Ik heb even wat quick&dirty meting en berekeningen gedaan aan mijn Braumeister en kom tot de volgende waarden:
Braumeister 20 liter
Keteldiameter: 35 cm
Ketelhoogte: 42,5 cm
Moutkorf diameter: 27 cm
Moutkorf hoogte: 36,5 cm
Hoogte spiralen in de ketel: <8 cm
Inhoud ketel: 40,9 liter
962 ml/cm
Inhoud moutkorf: 20,9 liter
573 ml/cm
Minimum brouwvolume:
8 cm + korf
= ((962-573)ml x 8 ) + 20,9 = 24 liter
-------------------------
Door het verkorten van de moutkorf, doe je (uiteraard) alleen wat aan die 20,9 liter. De 3,1 liter op de bodem van de ketel rondom de korf is een vast gegeven, aangezien de spiralen ten allen tijde onder het vloeistofniveau moeten blijven.
Afhankelijk van je brouwmethode, met name het wel/niet spoelen, kan je dan kiezen hoever je de korf wilt inkorten.
In de standaard situatie kom ik bij een medium-zwaar bier (1050, volmout) op een minimaal effectief wortvolume in het gistvat van ca. 15 liter.
Dit is 5 liter meer dan ik wens.
Bij mij zou ik dus volstaan door de korf met: 5000/573= 8,7 ~ 9 cm in te korten (evt 10cm al je ook rekening houdt met lichtere bieren).
Er dient wel rekening gehouden te worden dat er hierdoor ook minder mout in de korf past, wat gevolgen heeft voor de maximale zwaarte.