Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator

Gestart door Fede, 24-10-2011 10:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Fede

Hallo Allemaal,

Ik heb gisteren mijn eerste brouwsel gemaakt.

Nu heb ik daar Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator (zo'n zakje dat je moet kneden en direct toevoegen aan het wort).

Dat is inmiddels bijna 20 uur geleden maar ik zie nog niet dat het gaat gisten in de fles, hoelang kan het duren? ik heb de fles in een warme ruimte staan van 22 graden C. ik ben namelijk bang dat er infecties komen in mijn eerst gemaakt wort, wie helpt mij uit de brand?

Groet,

Fede

Adrie

Citaat van: Fede op 24-10-2011  10:26 uHallo Allemaal,

Ik heb gisteren mijn eerste brouwsel gemaakt.

Nu heb ik daar Wyeast belgian ale nr.1214 XL actiavtor (zo'n zakje dat je moet kneden en direct toevoegen aan het wort).

Dat is inmiddels bijna 20 uur geleden maar ik zie nog niet dat het gaat gisten in de fles, hoelang kan het duren? ik heb de fles in een warme ruimte staan van 22 graden C. ik ben namelijk bang dat er infecties komen in mijn eerst gemaakt wort, wie helpt mij uit de brand?

Groet,

Fede

Hoeveel bier heb je gebrouwen? Wat was het begin SG van het bier? Heb je het pak goed laten opzwellen?

Edgar

'Kneden' is niet voldoende. Je moet het binnenzakje wel helemaal stukslaan. En dan, zoals Adrie al vraagt, het geheel laten opbolllen voor het te openen/gebruiken. Zoals op het zakje staat uitgelegd. Zoek verder op het forum eens op 'geduld' en je komt ettelijke confraters tegen

Oscar

Citaat van: Fede op 24-10-2011  10:26 uNu heb ik daar Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator (zo'n zakje dat je moet kneden en direct toevoegen aan het wort).

Ik heb het gevoel dat je het zakje gekneed en/of gesmackt hebt en meteen aan het wort hebt toegevoegd. Als je niet "gesmackt" heb, dan heb je een hoeveelheid nog niet zo actieve gist aan het wort toegevoegd. In het eerste geval heb je ook wat gistvoeding aan je wort toegevoegd.

In beide gevallen was je gist nog niet zo actief en zal het inderdaad even duren voordat je wort aan het gisten komt. E.e.a hangt ook samen met de datum welke op de verpakking stond, sommige wat oudere zakjes kunnen er wel 1 of 2 dagen over doen om actief te worden.

Zoek ook ff op giststarter... ;)  Hoewel Wyeast zegt dat je zo'n pack direct aan je wort kunt pitchen is het vaak toch verstandig om er een starter van te maken.

In ieder geval succes! En geduld..

 :degroeten:

rringenoldus

Mijn ervaring met deze gist is dat die ook wat trager op gang komt.
Mijn vorige brouwsel heb ik 1 propagator op 20 liter wort (SG 1065) gebruikt. Dit duurde ruim een dag voordat het waterslot begon te borrelen..
Hij bouwde al wel langzaam druk op.

Ik heb nu 1 activator en 1 propagator gebruikt op 40 liter wort (SG 1068), zaterdag gebrouwen en deze bubbelde zondag ochtend

dennis

Als hij nou niet start dan heb ik nog wel een voorraadje verse actieve 1214, gisteren geoogst. Ophalen in Wageningen, Utrecht CS of Rotterdam Alexander.

Fede

Heren; ik heb het pakje ook "gesmackt" en gekneed, ongeveer 4 uur daarna heb ik het aan het wort toegevoegd, het pakje was niet helemaal opgebold maar op de verpakking stond dat als hij niet helemaal is opgezweld is is het niet zo probleem en gewoon aan het wort toegevoegd kon worden, zogezegd zo gedaan. Het is 20 liter wort.
Concreet; natuurlijk heb ik geduld maar hoelang kan ik wachten tot mijn wort gaat gisten? Is het met andere woorden niet erg dat het nog 1 dag duurt voor dat het gist of heb ik dan een probleem in verband met infectiegevaar en zo?

Groet,

Fede

Robert1968

CiteerMijn vorige brouwsel heb ik 1 propagator op 20 liter wort (SG 1065) gebruikt
.
Oei, da's zuinig!

Alhoewel ik mezelf dikwijls afvraag of onderdoseren nu zo kwaad kan. Immers een gistcelletje ziet niet of hij met 5 of met 20 gram broertjes en zusjes rondzwemt en begint gewoon aan de suikers te knabbelen totdat alle vergistbare suikers zijn omgezet, lijkt me.
Dit kan dan wel betekenen dat het langer duurt voordat de gisting op gang komt (meer kans op infectie?) en je mogelijk meer nutrienten moet toevoegen omdat de gist zich vaker moet vermenigvuldigen. Maar als aan dit wordt voldaan, waarom zou te weinig startersgist dan geen goed bier geven?
 

dennis

Wat was de datum op het pakje? Als het ouder was dan kan het wezen dat het minder actief was. Een volgende keer kun je het wat eerder schmacken, dan heb je voor jezelf een goede indicatie of het actief is of niet. Als je het op tijd genoeg doet heb je nog gelegenheid om er een starter mee te maken.

Tja, infectiegevaar hangt of van hoe schoon je hebt kunnen werken en hoe schoon alles was. Er zijn brouwers die standaard een tijdje wachten met toevoegen. Mijn laatste ervaring met deze gist was dat hij geen verwarming nodig had bij de hoofdvergisting, eerder koeling.

Albertus

Citaat van: Robert de Boer op 24-10-2011  11:49 uAlhoewel ik mezelf dikwijls afvraag of onderdoseren nu zo kwaad kan. Immers een gistcelletje ziet niet of hij met 5 of met 20 gram broertjes en zusjes rondzwemt en begint gewoon aan de suikers te knabbelen totdat alle vergistbare suikers zijn omgezet, lijkt me.
Dit kan dan wel betekenen dat het langer duurt voordat de gisting op gang komt (meer kans op infectie?) en je mogelijk meer nutrienten moet toevoegen omdat de gist zich vaker moet vermenigvuldigen. Maar als aan dit wordt voldaan, waarom zou te weinig startersgist dan geen goed bier geven?

Onderdosering kan leiden tot en te langzame en zelfs een gestokte vergisting en het bier vergist niet ver door. Ook kunnen smaakafwijkingen voorkomen.
Onderdosering geeft, onder andere door een te hoge pH, een voor gist minder vriendelijk milieu. Na het toevoegen van de gist gaat het niet alleen om omzetten in alcohol, de gist moet zich ook vermenigvuldigen.

Bert

rringenoldus

1 propagator was inderdaad weinig.... Was een leveringsfoutje waar ik zelf pas na het brouwen achter kwam, ik had een activator besteld.  Uit noodzaak toch maar geënt en voor de zekerheid gelijk nieuwe besteld, Die kwam 2 dagen later, maar toen bubbelde het waterslot prima... Dus maar bewaard voor afgelopen brouwsel  :D


Robert1968

Even off-topic

CiteerOnderdosering kan leiden tot en te langzame en zelfs een gestokte vergisting en het bier vergist niet ver door.
.
Ja, dit zijn de gangbare geclaimde nadelen. Maar stokt die gisting misschien niet omdat alle nutrienten zijn verbruikt? Immers op het moment er een verstokte vergisting optreedt, is er meer dan voldoende gist aanwezig om dit af te ronden, ook al is met weinig gist gestart?

Citeer1 propagator was inderdaad weinig.... Uit noodzaak toch maar gepitched en voor de zekerheid gelijk nieuwe besteld, Die kwam 2 dagen later, maar toen bubbelde het waterslot prima
En dan zijn we natuurlijk vooral benieuwd naar het gistingsverloop, eind-SG en smaak van dit bier wat (theoretisch) met veel te weinig gist is opgestart!

Fede

Dus concreet nog even een extra dagje geduld?

Raymond293

Fede, er is niet zo heel veel wat je kunt doen behalve wachten :)
Paar kleine vraagjes,

- weet je zeker dat je vat goed afdicht? Als er ergens anders koolzuur kan ontsnappen komt het misschien niet door je waterslot
- hoe warm was je wort toen je de gist erbij deed?
- zie je net boven je vloeistoflaag in je vergistingsvat een aanslag op de zijkant?

Paar tips, begin een paar dagen voordat je gaat brouwen met het smacken van je gist. Zodoende kun je zien of je vitaal genoeg gist hebt. Als het pakje goed is opgebold maar je gaat nog niet brouwen, dan kun je het opgebolde pakje gewoon weer in de koelkast zetten. 12 uur voordat je gaat brouwen haal je het pak eruit en kan je het normaal gebruiken.

Als het pakje nog niet opgebold is weet je dus niet wat de toestand is van je gistjes. Is het oud gist? Is er een ander probleem? Opbollen is dus erg belangrijk!

Of je brouwsel nog te redden valt hangt af of de vergisting op gang komt. Gebeurt dit niet, of te langzaam, dan heb je grote kans op infectie. Dit omdat er altijd wel andere beestjes komen die jou suikerige wort ook lekker vinden :)


Robert1968

CiteerDus concreet nog even een extra dagje geduld?

Mijn ervaring met vloeibare gisten is dat in 24 uur toch wel enige activiteit te zien is. Al eens voorzichtig gegluurd in het vat, het deksel kan nog wel eens lekken.
Ik heb twee Brewferm korrelgisten meegemaakt die uiteindelijk pas na 48 uur tot (zichtbaar) leven kwamen. Uiteindelijk komt de gisting altijd op gang is mijn ervaring.

De laatste tijd start ik de gisting bij iets hogere temperatuur en laat ik de temperatuur zakken op het moment gistingsverschijnselen zijn waar te nemen.

Succes!

Fede

Ik heb een grote gistingsfles van 25 liter waar de 20 liter wort in staat dus kan precies zien als hij wel of niet aan het gisten is. uiterarad zit er een waterslot met water op!).

Het wort ligt er heel erg stil bij, geen bubbels te zien in het waterslot en ook geen schuim of beginnend schuim!

Goed iedereen heel erg bedankt en ik zal nog even wat afwachten anders meldt ik mij nog wel even!

Groetjes aan iedereen,

Fede

Oscar

Citaat van: Fede op 24-10-2011  13:27 uIk heb een grote gistingsfles van 25 liter waar de 20 liter wort in staat dus kan precies zien als hij wel of niet aan het gisten is. uiterarad zit er een waterslot met water op!).

Dat zul je inderdaad kunnen zien. Ook aan de gist welke uiteindelijk (mogelijk) uit je waterslot zal gaan kruipen. Lees je alvast even in in het aanleggen van een blow-off, kan echt geen kwaad. ;)

Raymond293

Overigens komt dit van de Wyeast site;
CiteerQ.What strains are typically slow activators and slow starters in fermenters?
A: Belgian Ale #1214, European Ale #1338 and Belgian Strong Ale #1388  are typically slow starters.   

En ook dit;

CiteerThere are a number of reasons why some strains, including 1214, 1388, and 1338, are slower to take off than others. It is possible that some strains uptake sugars or break down sugars at slower rates than others. This could be caused by differences in cell membranes, enzyme levels, or a host of other factors. There could also be differences in rates of lipid synthesis resulting in slower growth. Unfortunately, we have not pinpointed it to a specific factor. The fermentation with the 1056 will typically take off faster and finish sooner than the 1214. High alcohol situations may be different due to differences in alcohol tolerances

Je hebt dus blijkbaar een langzame starter getroffen, geduld zal u redden ;D


En 5 liter headspace is inderdaad niet zoveel, dat is de moeite van de blowoff wel waard inderdaad!

Fede

Hoi Raymand,

Ivm met die eventuele te kleine headspace, is het beter dat ik hem in een kunststof 30 liter nu, vanmiddag, over hevel?

Groet,

Fede

dennis

5 liter headspace op een brouwsel van 20 liter lijkt mij voldoende, zeker als het wat trager op gang komt.

[Klein zijspoor]
Over traag opstarten gesproken. Afgelopen vrijdag heb ik een mede opgestart met de Sweet Mead gist van Wyeast. Een gistkoek van Stefan die behoorlijk actief zou moeten zijn begon pas na 2 dagen enige tekenen van leven te vertonen.  Maar na het eerste voorzichtige schuim van gisteren ligt er nu een dun schuimlaagje op de emmer.
(Misschien had ie wel moeite met de dichtheid van 1140?)


Raymond293

Fede, niks meer aan doen nu. Gewoon kijken wat er gebeurt en leren voor de volgende keer.
Mijn eerste brouwsels zijn ook door minder slimme acties niet echt lekker geworden.

Dat is onderdeel van het leerproces :)

Fede

Hoi Raymond,

Niets doen voelt ook niet goed, ik wil natuurlijk graag dat het goed gaat ook zelfs bij mijn eerste brouwels!

Moet ik misschien een andere gist toeveoegen of is gistvoedingszout een oplossing?

En zoals je zegt is 5 liter headspace wat weinig misschien kan ik dit nog overhevelen in dat grotere vat?

Groet,

Fede

Oscar

Citaat van: Fede op 24-10-2011  15:31 uNiets doen voelt ook niet goed, ik wil natuurlijk graag dat het goed gaat ook zelfs bij mijn eerste brouwels!

De situatie zoals die nu is is prima en wil niet meteen zeggen dat je bier niet goed wordt. Die headspeace kan goed gaan. Maar als het erover gaat is het gewoon een slangetje over je waterslot heen welke uitkomt in een emmer met water. Dit heeft geen nadelig gevolg voor je bier.

Nu overhevelen zou dit wel kunnen zijn (Maar hoeft niet per se). Ik zou inderdaad de situatie zo laten en geen acties ondernemen.

Raymond293

Wyeast zelf geeft aan dat dit een langzame gist is, ze zullen er wel verstand van hebben ;)

Andere gist toevoegen zou ik niet doen, dan krijg je twee types door elkaar. Voedingszout zou ik in dit stadium niet meer gebruiken.
En wat betreft je weinig headspace, dat kan in dit geval nog wel van pas komen omdat er nu dus ook minder zuurstof in je vat zit.

Niks doen, wachten, leren en observeren is echt de beste optie.
Ik denk dat je hier geen brouwer zult vinden die alleen maar goede brouwsels heeft gehad!
We maken allemaal fouten, dat is ook wel de charme van de hobby :)

Fede

Oke okee ik wacht af, dank je iedereen met name Raymond.

Groet,

Fede

rringenoldus

CiteerCitaat

En dan zijn we natuurlijk vooral benieuwd naar het gistingsverloop, eind-SG en smaak van dit bier wat (theoretisch) met veel te weinig gist is opgestart!

Uiteindelijk kwam de gisting goed op gang en liep lekker door...
Na een week overgeheveld bij SG 1008 voor een navergisting... Na weer een week bij Sg1004 gebotteld
Afgelopen zaterdag maar eens een flesje losgetrokken (week na bottelen) mooie koolzuur plop (Grolsch beugels)
zoetige geur en licht zoetig smaakje.... lekker! Nog even laten staan en wat bewaren voor het ONK 2012

Robert1968

CiteerUiteindelijk kwam de gisting goed op gang
Te verwachten dat het wat langer duurt als je met een Propagator opstart.

CiteerNa een week overgeheveld bij SG 1008 voor een navergisting... Na weer een week bij Sg1004 gebotteld....zoetige geur en licht zoetig smaakje.... lekker!
Aha, het is toch mogelijk om ver door te gisten (van 1065 naar 1004!) met veel te weinig startgist en een lekker (=subjectief) bier te maken. Mijn vermoedens werden bevestigd. Dank voor deze info.

Fede

Goedmorgen,

Goed nieuws! Het wort is eindelijk aan het vergisten, was dus duidelijk een slow starter gist!

Iedereen hartelijk dank voor de vele tips!

Groetjes,

Fede

Zie foto van de gistingsfles;


http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/e073eea9ddfb4269a0bddae73efcf66d.jpg


Zie foto van mijn brouwinstallatie;

http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/56c9def2ef5821cc52eb4d54d015ec9b.jpg

Raymond293

 :duimop:

Die gasten van Wyeast hebben niet gelogen over de langzame gistjes ;D
Het is echt de moeite om je in te lezen over het gisten en maken van een starter, daar kan je nogeen boel mee winnen zonder al teveel extra werk.

Er staat nu een brouwsel in het vat die ik met een starter heb ge-ent, dit brouwsel was na een week van 1055 naar 1010 gegaan.
Vorige keer met hetzelfde brouwsel maar zonder starter duurde het ruim twee weken...dat scheelt!

Adrie

Citaat van: Raymond293 op 25-10-2011  08:56 u:duimop:

Die gasten van Wyeast hebben niet gelogen over de langzame gistjes ;D
Het is echt de moeite om je in te lezen over het gisten en maken van een starter, daar kan je nogeen boel mee winnen zonder al teveel extra werk.

Er staat nu een brouwsel in het vat die ik met een starter heb ge-ent, dit brouwsel was na een week van 1055 naar 1010 gegaan.
Vorige keer met hetzelfde brouwsel maar zonder starter duurde het ruim twee weken...dat scheelt!

Tja, het gaat natuurlijk niet om snelheid, maar om de kwaliteit van het bier. Genoeg, actieve en gezonde gist toevoegen is essentieel voor een goed bier en het tweede essentiële punt is een temperatuurgecontroleerde vergisting. Als je die twee dingen op orde hebt, is de kans op een geslaagd bier 95%. Heb je die niet op orde, dan is de kans schat ik nog geen 50%.

Raymond293

Goed punt over de temperatuurgecontroleerde vergisting, was ik nog even vergeten te melden ;D
Aanvulling op mijn advies...lees je in wat betreft giststarters én het maken van een vergistingskast.



En als je daar klaar mee bent komen er nog een hele berg andere projectjes om je bier te verbeteren...hahaha

rringenoldus

Ik maak mij (nog) niet zo druk om een temperatuur gecontroleerde vergisting...
Het is voor mij een natuurproduct wat zich niet altijd laat sturen....

Tot nu toe gaat dat goed: 23e met een dubbelbock, 13e met een speciale belge, 9e met een weizen op afgelopen ONK
en bij het OBBK2010 12e met een speciale belge 

En nu staat ook de dubbel lekker bij de verwarming in de woonkamer

Fede

Ben ik nog even!

Ik denk dat ik nog wat beginnersfoutjes heb gemaakt.

1e;

In het recept stond 20 gram bitterhop en 40 gram aromahop toevoegen.

Ik heb 60 gram bitter hop toegevoegd aan de 20 liter wort, betekent dat dit biertje nu te bitter wordt?

2de;

In het recept stond niet duidelijk wanneer ik de 400 gram honing moest toevoegen, ik heb dat dus al
samen gedaan met de gerst bij het maischen, komt dit goed? of had ik het pas
bij het afgekoeld wort moeten toevoegen omdat ik nu de honing ook mee heb laten maischen en koken!

Ik hoor het wel wat jullie ervan vinden.

Alvast bedankt,

Goet,

Fede

Robert1968

CiteerIk heb 60 gram bitter hop toegevoegd aan de 20 liter wort, betekent dat dit biertje nu te bitter wordt?
Kan ik weinig zinnigs van zeggen als je niet aangeeft welk alpha-percentage (maat voor bitterheid) je hebt toegevoegd en hoe lang deze gekookt heeft. Hoe langer de hop kookt des te bitterder wordt het bier. Deels is dit ook afhankelijk van het suikergehalte van het wort. In jouw geval, geluk bij een ongeluk, heeft het toevoegen van honing tijdens het maischen tot gevolg dat het bier minder bitter zal worden dan als je de honing de laatste paar minuten van het koken zou hebben toegevoegd.

Het handigste is de honing toevoegen als de (heftige) hoofdvergisting voorbij is. Dan blijven de meeste aroma's behouden. Je moet dan wel de honing eerst een tijdje in een pannetje op circa 80C opwarmen en dit af laten koelen alvorens je het aan het te vergisten bier toevoegt. Ik ben bang dat je nu weinig tot geen honingaroma zult bespeuren in je uiteindelijke bier.

Tip: lees eens de cursus op deze website.

Jacques

Citaat van: Fede op 25-10-2011  15:15 uIn het recept stond 20 gram bitterhop en 40 gram aromahop toevoegen.

Ik heb 60 gram bitter hop toegevoegd aan de 20 liter wort, betekent dat dit biertje nu te bitter wordt?

Of een bier te bitter is of niet is een kwestie van persoonlijke smaak. Bittere bieren zijn tegenwoordig populairder dan een aantal jaren terug.

Met de tijd wordt de bitterheid wat minder. Wanhoop niet meteen als je het bier proeft. Laat het even staan en proef het weer.

Fede

Goedemorgen allemaal,

Nog even een "beginners" vraag:

Zoals je hebt kunnen lezen kwam het vergisten langzaam op gang, de hoofdgisting heeft maar ongeveer 24 uur geduurd, nu komt er maar om de 1 a 2 seconden een bubbeltje, kan het dat de hoofdgisting
al over is?
Het kan toch niet zo zijn dat de suikers nu allemaal al bijna zijn vergist?

Ik hoor het wel, alvast bedankt,

Groet,

Fede

   

Raymond293

Dat zou wel erg snel zijn!
Als hij nog blubt om de 1/2 seconde is de hoofdvergsting niet over.
Als je wilt weten hoever de vergisting is moet je de SG gaan meten, dan weet je hoe de vork in de steel zit.

En nogmaals, geduld is je beste vriend. :)

Oscar

Citaat van: Fede op 26-10-2011  08:26 unu komt er maar om de 1 a 2 seconden een bubbeltje, kan het dat de hoofdgisting
al over is?

Dat is nog best wel snel. De hoofdvergisting nadert zijn einde. Maar zolang er nog bubbels uit je waterslot komen is er nog vergisting. Meten is nog niet nodig. :)

Fede

Kan het werkelijk zo snel gaan met vergisten?

Afgelopen zondag op gisten gezet toen was het SG van het wort 1070.

Maandag nacht was het gisten pas gestart.(lees hele relaas)

Nu is het woensdag dus ongeveer 1,5 dag na het starten van het vergisten is het SG al 1020!!

Kan dit wel kloppen dat het zo snel gaat?

Tevens is het wort nog erg troebel, klaart dit de aankomende dagen gewoon nog helder op?

Zie foto;




Groet,

Fede
 

Edgar

Het bier zal vrij warm zijn geworden vermoedelijk. Niet ideaal voor de smaak, maar er noet iets te verbeteren blijven nietwaar.

Ja uiteraard wordt het nog helderder. De gist zakt uit.

Raymond293

Aan je fles te zien is de vergisting er heftig aan toe gegaan, dus dan kan het kloppen :)

Fede

Op welke SG komt dan het wort dan ongeveer uit?

Zoals ik al had gezegd was het begin een SG van 1070.

Vanmorgen was het SG 1020.

Bubbeltjes 5 a 6 seconden tussen de bubbeltjes!

Dus lijkt erop dat het vergisten al bijna klaar is.


Ik heb hem het kantoor staan van 22 graden Celsius, moet ik de fles naar een koudere ruimte (16/18 gr.C)  verplaatsen voor het helder worden?

Groet,

Fede

rringenoldus

Dit is wat Wyeast zegt over de gist:
A widely used and alcohol tolerant Abbey yeast that is suitable for a variety of Belgian style ales. This strain produces a nice ester profile as well as slightly spicy alcohol notes. It can be slow to start; however, it attenuates well.

Origin:
Flocculation: medium-low
Attenuation: 74-78%
Temperature Range: 68-78° F (20-24° C)
Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV

Temperatuur dus tussen de 20-24 houden, 22 is wat dat betreft goed, ik zou hem niet kouder zetten dan nu...
Mijn ervaring met deze gist is dat je hem rustig een week kunt laten staan. Ik had zelf een begin SG van 1065, na een week 1008)

Ik zou zelf afwachten tot komend weekend, dan het SG weer bepalen, dan een weekje navergisten en vervolgens bottelen...
maar! ik ben geen expert.....

Oscar

Citaat van: Fede op 26-10-2011  13:46 uBubbeltjes 5 a 6 seconden tussen de bubbeltjes!

Dus lijkt erop dat het vergisten al bijna klaar is.

Niet te enthousiast. Dit kan zomaar nog een week tot 1,5 week duren. De hoofdvergisting gaat vaak snel (3 tot 4 dagen) de navergisting kan soms wel een week tot zelfs wel iets langer duren.

En ik zou zeker niet te vaak een monster nemen en gaan meten. ;)

hopiebier

En Fede het is nu ruim een maand later, hoe is het met je brouwsel afgelopen?
Ik heb namelijk ook last van een traag opstartende Wyeast 1214, en nu wordt ook mijn geduld erg op de proef gesteld.


Fede

Citaat van: hopiebier op 04-12-2011  12:39 uEn Fede het is nu ruim een maand later, hoe is het met je brouwsel afgelopen?
Ik heb namelijk ook last van een traag opstartende Wyeast 1214, en nu wordt ook mijn geduld erg op de proef gesteld.

@hopiebier het is allemaal goed gegaan toevallig heb ik
Afgelopen weekend een flesje open getrokken en voor mijn eerste
Biertje die ik heb gemaakt was ie echt best wel lekker!

hopiebier

Mooi, goed om te horen. Geduld loont dus!
Na een trage start is na 16 uur de 1214 weliswaar niet al te enthousiast toch aan het borrelen geslagen. Dus ook ik heb weer goede hoop!
 :proost:

dennis

Ik ben deze gist nu voor de 3de keer aan het hergebruiken en dat bevalt me prima, fanatiek gepruttel na 12 uur. Dat was de eerste keer eigenlijk al. Ik had wel een starter gemaakt van de propagator, die meer dan een jaar oud was.

Menno071

Afgelopen vrijdag (26 april 2013) heb ik een tripel gemaakt met Wyeast 1214 Belgian Abbey. Ik ben uitgegaan van het recept wat is te vinden via deze link:

http://www.twortwat.nl/recepten?id=104

Mijn begin SG was 1096, dus dat komt overeen met het recept (1095).

Ik ben alleen uitgegaan van een brouwsel van 20 liter (dubbele hoeveelheden, dus), met één zak Wyeast 1214 Belgian Abbey.

Ook ik herkende de trage opstart van de vergisting. De eerste kleine belletjes in het wort waren na ongeveer 20 uur (dus op 27 april) zichtbaar. Gisteravond laat (zo'n 29 uur na het brouwen) was het volop aan het vergisten. Wel vrij heftig (vanochtend nog steeds, overigens).

In eerdere reacties in dit stuk staat dat je met met (onder meer) deze gist geduld moet hebben, inderdaad, dit klopt dus!

RobinB

Citaat van: Menno071 op 28-04-2013  13:13 uIn eerdere reacties in dit stuk staat dat je met met (onder meer) deze gist geduld moet hebben, inderdaad, dit klopt dus!

Nee hoor, alleen wanneer je te weinig gist toevoegt. ;)
Maar dat geldt voor iedere gist.

hansm

Citaat van: RobinB op 28-04-2013  16:39 uNee hoor, alleen wanneer je te weinig gist toevoegt. ;)
Maar dat geldt voor iedere gist.

Klopt helemaal. De Wyeast #1214 is een van de gisten die bij mij juist heel snel uitgist.
Het enige waarmee je bij deze gist nog wel eens last van hebt is de matige schuimstabiliteit en de vorming van heel veel banaanaroma's als de temperatuur te hoog oploopt.

Jacques

Citaat van: hansm op 28-04-2013  17:03 uHet enige waarmee je bij deze gist nog wel eens last van hebt is de matige schuimstabiliteit en de vorming van heel veel banaanaroma's als de temperatuur te hoog oploopt.

Die mindere schuimstabiliteit komt vooral door de aanmaak van hogere alcoholen die zeer schuimnegatief werken.

Hans VH

Vorige week heb ik voor het eerst deze gist gebruikt (Wyeast 1214). In tegenstelling tot wat ik hier vaak lees, is de gisting onmiddellijk (na een paar uur) van start gegaan (met goede giststarter en beluchten).
Na 7 dagen gisten was sg 1018 (begin sg was 1065). Nu, na 10 dagen blijft dit constant op 1018.

Mag ik nog een daling verwachten?
(ik heb ondertussen de gistkast op 12°C gezet voor koude lagering. Ben van plan om maandag a.s. te bottelen)

Jacques

Citaat van: Hans VH op 22-07-2015  13:19 uNa 7 dagen gisten was sg 1018 (begin sg was 1065). Nu, na 10 dagen blijft dit constant op 1018.

Mag ik nog een daling verwachten?
(ik heb ondertussen de gistkast op 12°C gezet voor koude lagering. Ben van plan om maandag a.s. te bottelen)

Als het waterslot stilgevallen is en je 3 dagen geen daling van het SG ziet mag je verwachten dat het bier is uitgegist.

Doordat je het bier koud hebt weggezet zal het SG zeker niet meer dalen...

Dree Cool

Zaterdag de Wyeast 1214 bij ons brouwsel gegooid en pas gisteravond (dinsdag avond)de eerste activiteit in het waterslot.  Komt dus inderdaad erg traag op gang! De Bulldog B1 was zondag al volop in beweging. Bier staat in klimaatkast op 20° Celsius. Ben benieuwd wat het gaat worden!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.