Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De perfecte giststarter  (gelezen 234697 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.926
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #650 Gepost op: 13-07-2016 22:16 u »
De presentatie is aan dit bericht gehecht.

Dank. Direct veilig gesteld.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Ernesto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #651 Gepost op: 29-11-2016 13:55 u »
Adri, is je artikel uit je eerste post nog ergens online beschikbaar? De link in die post werkt niet meer...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.114
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #652 Gepost op: 01-01-2018 13:17 u »
Recent 2 brouwsels achter elkaar gebrouwen met La Trappe gist. Giststarter gemaakt met opkweek gist vanaf schuine buis in 2 ml, 20 ml 200 ml daarna 3 liter op de roerder SG 1040 met gistvoeding op 25 graden opkweken tot ca 75% vergist en dan in de koelkast bezinken. Afgegoten gist gebruikt voor een lichtkleurig bier SG 060 50 liter met zeer beperkte beluchting. Gisting liep slepend naar het einde, halverwege gist losgeroerd van de bodem temperatuur naar 24 graden, ging toen naar ca 68% SVG. Mooi bier geworden. Toen gist opgevangen en bewaard 1.5 week in de koelkast 1 liter slurry. Dat gebruikt voor een donker zwaar bier SG 1090. Wort belucht en herbelucht na 3 en 6 uur. Gisting loopt nu als een speer.

Ik denk niet dat dat mij gelukt zou zijn met alleen gist van de roerder. Deze methode van eerst licht biertje en dan gist hergebruiken voor zwaar bier ga ik denk ik vaker toepassen.
Hier de SVG op basis van gemeten Brix tijdens gisting.

   

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.301
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #653 Gepost op: 10-01-2018 18:07 u »
Naar aanleiding van een vraag van Hans elders, een ongesorteerde literatuur dump over gist propagatie. Ik hoop dat alle links het nog doen, sommigen gaan direct naar een download. De presentaties van Greg Doss zijn helder en inzichtelijk:

1. 0.pdf [Internet]. [geciteerd 23 september 2016]. Beschikbaar op: https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=f0e2a4ea4e&view=att&th=1491acfc683b6dd7&attid=0.1&disp=safe&zw&saddbat=ANGjdJ8iupALorb4HE1sKi7ZZ2KZltJ9fjR9cx3de7Q0UXFUnBJoVRXeBl4iAfHZeo380VUjXKNPO1lnDfAnN4KE3WUxvrOo-AnS6QQGeOxGrV2Kg2FkVf1_rcSE0fYUkXFDHlJ4qrYfbG5KSVWfBr2z9OXsyTngL4awBnpnkydSEuS1aXSHm_0SuhmAaGnNQpsl-4WQXT-9P77Iq5k61CVvh8_9sszEwEC-YeI8i0-r9J71IikxC5fCJy9JLZrlHW5KjhqgPDDOUfN1eOISWLg-57FUKM9qifRfcAKLgyuhFmu7kE6A76YxaYHU196_ask4qGn1T5q-TeirAq91B21Jxmqp1MneCikw6doF_YWSG55QOKh5qNqXTAZjXvsUvG6tJlvdW0DKX9iUdiRtKi9adLkMONLpSqRLxIrpoqJkMESqOkhA1Hov1dF305yOG9hc3Lze5r07Qzmfq_vsE_7wFcMZHC4uM_3u652T7Jwpd700xesEg4cb-u3RvtfnmfabetKZvHJ6oawUezW_kuqgz-gyamgL1a5cNZvqIqZDmUdKTWlEw2UufLgnTq8s_vxMMtoOQFCjZS8PFCSzHfRhfgAMtrvoMMDiJyzLLJOWGrLCQn17U43B4WOh_emqpiYOZX0wOrVu__gy73qq9XVNn1ssCyJRbiBb__4Wag
2. 2014 MBAA Chris White Yeast Management.pdf [Internet]. [geciteerd 12 juli 2015]. Beschikbaar op: http://www.mbaa.com/districts/Ontario/Events/Documents/2014%20MBAA%20Chris%20White%20Yeast%20Management.pdf
3. Kurz T, Mieleitner J, Becker T, Delgado A. A model based simulation of brewing yeast propagation. Journal of the Institute of Brewing [Internet]. 2002 [geciteerd 26 mei 2015];108(2):248–255. Beschikbaar op: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2002.tb00548.x/full
4. Alfa Laval_powerpoint.pdf.
5. Chen Y, Krol J, Huang W, Mirro R, Gossain V. Anaerobic yeast fermentation for the production of ethanol in a versatile lab fermentor. Nature Methods [Internet]. 2008 [geciteerd 3 november 2014];5(12). Beschikbaar op: http://www.nature.com/nmeth/journal/v5/n12/abs/nmeth.f.228.html
6. Automatically_Controlled_Feeding.pdf [Internet]. [geciteerd 3 november 2014]. Beschikbaar op: http://www.nbsc.com/files/Automatically_Controlled_Feeding.pdf
7. BFD_yeast_handling.pdf [Internet]. [geciteerd 26 mei 2015]. Beschikbaar op: http://braukaiser.com/documents/BFD_yeast_handling.pdf
8. Richards L. BIOREACTOR MODELLING & CONTROL [Internet]. School of Engineering and Information Technology, Murdoch University; 2013 [geciteerd 24 oktober 2014]. Beschikbaar op: http://researchrepository.murdoch.edu.au/21656/1/Luke_Richards_-_Final.pdf
9. Jeffery EJ. Brewery Yeast Propagation with Special Reference to Flocculence in Its Relationship to Attenuation. Journal of the Institute of Brewing [Internet]. 8 juli 1956 [geciteerd 24 oktober 2014];62(4):309–20. Beschikbaar op: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.1956.tb02865.x/abstract
10. Snoep JL, Mrwebi M, Schuurmans JM, Rohwer JM, Teixeira de Mattos MJ. Control of specific growth rate in Saccharomyces cerevisiae. Microbiology [Internet]. 1 mei 2009 [geciteerd 25 oktober 2014];155(5):1699–707. Beschikbaar op: http://mic.sgmjournals.org/cgi/doi/10.1099/mic.0.023119-0
11. Snoep JL, Mrwebi M, Schuurmans JM, Rohwer JM, Teixeira de Mattos MJ. Control of specific growth rate in Saccharomyces cerevisiae. Microbiology [Internet]. 1 mei 2009 [geciteerd 9 juli 2016];155(5):1699–707. Beschikbaar op: http://mic.microbiologyresearch.org/content/journal/micro/10.1099/mic.0.023119-0
12. download.pdf [Internet]. [geciteerd 24 november 2015]. Beschikbaar op: http://www.jmb.or.kr/journal/download.php?Filedir=../submission/Journal/017/&num=2424
13. Van Hoek PIM, Van Dijken JP, Pronk JT. Effect of specific growth rate on fermentative capacity of baker’s yeast. Applied and Environmental Microbiology [Internet]. 1998 [geciteerd 9 juli 2016];64(11):4226–4233. Beschikbaar op: http://aem.asm.org/content/64/11/4226.short
14. Richards C. Effect on Yeast Propagation Methods on Fermentation Efficiency [Internet]. Beschikbaar op: http://www.agfdt.de/loads/bi08/richaabb.pdf
15. Maemura H, Morimura S, Kida K. Effects of aeration during the cultivation of pitching yeast on its characteristics during the subsequent fermentation of wort. Journal of the Institute of Brewing [Internet]. 1998 [geciteerd 2 november 2014];104(4):207–211. Beschikbaar op: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.1998.tb00993.x/abstract
16. Rees EM, Stewart GG. Effects of Magnesium, Calcium and Wort Oxygenation on the Fermentative Performance of Ale and Lager Strains Fermenting Normal and High Gravity Worts*. Journal of the Institute of Brewing [Internet]. 1999 [geciteerd 6 maart 2015];105(4):211–218. Beschikbaar op: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.1999.tb00021.x/abstract
17. Fermentation Basics.pdf [Internet]. [geciteerd 3 november 2014]. Beschikbaar op: http://www.nbsc.com/files/Fermentation%20Basics.pdf
18. Fermentation_Management-Greg_Doss.pdf [Internet]. [geciteerd 27 maart 2015]. Beschikbaar op: http://www.ahaconference.org/wp-content/uploads/presentations/2010/Fermentation_Management-Greg_Doss.pdf
19. fund.pdf [Internet]. [geciteerd 3 november 2014]. Beschikbaar op: http://www.nbsc.com/files/fund.pdf
20. Johnston GC, Singer RA, McFarlane S. Growth and cell division during nitrogen starvation of the yeast Saccharomyces cerevisiae. Journal of bacteriology [Internet]. 1977 [geciteerd 22 november 2014];132(2):723–730. Beschikbaar op: http://jb.asm.org/content/132/2/723.short
21. Growth and metabolism of mannitol by sacch strains [Internet]. [geciteerd 26 mei 2016]. Beschikbaar op: http://www.microbiologyresearch.org/docserver/fulltext/micro/133/7/mic-133-7-1675.pdf?expires=1464261992&id=id&accname=guest&checksum=AD1DEC378E2833C3B1F351634D04631C
22. Verbelen PJ. Impact of pitching rate on yeast fermentation performance and beer flavour.pdf.
23. Powell CD, Diacetis AN. Long Term Serial Repitching and the Genetic and Phenotypic Stability of Brewer’s Yeast. Journal of the Institute of Brewing [Internet]. 1 januari 2007 [geciteerd 24 oktober 2014];113(1):67–74. Beschikbaar op: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2007.tb00258.x/abstract
24. Dombek KM, Ingram LO. Magnesium limitation and its role in apparent toxicity of ethanol during yeast fermentation. Applied and environmental microbiology [Internet]. 1986 [geciteerd 6 maart 2015];52(5):975–981. Beschikbaar op: http://aem.asm.org/content/52/5/975.short
25. Mkondweni NS. Modelling and optimal control of fed-batch fermentation process for the production of yeast. [Internet]. Cape Peninsula University of Technology; 2002 [geciteerd 9 juli 2016]. Beschikbaar op: http://digitalknowledge.cput.ac.za/jspui/handle/11189/1418
26. Novak J, Basarova G, Teixeira JA, Vicente AA. Monitoring of Brewing Yeast Propagation Under Aerobic and Anaerobic Conditions Employing Flow Cytometry. Journal of the Institute of Brewing [Internet]. 1 januari 2007 [geciteerd 24 oktober 2014];113(3):249–55. Beschikbaar op: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2007.tb00284.x/abstract
27. Swoboda FK. Nitrogen nutrition of yeast. Journal of Biological Chemistry [Internet]. 1922 [geciteerd 22 november 2014];52(1):91–109. Beschikbaar op: http://www.jbc.org/content/52/1/91.short
28. Cahill G. OPTIMISATION OF BREWERY YEAST MANAGEMENT: A STUDY INCORPORATING IMAGE ANALYSIS [Internet]. Beschikbaar op: http://doras.dcu.ie/18391/1/Geroid_Cahill_PhD.pdf
29. Practical Propagation [Internet]. Beschikbaar op: http://www.mbaa.com/districts/michigan/events/Documents/2011_01_14PracticalPropagation.pdf
30. Webber HFP, Compton J, Taylor L. Practical Yeast Propagation. Journal of the Institute of Brewing [Internet]. 10 september 1952 [geciteerd 24 oktober 2014];58(5):347–52. Beschikbaar op: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.1952.tb02701.x/abstract
31. Zhu YO, Siegal ML, Hall DW, Petrov DA. Precise estimates of mutation rate and spectrum in yeast. Proceedings of the National Academy of Sciences [Internet]. 3 juni 2014 [geciteerd 25 oktober 2014];111(22):E2310–8. Beschikbaar op: http://www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1323011111
32. R1440_Deniz_Bilge.pdf [Internet]. [geciteerd 17 juli 2017]. Beschikbaar op: http://www.craftbrewersconference.com/wp-content/uploads/2015_presentations/R1440_Deniz_Bilge.pdf
33. Gómez-Pastor R, Pérez-Torrado R, Garre E, Matallana E. Recent Advances in Yeast Biomass Production. [geciteerd 25 oktober 2014]; Beschikbaar op: http://www.intechopen.com/source/pdfs/19075/InTech-Recent-advances-in-yeast-biomass-production.pdf
34. Redox_Anaerobic_Fermentation_BioFlo310.pdf [Internet]. [geciteerd 3 november 2014]. Beschikbaar op: http://www.nbsc.com/files/Redox_Anaerobic_Fermentation_BioFlo310.pdf
35. Nielsens O. Status of the yeast propagation process and some aspects of propagation for re-fermentation. Cerevisia [Internet]. 2010 [geciteerd 26 oktober 2014];35(3):71–74. Beschikbaar op: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1373716310001757
36. Troester K. Step Up Your Starter [Internet]. Beschikbaar op: http://braukaiser.com/documents/Troester_NHC_2013_Step_Up_Your_Starter.pdf
37. De Deken RH. The Crabtree effect: a regulatory system in yeast. Journal of General Microbiology [Internet]. 1966 [geciteerd 24 oktober 2014];44(2):149–156. Beschikbaar op: http://mic.sgmjournals.org/content/44/2/149.short
38. Saltukoglu A, Slaughter JC. The effect of magnesium and calcium on yeast growth. Journal of the Institute of Brewing [Internet]. 1983 [geciteerd 6 maart 2015];89(2):81–83. Beschikbaar op: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.1983.tb04151.x/abstract
39. van Bergen B. The effect of mechanical shear on brewing yeast [Internet]. Montreal; [geciteerd 26 april 2016]. Beschikbaar op: http://digitool.library.mcgill.ca/webclient/StreamGate?folder_id=0&dvs=1461654643799~81&usePid1=true&usePid2=true
40. Martin Marais L. The effect of yeast propagation temperature on diacetyl reduction. An in-process study at Spendrups brewery. 2010 [geciteerd 25 oktober 2014]; Beschikbaar op: http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/163053.pdf
41. Rees EM, Stewart GG. THE EFFECTS OF INCREASED MAGNESIUM AND CALCIUM CONCENTRATIONS ON YEAST FERMENTATION PERFORMANCE IN HIGH GRAVITY WORTS*. Journal of the Institute of Brewing [Internet]. 1997 [geciteerd 6 maart 2015];103(5):287–291. Beschikbaar op: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.1997.tb00958.x/abstract
42. Pratt PL, Bryce JH, Stewart GG. The Effects of Osmotic Pressure and Ethanol on Yeast Viability and Morphology. Journal of the Institute of Brewing [Internet]. 1 januari 2003 [geciteerd 24 oktober 2014];109(3):218–28. Beschikbaar op: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2003.tb00162.x/abstract
43. Verbelen PJ, Depraetere SA, Winderickx J, Delvaux FR, Delvaux F. The influence of yeast oxygenation prior to brewery fermentation on yeast metabolism and the oxidative stress response. FEMS Yeast Research [Internet]. maart 2009 [geciteerd 24 november 2015];9(2):226–39. Beschikbaar op: http://femsyr.oxfordjournals.org/cgi/doi/10.1111/j.1567-1364.2008.00476.x
44. Annemüller G, Manger H-J, Lietz P. The yeast in the brewery: management - pure yeast cultures - propagation. 1. Engl. ed. Berlin: VLB; 2011. 440 p. (VLB manuals).
45. Using Redox Measurements to Control Anaerobic Yeast Fermentation in a New Brunswick ™ BioFlo ® 310 Fermentor.
46. WyeastYeastLife.pdf [Internet]. [geciteerd 25 april 2016]. Beschikbaar op: http://www.bjcp.org/cep/WyeastYeastLife.pdf
47. WyeastYeastLife.pdf.
48. Vieira ÉD, Andrietta M da GS, Andrietta SR. Yeast biomass production: a new approach in glucose-limited feeding strategy. Brazilian Journal of Microbiology [Internet]. 2013 [geciteerd 24 oktober 2014];44(2):551–558. Beschikbaar op: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1517-83822013000200035&script=sci_arttext
49. Yeast Growth - Doss, Greg.pdf [Internet]. Beschikbaar op: https://www.bjcp.org/cep/WyeastYeastLife.pdf
50. Yeast Propagation - Doss, Greg.pdf [Internet]. Beschikbaar op: https://www.mbaa.com/districts/Northwest/Events/Documents/2012_06_01Doss.pdf
51. Raines-Casselman MB. Yeast Propagation and Maintenance: Principles and Practices. The maltose falcons, California [Internet]. 2005 [geciteerd 13 december 2014]; Beschikbaar op: http://www.pivarstvo.info/forum/files/yeast_propagation_and_maintenance_128.pdf
52. Walker G, De Nicola R, Anthony S, Learmonth R. Yeast-metal interactions: impact on brewing and distilling fermentations. In: Proceedings of the Institute of Brewing & Distilling Asia Pacific Section 2006 Convention [Internet]. Leishman Associates; 2006 [geciteerd 6 maart 2015]. Beschikbaar op: http://eprints.usq.edu.au/1064
53. Technical Committe A. Zinc by Atomic Absorption Spectrophotometry (International Method). In: ASBC Methods of Analysis [Internet]. 14de dr. American Society of Brewing Chemists; 2011 [geciteerd 6 maart 2015]. Beschikbaar op: http://www.asbcnet.org/moa/summaries/Wort-16.aspx


Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 874
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #654 Gepost op: 12-01-2018 16:08 u »
Dank je Ingo, dat is leesvoer voor een hele tijd