Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic  (gelezen 603541 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.054
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #2025 Gepost op: 05-02-2021 10:24 u »
Zuurstofinslag zal niet groter zijn dan zonder pomp, ikgebruik een hopsider dus daar ook geen last mee.
Koelen gaat sneller met pomp en daarna 10-15 min laten staan voor bezinken geeft nog steeds tijdwinst.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #2026 Gepost op: 05-02-2021 17:04 u »
Ik lees nu meerdere keren dat brouwers de pomp gebruiken tijdens het koelen.

Heeft dat geen nadelen? ("Vermalen" van trub en hoppelletresten, zuurstofinslag?)

Heb het zelf 1 keer gedaan toen ik mijn Braumeister pas had en ik vond het wort nogal erg heftig bewegen namelijk.

Bij mij zitten geen hoppellets in het wort omdat ik een nylon filterzak gebruik als hopspider. De grote vlokken trub worden uiteengeslagen maar dit heeft weinig effect als je na het koelen de pomp uitzet en het wort laat bezinken gedurende 5 tot 10 minuten.
Zuurstofinslag van afgekoelde wort voor het enten van de gist is geen probleem. Om oxidatie te beperken van hete wort wacht ik met het aanzetten van de pomp tot de thermometer van Braumeister 80 ļC of lager aangeeft.
Overigens hangt bij mij de nylon hopspider voor het gat van de uitlaat van de pomp. Dat is gunstig voor het breken van de jetstream en ook voor vlamuit hopgiften.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #2027 Gepost op: 05-02-2021 19:00 u »
Bedankt voor jullie antwoorden, daar kan ik wat mee! Zal het zondag eens proberen dan.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #2028 Gepost op: 09-02-2021 20:20 u »
Het koelen ging afgelopen zondag met de pomp aan inderdaad razendsnel. Het koelwater uit de kraan was ook behoorlijk koud, slechts 9 graden, dat scheelt uiteraard ook.

Het wort was wel troebeler dan gewoonlijk toen het het vergistingsvat in ging, leek me. Maar eventuele trub en hop zakt vanzelf uit.

Al met al denk ik dat ik deze methode er wel in houd. Tijdens het koelen kan ik dan alvast andere dingen doen, zoals schoonmaken en opruimen.

Offline Chris71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #2029 Gepost op: 10-02-2021 08:31 u »
@brouwmus na het koelen je wort even een half uur afgedekt laten staan zodat alle trub kan uitzakken, dan gaat het wort een stuk helderder in het vat.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #2030 Gepost op: 10-02-2021 09:31 u »
Ik ben dan te snel geweest, heb maar een kwartier gewacht :)

Zal volgende keer het aftappen wat langer uitstellen.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.260
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #2031 Gepost op: 10-02-2021 09:56 u »
Ik ben dan te snel geweest, heb maar een kwartier gewacht :)

Zal volgende keer het aftappen wat langer uitstellen.
Ik gebruik een inline filter in de Speidel Braumeister, komt er glashelder uit.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #2032 Gepost op: 10-02-2021 11:44 u »
Hm, dat slibt dan niet dicht?

Waar kun je dat ergens kopen?

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.260
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #2033 Gepost op: 10-02-2021 13:52 u »
Hm, dat slibt dan niet dicht?

Waar kun je dat ergens kopen?
Werkt prima, heb het ooit zelf gemaakt, moet ergens in dit topic staan.
Ook zijn er andere ideeŽn voorbij gekomen. Ik pomp niet maar zuig het eenmaal aan. 15 minuten 22 liter in het gistvat.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.126
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #2034 Gepost op: 10-02-2021 21:55 u »
Ik gebruik een inline filter in de Speidel Braumeister, komt er glashelder uit.

Het wort hoeft niet kraakhelder in je gistvat. Beter zelfs van niet. Een klein beetje eiwitten meenemen bevordert de vergisting. Een overmaat aan eiwitten (met daaraan gebonden vetzuren) kan zorgen voor de vorming van oxidatiesmaken bevorderen.

Kortom een klein beetje eiwitten is goed, te veel eiwitten weer niet...
Bierbrouwen blijft steeds zoeken naar het juiste compromis.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.260
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #2035 Gepost op: 11-02-2021 18:53 u »
Het wort hoeft niet kraakhelder in je gistvat. Beter zelfs van niet. Een klein beetje eiwitten meenemen bevordert de vergisting. Een overmaat aan eiwitten (met daaraan gebonden vetzuren) kan zorgen voor de vorming van oxidatiesmaken bevorderen.

Kortom een klein beetje eiwitten is goed, te veel eiwitten weer niet...
Bierbrouwen blijft steeds zoeken naar het juiste compromis.
Kraakhelder bij wijze van spreken, grootste gedeelte van trub blijft achter.  Er gaan voldoende eiwitten doorheen.