Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Diacetyl

Gestart door david.vanavermaete, 15-10-2011 14:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

david.vanavermaete

Hallo

Weet er iemand hoe diacetyl kan geëxtraheerd worden zodat je die kunt gebruiken voor een standaardoplossing te maken?


Oscar

 :weetniet: :weetniet: Wat moet je met een standaard oplossing diacetyl ? In je bier wil je dit niet in overmaat hebben....

De-Geert

Nogal wiedes: de smaak leren kennen.
Zo zou iedereen, die deze en andere afwijkingen wil kunnen herkennen, het moeten doen.  >:D

Antwoord op de vraag, nou ja eigenlijk geen antwoord: dat gaat je niet lukken. Je kan wel diacetyl extraheren met een enigszins apolair oplosmiddel, maar dan extraheer je ook vele andere stoffen.
Ik denk dat het alleen met een GC/HPLC kan, en dan een specifieke fractie opvangen.

Maar er zijn wel bedrijven gespecialiseerd in potjes smaakafwijkingen, misschien moet je daar eens naar op zoek. Ergens op dit forum moet dat wel te vinden zijn.
Of bij Heineken of zo vragen, want hun keurmeesters leren het ook (/wel (wederom  >:D)) zo.



12345

Diacetyl http://en.wikipedia.org/wiki/Diacetyl
=
Butaandion http://nl.wikipedia.org/wiki/Butaandion

zou naar boter smaken en kun je kopen: (toets in Google: butaandion kopen) oa hier:

http://www.boomlab.nl/fv/componentinstance/1069/boom_chemicalien_catalogus.pdf

Toets in het zoekveld in: butaandion.

Het schijnt toch niet heel erg gezond te zijn...


Henkie1

Schijnt inderdaad geen prettig stofje te zijn...

"In maart 2004 is een man schadevergoeding van 20 miljoen dollar toegekend voor permanente longschade, opgelopen tijdens zijn werk in een schoenen fabriek. Op 19 juli 2005 werd een andere arbeider in een popcorn-fabriek in Missouri 2,7 miljoen dollar toegekend voor zijn eis tot schadevergoeding voor ademhalingsproblemen veroorzaakt door butaandion."

Maar voor 20 miljoen....  :nut:

Jacques

Zoals met elke stof ligt het aan de concentratie waarin je een stof binnen krijgt. Een klein beetje diacetyl kan echt geen kwaad. In elk bier is het aanwezig. Pas als het boven de smaakdrempel komt ga je het proeven. Zo rond de smaakdrempel geeft het een volle zachte smaak aan het bier. Als het ver boven de smaakdrempel aanwezig is staat het tegen.

Henkie1

Ja, zoals voor alles geldt "met mate".

Behalve voor bier dan...

"Drink met je maten, geen liters... maar vaten"  ;D

TreinJan

Wel eens botterbabbelaars geproefd (die gele met een ruitpatroontje erop)?

Henkie1

Bedoel je deze?


Ik ken alleen die dingen van Werther´s, en die vind ik erg lekker, moet ik zeggen. Maar die zitten dus ook vol met dit spul?

TreinJan

Citaat van: Henkie1 op 07-11-2011  15:33 uBedoel je deze?

Jawel, dat zijn ze, en die zitten qua smaak heel dicht bij diacetyl, meer dan de Werther's.
In de Engelstalige literatuur verwijst men voor deze smaak trouwens naar butterscotch.

Henkie1

Grappig, ik zat er nog wat over te Googlen, en probeerde wat over boterbabbelaars te vinden... Maar je belandt alleen maar op websites over bier  :nut:

Japio

Tja diacetyl, als je wat van je bostel bewaart in een plasticzak op kamertemperatuur en je opent de zak na een dag, dan moet je mar eens ruiken, niet te diep snuiven. Je vergeet de geur dus nooit meer.

Henkie1

Hmm.... dat lijkt me geen aanrader :P

Raymond293

Citaat van: Japio op 08-11-2011  19:49 uTja diacetyl, als je wat van je bostel bewaart in een plasticzak op kamertemperatuur en je opent de zak na een dag, dan moet je mar eens ruiken, niet te diep snuiven. Je vergeet de geur dus nooit meer.

Dat is waarschijnlijk dezelfde lucht die mijn gorene container heeft op een zonnige dag na het brouwen  :o
Niet heel erg aangenaam....

Jacques

Citaat van: Japio op 08-11-2011  19:49 uTja diacetyl, als je wat van je bostel bewaart in een plasticzak op kamertemperatuur en je opent de zak na een dag, dan moet je mar eens ruiken, niet te diep snuiven. Je vergeet de geur dus nooit meer.

Citaat van: Raymond293 op 09-11-2011  09:39 uDat is waarschijnlijk dezelfde lucht die mijn gorene container heeft op een zonnige dag na het brouwen  :o
Niet heel erg aangenaam....

Je ruikt dan heel vaak geen diacetyl maar een  composteringsgeur.

Voor diacetyl moet je echt meer denken aan boterbabbelaar en Werther's Echte.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.