Adrie,
Er is wel een onderscheid in voedingsbodem/substraat en het wort. Met eindproduct bedoelde ik de giststarter (daar gaat deze thread over). De gist voedingszouten/zinkgist worden toegevoegd aan het substraat van de giststarter en hoeven niet nog een keer aan het wort te worden toegevoegd. Beluchten is essentieeel voor de giststarter, om een grotere opbrengst aan vitale gistcellen per gram suiker te krijgen, maar niet voor het wort na toevoeging van de giststarter bij bovengist e.e.a. is ook afhankelijk van het gebruik van bovengist of ondergist, vergistings temperatuur en daaraan gekoppelde pitching rate. Of het beluchten van het wort na pitchen ook van invloed is op je vergistingsgraad weet ik zo niet. Er worden al enkele gist opkweek cursussen gegeven en deze thread is een aanvulling hierop. D.w.z. dat opschaling (van 100ml opkweken naar bv 4 liter) nix toevoegd aan de kwaliteit van de giststarter. Het gebruik van gistvoeding, continu beluchten en roeren van de giststarter wel. De hier omschreven methode door technisch inzicht een vereenvoudigde werkwijze oplevert met een kwaliteits verbetering van het eindproduct. Vraag is alleen wel of de gestelde criteria in combinatie met de vergistingsgraad, jou verhaal, en de uiteindleijke smaak van het bier dit kunnen aantonen.
Groet, SiriS