Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic  (gelezen 548820 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline assebasie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #125 Gepost op: 21-05-2013 09:17 u »
Hallo Speidel brouwers,
ik ben al een tijdje in bezit van de 20 l versie en tevreden met de werking van het apparaat en natuurlijk de bieren.
Toch heb ik een vraagje over de rendement van het apparaat. Hoewel geen showstopper, het behaalde rendement wat ik haal met het apparaat valt wat tegen.
Ik zou graag mijn rendement willen vergelijken met jullie resultaten om voor mijzelf te vast te stellen of er verbetering mogelijk is door mijn werkwijze(s) aan te passen. Om appels met appels te vergelijken geef ik hieronder een rekenvoorbeeld wat ik versta onder rendement:

Stort: 5000 gram pilsmout (3EBC)
Aanname: 80% van het mout is zetmeel en 4% vocht
Eindvolume na koken en koelen = 18 liter
Behaalde SG na koken en koelen = 1048 = 12 Plato
Ik roer tijdens het maischen niet het mout zoals sommigen wel doen wat kennelijk een verbetering oplevert.

Maximaal haalbare (5000 * 0.8 * 0.96) / (18 * 10) =  21.3 Plato

Rendement = (12 / 21.3) * 100% = 56%

Laat eens weten op wat voor getallen jullie uitkomen en eventuele verbeteringen zijn natuurlijk welkom.
Alvast bedankt!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #126 Gepost op: 21-05-2013 11:31 u »
Ik denk dat je het beste je getallen in BrouwVisie of BrouwHulp kan kloppen voor een goed vergelijkbaar rendement.
Alle mouten hebben een iets verschillend maximaal extract, de software houdt daar wel rekening mee.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.825
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #127 Gepost op: 21-05-2013 11:43 u »
5 kg mout zou bij deze hoeveelheid water toch wel een hoger SG moeten opleveren, daar lijkt dus wel iets mis. Zelfs met niet spoelen kom ik hoger uit dan jij nu aangeeft.

Offline assebasie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #128 Gepost op: 21-05-2013 11:58 u »
5 kg mout zou bij deze hoeveelheid water toch wel een hoger SG moeten opleveren, daar lijkt dus wel iets mis. Zelfs met niet spoelen kom ik hoger uit dan jij nu aangeeft.

Hallo Herman,
uitgaande van bovenstaande rekenvoorbeeld, wat voor rendement haal jij met je Speidel systeem?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.825
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #129 Gepost op: 21-05-2013 16:42 u »
Ik heb (nog) geen Speidel ;) Maar heb wel ervaring met brouwen met niet spoelen. Je zult m.i. toch zeker 65% rendement moeten kunnen halen. Je zou dan dus rond de 1.056 of 13.75 plato moeten kunnen halen.

Offline assebasie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #130 Gepost op: 21-05-2013 17:28 u »
Ik heb (nog) geen Speidel ;) Maar heb wel ervaring met brouwen met niet spoelen. Je zult m.i. toch zeker 65% rendement moeten kunnen halen. Je zou dan dus rond de 1.056 of 13.75 plato moeten kunnen halen.

Herman bedankt.
Graag hoor ik ook resultaten van Speidelbrouwers omdat het systeem en uiteraard het gebruik ervan nogal bepalend is. Ik bedacht vandaag dat ik niet veel waarde hecht aan het perfect waterpas stellen van de pan. Dit resulteerde dat de overloop niet gelijkmatig verdeeld is en misschien wel een belangrijke reden van het door mij laag behaalde rendement.


Offline Twonky

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 320
  • Land: nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #131 Gepost op: 21-05-2013 17:39 u »
.. en misschien wel een belangrijke reden van het door mij laag behaalde rendement.
Zelf heb ik veel baat bij het los maken van de maisch tijdens de pomp-pauze, en niet met te weinig water starten. Als je relatief minder water gebruikt heeft de pomp meer moeite met rond pompen omdat het niveauverschil groter is.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #132 Gepost op: 21-05-2013 17:42 u »
Ik zal thuis ff checken wat BrouwVisie ervan gemaakt heeft.
De laatste keer was vrij laag, maar ik denk dat het aandeel spelt daartoe ook heeft bijgedragen. Ik heb dat namelijk gewoon als tarwe ingevoerd, maar de opbrengst zou zomaar minder zijn geweest?

Offline assebasie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #133 Gepost op: 21-05-2013 17:43 u »
Hoe perfect waterpas stellen jullie de pan?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #134 Gepost op: 21-05-2013 17:54 u »
Zodat ik het mooi vind stromen. :)
Ik ga niet met een waterpas aan de haal.

Roeren tussendoor doe ik ook niet, de eerste twee keren was het rendement wel oke, >70%

Offline assebasie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #135 Gepost op: 21-05-2013 18:34 u »
Zodat ik het mooi vind stromen.:

Bedoel je met mooi stromen gelijkmatig over de gehele cirkelrond van de binnenpan?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #136 Gepost op: 21-05-2013 19:10 u »
Yep! :)
En niet teveel kletteren.

Offline assebasie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #137 Gepost op: 21-05-2013 19:25 u »
Bedankt. Ik heb een vermoeden dat dit nogal kan uitmaken.
Binnenkort eens de hypothese toetsen.

Ben benieuwd overigens of andere net zo netjes de pan stellen als jij.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #138 Gepost op: 21-05-2013 19:32 u »
Het is natuurlijk ook heel afhankelijk van de maischtijd en de mout. Ik maak tijdens het maischen na ieder half uur een brixmeting, hier uit blijkt dat sommige mouten zeer snel (half uur) al bijna omgezet zijn, en andere pas goed gaan na 1 uur.
In het begin had ik ook een laag rendement en ben langer gaan maischen. Dit heeft het aanzienlijk verbeterd. De pH pas ik aan met melkzuur of soms een mix van fosfor en melkzuur tot ca. 5,4

Om op een SG van 1048 te komen heb ik voor 21 liter wort gemiddeld ongeveer 4 kg mout nodig, ik start op het streepje van 25 liter en  spoel met ca.3 tot 4 liter.

Mijn laatst gebrouwen pils leverde met alleen 4 kg(Weyerman Bohemian) Pilsmout een SG op van 1049 bij 21 liter.
Maischschema 63 graden 55 min./ 72 ļC 10 min/ uitmaischen bij 78 ļC 5 min./
 Bij brouwen van zwaarder bier (maximaal 6250 g in de korf), of met meer donkere mouten, maisch ik over het algemeen langer bij 63/65 ļC.
Engelse bieren zelfs 90 min op 1 temp., maar heb wel gezien dat deze na 45 min al bijna omgezet zijn, dus ga die tijd verkorten naar ca 60 min.
Ik werk ook niet met een waterpas maar kijk of de binnenring gelijkmatig overloopt.
 :degroeten:

Offline assebasie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #139 Gepost op: 21-05-2013 20:01 u »
Ik lees een rendement van boven de 80%!!!
Daar zit k behoorlijk van af!

Overigens heb ik wel vertrouwen in het maischschema (45 min 62 graden; 20 min 73 graden; 5 min 78 graden) omdat de jodiumtest geen zetmeelresten aantoont.

Dank voor je antwoord.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.079
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #140 Gepost op: 23-05-2013 22:15 u »
Vragen van een nieuwe Braumeister bezitter.

Kun je een ingesteld programma onderbreken en vervolgens wissen? Met andere woorden is een reset mogelijk?
Achtergrond: Afgelopen maandag heb ik mijn nieuwe Braumeister even uitgeprobeerd. Houdt de Braumeister het ingestelde programma vast?

Is het mogelijk om een ťťntemperatuurmaisch in te stellen? Of anders gezegd: kun je maischstappen overslaan?
Bij het instellen merkte ik namelijk dat je 5 stappen moet doorlopen. Dat is niet meer van deze tijd.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #141 Gepost op: 23-05-2013 22:25 u »
Ik heb de programma's nog niet gebruikt, maar doe het op "Manuel". ;D
Dat is dan inderdaad een eenstaps (of zoveel je er wilt), gewoon temp instellen en de pomp aanzetten.

In de handleiding zou wel moeten staan hoe je eea instelt toch?
Heb ik ook nog niet gelezen. ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.079
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #142 Gepost op: 23-05-2013 22:33 u »
Ik heb de programma's nog niet gebruikt, maar doe het op "Manuel". ;D
Dat is dan inderdaad een eenstaps (of zoveel je er wilt), gewoon temp instellen en de pomp aanzetten.

In de handleiding zou wel moeten staan hoe je eea instelt toch?
Heb ik ook nog niet gelezen. ;D

Natuurlijk heb ik die gelezen maar daar heb ik het antwoord op mijn vragen niet gevonden.

Overigens wil ik twee temperaturen instellen (en geen vijf).

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.229
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #143 Gepost op: 23-05-2013 22:43 u »
Vragen van een nieuwe Braumeister bezitter.

Kun je een ingesteld programma onderbreken en vervolgens wissen? Met andere woorden is een reset mogelijk?
Achtergrond: Afgelopen maandag heb ik mijn nieuwe Braumeister even uitgeprobeerd. Houdt de Braumeister het ingestelde programma vast?

Is het mogelijk om een ťťntemperatuurmaisch in te stellen? Of anders gezegd: kun je maischstappen overslaan?
Bij het instellen merkte ik namelijk dat je 5 stappen moet doorlopen. Dat is niet meer van deze tijd.
Jacques aan de Speidel ;D
Kan natuurlijk manuel, maar je kunt ook automatisch de stappen bijv. op een temperatuur instellen, maw je hoeft niet alle stappen te doorlopen, zet per stap de tijden op nul.  Ja je kunt het programma onderbreken, pauzeren, afbreken en opnieuw programmeren. Druk het pijltje boven en beneden gelijk in. Ja het ingestelde programma wordt bewaard.

Succes met je nieuwe aanwinst, deel je bevindingen met ons :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.079
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #144 Gepost op: 23-05-2013 23:01 u »
Kan natuurlijk manuel, maar je kunt ook automatisch de stappen bijv. op een temperatuur instellen, maw je hoeft niet alle stappen te doorlopen, zet per stap de tijden op nul.  Ja je kunt het programma onderbreken, pauzeren, afbreken en opnieuw programmeren. Druk het pijltje boven en beneden gelijk in. Ja het ingestelde programma wordt bewaard.

De truc van het gelijktijdig indrukken van de pijltjes heb ik zo snel niet gezien in de handleiding.

Hoe lang wordt een ingesteld programma bewaard? Blijft het programma staan zodat je bij een volgend brouwsel niets hoeft in te stellen of werkt het anders?

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #145 Gepost op: 24-05-2013 08:58 u »
Het laatst gebruikte programma blijft altijd staan tot de volgende keer.

Offline Tinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #146 Gepost op: 24-05-2013 11:43 u »
De truc van het gelijktijdig indrukken van de pijltjes heb ik niet gezien in de handleiding.

Zie de streep onder de pijltjes op het bedieningspaneel. Daarmee wordt deze functie aangegeven. Wel raar dat ze dat niet vermelden in de handleiding.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.079
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #147 Gepost op: 25-05-2013 15:40 u »
Zie de streep onder de pijltjes op het bedieningspaneel. Daarmee wordt deze functie aangegeven. Wel raar dat ze dat niet vermelden in de handleiding.

Een nadeel van ouder worden is dat je kleine lettertjes moeilijk kunt lezen.

Ik heb nog even in de Duitstalige handleiding gekeken en daar zie ik het nu wel staan als nadere uitleg bij een plaatje.

Offline Keun

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: be
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #148 Gepost op: 25-05-2013 22:45 u »
Even checken bij de ervaren Speidelaars:
Ik wilde morgen voor de eerste keer brouwen met mijn nieuwe Speidel. Ik heb de 50 l-versie, met korf van 25 l. Met die laatste wilde ik starten (mijn huidig gistvat laat immers geen grotere hoeveelheden toe, en de bestelde CCT heb ik nog niet).

Helaas bleek daarnet dat de 25 l-korf lichtjes ingedeukt is (hij is eerder ietwat ovaal dan perfect rond), waardoor de filterplaten met harde hand erin gewrongen moeten worden en ze op sommige punten dus tegen de ketel klemmen en op andere punten is er een opening van zeker 3mm (waardoor brouwen onmogelijk is, want de mout zou er zo uitgepompt worden).
Bovendien krijg je de bovenste filterplaat er nauwelijks uit wanneer de korf in de ketel zit (en je dus bijvoorbeeld niet occasioneel kunt roeren).
Heeft iemand daar nog al van gehoord? En het klopt toch dat brouwen met zo'n 'defecte' korf niet kan?

De braumeister zelf (incl. de 50l -korf) zat bij aankoop goed ingepakt, maar de 25l-korf zat alleen in 'bubbelplastiekfolie'. Misschien is die ergens geklemd geraakt tijdens het vervoer van Duitsland naar Brouwland?
Ik heb Brouwland al gecontacteerd, maar in 't weekend zijn de kantoren niet open. Maandag meer nieuws.

Kleine domper dus.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.079
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #149 Gepost op: 25-05-2013 23:44 u »
Waarschijnlijk zal Brouwland het ruilen van de de cilinder aanbieden. De service van Brouwland is namelijk erg goed.