Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De perfecte giststarter  (gelezen 255601 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 688
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #625 Gepost op: 24-06-2016 10:43 u »
Gedroogde gist zit vol met de reservestof glycogeen. Hierdoor kunnen de cellen zich inderdaad goed vermenigvuldigen. Als gedroogde gist gebruikt en je houdt aan de de aanbevelingen van Mr Malty ent je voldoende gistcellen voor een vlotte vergisting. Bij gebruik van een verpakking verse gist is dat niet altijd het geval. Om meer gistcellen te krijgen bij verse gist moet je een giststarter aanmaken en zorgt beluchten voor meer gistcellen.
Toch zei Dr.Ing. Ferdinand Meeus tijdens zijn lezing bij de Brand Bierbrouwwedstrijd dat je ook in geval van voldoende korrelgist je wort moet beluchten voor een betere vergisting.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #626 Gepost op: 24-06-2016 13:47 u »
Toch zei Dr.Ing. Ferdinand Meeus tijdens zijn lezing bij de Brand Bierbrouwwedstrijd dat je ook in geval van voldoende korrelgist je wort moet beluchten voor een betere vergisting.

Beluchten voor de start van de vergisting kan geen kwaad. Ervaring echter leert dat het niet echt noodzakelijk is. Je begint al met veel gistcellen bij het enten van gedroogde gist en de daarom is beluchten niet echt noodzakelijk.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 688
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #627 Gepost op: 01-07-2016 16:58 u »
Beluchten voor de start van de vergisting kan geen kwaad. Ervaring echter leert dat het niet echt noodzakelijk is. Je begint al met veel gistcellen bij het enten van gedroogde gist en de daarom is beluchten niet echt noodzakelijk.
Toch gaf hij expliciet aan dat ook bij gebruik van voldoende droge gist beluchten het verschil maakt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #628 Gepost op: 01-07-2016 21:43 u »
Toch gaf hij expliciet aan dat ook bij gebruik van voldoende droge gist beluchten het verschil maakt.

Dat is zoals ik al schreef niet mijn ervaring.
In het verleden beluchtte ik altijd mijn wort intensief. Maakte niet uit of ik vloeibare of gedroogde gist gebruikte. Ik deed dit totdat een vooraanstaand forumlid, die ook gedroogde gist verkocht, melde dat bij gebruik van gedroogde gist beluchten niet noodzakelijk was. Ik heb het vervolgens uitgeprobeerd terwijl ik ook wat extra gist ging enten. Het gevolg was prima vergistingen en goed smakende bieren...

Doe zelf een test en laat de resultaten hier weten.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.171
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #629 Gepost op: 01-07-2016 22:01 u »
Ik ben overgegaan na vele jaren vloeibare gist op gedroogde gist.
Ik belucht mijn wort nooit.
Ik wou dat ik jaren eerder de overstap gemaakt had. Er gaat voor mij nu niks meer boven gedroogde gist.

- geen starters maken
- reproduceerbaar resultaat
- veel minder schuim
- goedkoper
- tegenwoordig veel diversiteit beschikbaar
- prima houdbaarheid
- geen onzinnige smack handelingen
- minder temperatuur gevoelige opslag
- eenvoudig correct te doseren

Ik krijg wel eens samples van vloeibare gist en gebruik die ook, maar kan het voordeel ervan echt niet ontdekken, integendeel. Vloeibare gist is voor mij een nodeloos ingewikkeld goedje.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #630 Gepost op: 01-07-2016 22:06 u »
- tegenwoordig veel diversiteit beschikbaar

Er komen steeds meer goede korrelgisten bij maar kunnen m.i. nog niet tippen aan de variatie in vloeibare gisten. In ken bv geen mooie korrelgist voor een Westmalle-achtige of je moet misschien gaan werken met een combi van korrels.

Maar ik ben het met je eens. Als het kan gewoon een korrel pakken, hydrateren en toevoegen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #631 Gepost op: 01-07-2016 22:24 u »
Maar ik ben het met je eens. Als het kan gewoon een korrel pakken, hydrateren en toevoegen.

Zelfs dat hydrateren is niet noodzakelijk... Korrelgist is wel heel makkelijk in gebruik.
Ook ik gebruik heel regelmatig korrelgist.

Vandaag echter niet. Voor het eerst de nieuwe verpakking van White Labs gebruikt en ik heb er spijt van dat ik geen starter gemaakt heb.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.171
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #632 Gepost op: 01-07-2016 22:57 u »
Er komen steeds meer goede korrelgisten bij maar kunnen m.i. nog niet tippen aan de variatie in vloeibare gisten. In ken bv geen mooie korrelgist voor een Westmalle-achtige of je moet misschien gaan werken met een combi van korrels.

Maar ik ben het met je eens. Als het kan gewoon een korrel pakken, hydrateren en toevoegen.

Natuurlijk, indien je een speciaal karakter wil, dan moet je bijbehorende gist kiezen.

Maar wie wil er nu Westmalle namaken? Dat lukt toch niet, je kunt het beter kopen en je eigen bier brouwen.

Hydrateren? Niks van, gewoon strooien. Hoe dacht je dat grotere brouwerijen dat deden? Ala Anders, Proef, etc? En zo geven de fabrikanten het ook aan.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.171
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #633 Gepost op: 01-07-2016 22:59 u »
Zelfs dat hydrateren is niet noodzakelijk... Korrelgist is wel heel makkelijk in gebruik.
Ook ik gebruik heel regelmatig korrelgist.

Vandaag echter niet. Voor het eerst de nieuwe verpakking van White Labs gebruikt en ik heb er spijt van dat ik geen starter gemaakt heb.

Tja, vloeibare gist... met korrels heb je dat niet.

Maar, welke was het, want niet alle stammen starten even snel, en dat hoeft helemaal geen probleem te zijn.

Bijvoorbeeld Lallemand BRY-97 is een zeer trage starter. Het duurt tot wel 24 uur voordat je activiteit merkt. Maar oh wat een prima resultaat.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #634 Gepost op: 01-07-2016 23:02 u »
Maar wie wil er nu Westmalle namaken? Dat lukt toch niet, je kunt het beter kopen en je eigen bier maken.

Ik, een deel van de uitdaging. Kopen doen we toch wel ;)

Hydrateren? Niks van, gewoon strooien. Hoe dacht je dat grotere brouwerijen dat deden? Ala Anders, Proef, etc? En zo geven de fabrikanten het ook aan.

Voor gemak ja. Maar mijn ervaring met netjes hydrateren (juiste temperatuur, tijd geven om te hydrateren, voldoende  roeren om dispergeren) is dat een korrel eerder start en sneller vergist.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #635 Gepost op: 01-07-2016 23:06 u »
Maar, welke was het, want niet alle stammen starten even snel, en dat hoeft helemaal geen probleem te zijn.

Ik heb de San Diego Super Yeast WLP090 geŽnt. Omdat dit een snelle gist zou zijn heb ik geen starter gemaakt. Achteraf heb ik daar spijt van omdat ik vrij weinig gist geŽnt heb.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.171
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #636 Gepost op: 01-07-2016 23:07 u »
Voor gemak ja. Maar mijn ervaring met netjes hydrateren (juiste temperatuur, tijd geven om te hydrateren, voldoende  roeren om dispergeren) is dat een korrel eerder start en sneller vergist.

Maar proef je het verschil? Ik vrees van niet ...  ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #637 Gepost op: 01-07-2016 23:08 u »
Voor gemak ja. Maar mijn ervaring met netjes hydrateren (juiste temperatuur, tijd geven om te hydrateren, voldoende  roeren om dispergeren) is dat een korrel eerder start en sneller vergist.

Als je wat meer gist ent gaan zowel het starten als het vergisten ook sneller.
Overigens maakt het voor de smaak en de vergistingsgraad niet uit. Heel wat testjes die ik gedaan heb hebben dat uitgewezen. Hydrateren is mijn inziens een overbodige handeling. Als het niet goed gebeurd heb je er meer ongemak dan gemak van.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.171
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #638 Gepost op: 01-07-2016 23:28 u »
Als je wat meer gist ent gaan zowel het starten als het vergisten ook sneller.
Overigens maakt het voor de smaak en de vergistingsgraad niet uit. Heel wat testjes die ik gedaan heb hebben dat uitgewezen. Hydrateren is mijn inziens een overbodige handeling. Als het niet goed gebeurd heb je er meer ongemak dan gemak van.

Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik merk geen enkel verschil. En vele commerciŽle brouwers met mij.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.699
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #639 Gepost op: 02-07-2016 00:01 u »
Het maken van een starter vind ik op zich niet zo'n probleem.

Wat ik waardeloos vind is dat de hoeveelheid gist in zo'n zak vrijwel niet bruikbaar is. Te weinig en te oud om direct te enten en teveel om een starter mee te maken. In een starter wil je een aantal verdubbelingen van cellen zodanig dat je toch minstens 80% jonge cellen hebt, in plaats van opgepepte "ouwe meuk".

Ingo

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.508
  • Land: be
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #640 Gepost op: 02-07-2016 09:01 u »
Ik heb nog een mooie presentatie van Brouwerij Anders over fermentatie optimalisatie en gist management en hoe zij daar mee omgaan.
https://www.dropbox.com/s/sqwcr5unbjtqs1y/Studiedag%20VAW%20presentatie%20Brouwerij%20Anders%21%20160312.pdf?dl=0


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #641 Gepost op: 02-07-2016 10:40 u »
Ik heb nog een mooie presentatie van Brouwerij Anders over fermentatie optimalisatie en gist management en hoe zij daar mee omgaan.
https://www.dropbox.com/s/sqwcr5unbjtqs1y/Studiedag%20VAW%20presentatie%20Brouwerij%20Anders%21%20160312.pdf?dl=0

Mooie presentatie. Dank voor het attenderen.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 688
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #642 Gepost op: 12-07-2016 15:14 u »
Helaas,

Het is weg...

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #643 Gepost op: 12-07-2016 23:23 u »
Serge, kun je hem opnieuw met ons delen? Of iemand anders?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.952
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #644 Gepost op: 12-07-2016 23:36 u »
Jammer dat je van zulk soort links niet kunt vertrouwen dat ze blijven bestaan. ''drop out?'' 

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.508
  • Land: be
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #645 Gepost op: 13-07-2016 10:01 u »
Sorry jongens mijn fout, nog eens de link https://www.dropbox.com/s/hffekzj4mlt93r9/Studiedag%20VAW%20presentatie%20Brouwerij%20Anders%21%20160312.pdf?dl=0
Hij is wat groot om als bijlage te posten, en in mijn shared folder had ik hem toevallig verwijderd. :'(

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #646 Gepost op: 13-07-2016 10:08 u »
Dank voor het delen!

Groet,
de TDP

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.508
  • Land: be
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #647 Gepost op: 13-07-2016 10:30 u »
Hij is wat groot om als bijlage te posten, en in mijn shared folder had ik hem toevallig verwijderd. :'(
Iemand een oplossing hoe je deze als bijlage wel kan posten zodat deze niet verloren gaan voor jullie? zippen heeft niet veel zin het blijft ongeveer even groot.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #648 Gepost op: 13-07-2016 21:22 u »
Iemand een oplossing hoe je deze als bijlage wel kan posten zodat deze niet verloren gaan voor jullie? zippen heeft niet veel zin het blijft ongeveer even groot.

De presentatie is aan dit bericht gehecht.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.508
  • Land: be
Re: De perfecte giststarter
« Reactie #649 Gepost op: 13-07-2016 22:15 u »
Jacques heeft dat weer netjes opgelost, Merci