Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic  (gelezen 507197 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline peterw

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1925 Gepost op: 16-02-2018 11:11 u »
Citaat
Nou, ik zal proberen het nog eenvoudiger uit te leggen aan de hand van voorbeelden die ik geconstateerd heb.

1) origineel bedrijf, zet de BM 20 ltr halverwege o.i.d. op stop haal de filter eraf. Ik kom telkens een "harde" kluit/koek mout tegen.
Bij vrijwel alle BM 20 ltr (zoals het hoort 20 liter water erin en 4 - 4,5 Kg mout) recepten die de revue gepasseerd zijn is dit zo.

2)met buisje ertussen, geen kluit/koek meer te zien.


Maar is er nu een rendement verbetering met het buisje?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Basje42

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1926 Gepost op: 16-02-2018 11:13 u »
Dund heeft een verbetering van 5% rendement EN je hoeft daarvoor niet meer te roeren.
Dus 2 vliegen in een klap. Ikzelf vind niet roeren belangrijk.

Offline Basje42

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1927 Gepost op: 16-02-2018 11:18 u »
Kijk, dat bedoel ik nou. Volgens mij is een dun, stromend vloeistofgordijn met een grote oppervlakte de ideale manier om zuurstof op te nemen. Maar daar moet ik niet teveel aandacht aan schenken. Wťl moet ik heel rustig roeren. Sorry Basje, ik geloof het gewoon niet.

Overigens: rustig roeren doe ik al en spoelen met de korf op de onderste nokken doe ik ook al.

Ik meen mij te herinneren dat ik ook al gelezen heb (hier overigens, dus uit betrouwbare bron  :D)
Dat tijdens het maischen in de Braumeister aan de elementzijde verzadigde waterdamp heerst, wat de kans op oxideren tijdens het overstromen ook beperkt.
Dat gaat mij verder boven de pet, maar ik kan mij er wel iets bij voorstellen.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1928 Gepost op: 16-02-2018 11:21 u »
Nou, ik zal proberen het nog eenvoudiger uit te leggen aan de hand van voorbeelden die ik geconstateerd heb.

1) origineel bedrijf, zet de BM 20 ltr halverwege o.i.d. op stop haal de filter eraf. Ik kom telkens een "harde" kluit/koek mout tegen.
Bij vrijwel alle BM 20 ltr (zoals het hoort 20 liter water erin en 4 - 4,5 Kg mout) recepten die de revue gepasseerd zijn is dit zo.

2)met buisje ertussen, geen kluit/koek meer te zien.

3)nogmaals tijdens gewoon origineel bedrijf krijg ik het bovenste filter niet omlaag gedrukt.
Dit is voor mij een bevestiging dat er toch wel iets behoorlijk aan de onderkant zit te duwen.
Meer is hier natuurlijk ook niet te zien, of we moeten een plexiglas moutpijp overwegen.

4) succes met je proeven, ik ben benieuwd naar jouw bevindingen.

Basje, ik zal het ook eenvoudig proberen uit te leggen.

Als die plaat vanzelf blijft liggen, verander je daar niets aan met dat pijpje. Dan ligt hij nog steeds.
En als die plaat blijft liggen, met pijpje of zonder pijpje, dan verandert dat niet bestaande verschil ook niet het gedrag van de mout erboven.

Maar ik ga het eerst maar eens uitproberen.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1929 Gepost op: 16-02-2018 11:36 u »
Ik meen mij te herinneren dat ik ook al gelezen heb (hier overigens, dus uit betrouwbare bron  :D)
Dat tijdens het maischen in de BM aan de elementzijde verzadigde waterdamp heerst, wat de kans op oxideren tijdens het overstromen ook beperkt.
Dat gaat mij verder boven de pet, maar ik kan mij er wel iets bij voorstellen.

Een betrouwbaar bron gebruiken is goed, maar zelf meten is beter. De metingen tonen helaas aan dat deze theorie niet klopt. Oxidatie wordt niet tegengehouden door die vermeende laag verzadigde waterdamp.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1930 Gepost op: 16-02-2018 11:44 u »
Een betrouwbaar bron gebruiken is goed, maar zelf meten is beter. De metingen tonen helaas aan dat deze theorie niet klopt. Oxidatie wordt niet tegengehouden door die vermeende laag verzadigde waterdamp.
Het heeft mij altijd verbaasd dat sommigen dit geloofden. Ik heb ooit in een tabel opgezocht hoeveel watermoleculen er in een liter lucht zitten bij de omstandigheden van de Braumeister. Op die plaats kunnen dus geen O2 of N2 moleculen zitten. Helaas scheelt dat maar weinig.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1931 Gepost op: 17-02-2018 00:33 u »
Net de test gedaan. 22 liter in de Braumeister, grote korf erin, standaard schijf + filter onderin, bovenin geen filter om zicht te hebben op wat er gebeurt, bovenin de horizontale pijp van Braumeister, aangedraaid met de vleugelmoer. Pomp aangezet tot het water goed over de rand liep van de moutkorf.
Met een lepel gevoeld en goed gekeken. De onderste schijf en het onderste gaasfilter komen totaal niet omhoog.

Conclusie: een eventueel afstandspijpje zorgt er dus niet voor dat de schijf + filter blijven liggen want dan doen ze al vanzelf.
Jammer van dat mooie pijpje dat ik gemaakt heb...

Offline Basje42

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1932 Gepost op: 17-02-2018 07:56 u »
En toch merk ik verschil, ik wil je vragen om toch eens met mout dus echt  brouwen te proberen
Ik heb niet met alleen water getest. Daar geloof ik ook niet in.


Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 643
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1933 Gepost op: 17-02-2018 09:09 u »
Ik merk ook verschil heb twee keer achter elkaar exact hetzelfde bier gebrouwen. Ongeveer 5% meer efficiency.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1934 Gepost op: 17-02-2018 09:59 u »
En toch merk ik verschil, ik wil je vragen om toch eens met mout dus echt  brouwen te proberen
Ik heb niet met alleen water getest. Daar geloof ik ook niet in.

Nee! Die plaat blijft liggen, met of zonder pijpje. Dat pijpje doet niets. Dat iets wat geen verschil maakt elders gevolgen zou hebben, kan alleen maar op fantasie berusten. Ik ga niet andermans fantasieŽn onderzoeken.

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 643
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1935 Gepost op: 17-02-2018 11:10 u »
Wat ook zeker een verschil maakt is dat bij het spoelen er geen gat meer midden in de mout zit. Hier loopt vaak veel water doorheen dat beter gefilterd had kunnen worden. Feit is dat ik met de pijp een iets hoger rendement heb. Waar het door komt blijft gissen.

Offline Basje42

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1936 Gepost op: 17-02-2018 11:20 u »
Misschien fantasie?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.649
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1937 Gepost op: 17-02-2018 22:44 u »
Nee! Die plaat blijft liggen, met of zonder pijpje. Dat pijpje doet niets. Dat iets wat geen verschil maakt elders gevolgen zou hebben, kan alleen maar op fantasie berusten. Ik ga niet andermans fantasieŽn onderzoeken.

Met mout kan je toch net een ander effect hebben omdat borstel meer weerstand geeft dan alleen water. Daar staat tegenover dat de bostellaag de plaat naar beneden drukt...

Offline vitogo

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1938 Gepost op: 20-02-2018 21:17 u »
Hoi iemand ervaring met Speidel en cider of mede brouwen? Ik verneem het graag van je...

Offline Tom den Hollander

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1939 Gepost op: 06-03-2018 12:20 u »
Hey allemaal, ik heb een Braumeister 20 en vroeg me af hoe jullie de grove en fijne filter schijf eruit vissen alvorens eventueel te roeren?
Ik zat eraan te denken om een paar paperclips te misbruiken om ze aan elkaar te maken en dan een stukje van de paperclip uit te laten steken.
Ik weet echter niet of paperclips geschikt zijn gezien deze waarschijnlijk niet RVS zijn.

Alvast bedankt
gr. Tom

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 883
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1940 Gepost op: 06-03-2018 12:26 u »
Hoi iemand ervaring met Speidel en cider of mede brouwen? Ik verneem het graag van je...
Cider en mede worden niet gebrouwen. Cider is vergist appelsap (met of zonder extra suiker) en mede is vergist honing water. Daar heb je geen brouw installatie voor nodig...

Offline Tom den Hollander

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1941 Gepost op: 08-03-2018 09:07 u »
Bij deze een kleine kick en een aanvullende vraag;
Kick: Zou iemand mijn vraag mbt de paperclips uit 2 posts eerder kunnen beantwoorden?

Vraag: Ik wil een weizen brouwen met de Herrmann methode in mijn Braumeister 20.
Dan kom ik bij totale stort van 6 kg uit op:
Deel maisch 1 = 3,6 kg met 11 liter water
Deel maisch 2 = 2,4 kg met 13 liter water.

Ik beschik ook over de verkorte moutpijp voor Braumeister 20.
Hoe zouden jullie dit aanvliegen?
Starten in korte moutpijp en dan overbrengen in schone emmer mengen met 2e deel en dan in lange moutpijp verder gaan?

Online brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 771
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1942 Gepost op: 08-03-2018 11:28 u »
Wat betreft je vraag over het uit het wort vissen van de bovenste filters:

Ik heb van een stevig, verend gegalvaniseerd draadje (waar een jaarkalender mee opgehangen kon worden) een verend hulpstukje gebogen:



De bovenste filterplaat haal ik er gewoon met mijn vingers uit. De twee lange pootjes van het hulpstukje kunnen dan bij elkaar gebogen worden zodat ik het door het gat van de fijne filterplaat kan steken, naast de centrale staaf die door de bostel loopt. Pootjes loslaten -> voetjes komen onder de filterplaat zodat deze omhoog getild kan worden.

Het hulpstukje gebruik ik ook bij het leeggooien van de moutkorf: vanaf de onderkant door onderste grove ťn fijne filterplaat steken -> voetjes houden beide filterplaten tegen als ik de korf omkieper in de kliko.

Groet,
John

Online Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: be
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1943 Gepost op: 08-03-2018 20:22 u »
Bij deze een kleine kick en een aanvullende vraag;
Kick: Zou iemand mijn vraag mbt de paperclips uit 2 posts eerder kunnen beantwoorden?

Vraag: Ik wil een weizen brouwen met de Herrmann methode in mijn BM20.
Dan kom ik bij totale stort van 6kg uit op:
Deel maisch 1 = 3,6kg met 11 liter water
Deel maisch 2 = 2,4kg met 13 liter water.

Ik beschik ook over de verkorte moutpijp voor BM20.
Hoe zouden jullie dit aanvliegen?
Starten in korte moutpijp en dan overbrengen in schone emmer mengen met 2e deel en dan in lange moutpijp verder gaan?

Ik weet niet wat de "Herrmann methode" precies inhoud of wat het doel juist is van deze methode maar in een 20 liter Braumeister kun je gewoon in 1x 6 kg storten en hoef je niet dubbel maischen.  :weetniet:

Offline Tom den Hollander

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 196
  • Land: nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1944 Gepost op: 08-03-2018 22:14 u »
Ik weet niet wat de "Herrmann methode" precies inhoud of wat het doel juist is van deze methode maar in een 20 liter Braumeister kun je gewoon in 1x 6 kg storten en hoef je niet dubbel maischen.  :weetniet:
Herrmann methode is een wijze om meer glucose in het wort te krijgen. En dus met banaanachtige tonen bij gebruik van Weizen gist.
Zoek maar eens op Herrmann dan vind je het wel.

Offline Cruz12

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1945 Gepost op: 13-03-2018 16:06 u »
Ben die schijf kwijt die op de filter ligt probeer nu de originele schijf te bestellen kan hem alleen nergens vinden .Weet iemand waar je deze kan bestellen heb die van bacbrew al besteld maar dat kan nog wel even duren.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.927
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1946 Gepost op: 13-03-2018 18:24 u »
Ben die schijf kwijt die op de filter ligt probeer nu de originele schijf te bestellen kan hem alleen nergens vinden .Weet iemand waar je deze kan bestellen heb die van bacbrew al besteld maar dat kan nog wel even duren.

Toch niet in de afvalcontainer gestort... (herkenbaar)?

Stuur de beheerder van de homebrewshop.be eens een email. Hij heeft een hele goede relatie met Speidel en kan je misschien wel helpen.

Offline Cruz12

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1947 Gepost op: 13-03-2018 19:05 u »
lol ja in de afvalbak beland.

Online brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 771
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1948 Gepost op: 14-03-2018 09:34 u »
Daar had ik dus dat hulpstukje voor gemaakt :)

Offline Cruz12

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1949 Gepost op: 14-03-2018 12:55 u »
Heel het huis nog is overhoop gehaald toch nog gevonden  :biersmile: :proost: