Niet-beluchten van wort heeft als voordeel dat je de wortcomponenten minder met zuurstof in contact brengt, zoals kennelijk veel grote brouwerijen ook nastreven. 'Dan zal het wel ergens goed voor zijn' (sic). Sommige van die componenten zullen ongetwijfeld beter zuurstof-arm behandeld worden. Voor ons is dat misschien te academisch.
Ander voordeel is de zeer snelle start van de vergisting, sneller dan van een wort dat nog belucht moet worden om voldoende gist te bereiken. Dat is voor ons zeker wel nuttig. Net als het snelle en 'cleane' verloop ervan, hoewel je daamee nog moet oppassen. Zoals het nu lijkt, is te snel ook niet goed, zeker niet bij bovengisters die een esterig smaakprofiel moeten hebben.
Derde voordeel lijkt me te zijn, dat als je geen of weinig gistgroei in het wort nodig hebt, je meer controle hebt over de samenstelling ervan. Je hoeft immers geen of minder voedingsstoffen aan het wort toe te voegen waarvan je niet precies weet, in hoeverre ze verbruikt zullen worden.*
Ten vierde hebben we onlangs kunnen vaststllen, dat gist in aerobe fase nogal wat zuren produceert. Het beluchten van het wort heeft ook op die indirecte manier een aanzienlijke invloed op de samenstelling ervan. Die invloed is moeilijk te sturen en zal het herhalen van een recept waarschijnlijk bemoeilijken.
De laatste 2 voordelen gelden in sterkere mate voor slurry t.o.v. een reguliere starter.
*Dit argument wordt even verderop door mijzelf tegengesproken! Zo zie je maar.