Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic  (gelezen 545454 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #100 Gepost op: 13-07-2012 23:03 u »
Beste Brouwers,

Na enkele maanden gelden mijn HERMS verkocht te hebben heb ik vandaag de auto richting Almere gepakt en hier een heuse Speidel gekocht. Helaas ga ik morgen op vakantie, dus moet mijn juweeltje 2 weken wachten voordat ik hem kan gaan gebruiken. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit om op mijn appartementje te gaan brouwen. De 1e gaat of een weizen, of een trippeltje worden. Maar daar heb ik nog 2 weken de tijd voor om over na te denken.

 :brouwen:

Ko

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #101 Gepost op: 14-07-2012 16:07 u »
Beste Brouwers,

Na enkele maanden gelden mijn HERMS verkocht te hebben heb ik vandaag de auto richting Almere gepakt en hier een heuse Speidel gekocht. Helaas ga ik morgen op vakantie, dus moet mijn juweeltje 2 weken wachten voordat ik hem kan gaan gebruiken. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit om op mijn appartementje te gaan brouwen. De 1e gaat of een weizen, of een trippeltje worden. Maar daar heb ik nog 2 weken de tijd voor om over na te denken.

 :brouwen: Welkom bij het clubje Speidelbrouwers ^-^

Ko

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #102 Gepost op: 28-07-2012 12:08 u »
Gisteren heb ik dan eindelijk voor de 1e keer met mijn mooie speideltje gebrouwen. Wat een feest is dat zeg, alles werkt gewoon perfect. Terwijl ik aan het brouwen was kon ik ondertussen nog even naar de supermarkt, en de schuur opruimen.Hier spreekt dus een enthousiaste gebruiker.

Wat ik me wel afvroeg is hoe andere brouwers doen koelen. Ik koel met een dompelkoeler (en dat wil ik ook blijven doen), maar om deze koeler zo efficient mogelijk te doen is het goed om het wort een beetje in beweging te houden zodat het zo veel mogelijk contact maakt met de spiraal. Nu dacht ik toen ik klaar was dat ik dan misschien gewoon de pomp aan moest zetten, dan circuleert het wort mooi langs de spiraal. Echter weet ik niet of dit problemen op kan leveren met de eiwitresten ed (hop kook in in hopzakjes) die in de pomp terecht komen.

Heeft hier iemand anders al eerder over nagedacht? ik ben in ieder geval benieuwd.

Groet,

Ko

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #103 Gepost op: 23-08-2012 09:16 u »
Probleempje met het maischschema inprogrameren.

Maischema.      Temp.          Rust
                        54.              5
                        62.              50
                        70.              35
                        78.              10

Ik programeer dit in en wat schets mij verbazing,  het gaat inmaischen op 54 gaat dan in 5 minuten door naar 62 en gaat dan in  ongeveer 10 minuten door naar 70 en houdt daar 50 minuten rust etc.

Wat doe ik fout?

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #104 Gepost op: 23-08-2012 13:36 u »
Ik denk dat alles ťťn plaats opgeschoven is. Of dat je een rust bent vergeten aan het begin?

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #105 Gepost op: 23-08-2012 15:24 u »
Ik dacht dat je bij het maischschema ook de inmaischtemperatuur moest geven, die kan verschillen van de temperatuur van je eerste stap. Misschien was je die vergeten en zijn daarom alle temperaturen opgeschoven?


Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #106 Gepost op: 23-08-2012 15:54 u »
Ik denk dat alles ťťn plaats opgeschoven is. Of dat je een rust bent vergeten aan het begin?
Nee niets vergeten, contact gehad met v/d kooy daar gekocht. ik krijg een andere controler.

De eerste stap is toch de inmaischstap?  --->1 seconde op enter en dan stap voor stap invullen toch?

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #107 Gepost op: 23-08-2012 15:58 u »
Hmm... ik denk dat er een aparte inmaischtemperatuur moet opgegeven worden (de temperatuur waarop ie vraagt om de moutcilinder te monteren). Dus voor een 5 staps schema, 6 temperaturen in te geven.

edit: uit de handleiding:



Hier zie je de inmaischtemperatuur van 38 ļC  en de eerste stap heeft een temperatuur van 52 ļC.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #108 Gepost op: 23-08-2012 16:23 u »
Hmm... ik denk dat er een aparte inmaischtemperatuur moet opgegeven worden (de temperatuur waarop ie vraagt om de moutcilinder te monteren). Dus voor een 5 staps schema, 6 temperaturen in te geven.

edit: uit de handleiding:



Hier zie je de inmaischtemperatuur van 38 ļC  en de eerste stap heeft een temperatuur van 52 ļC.
Na het maisch vullen doorloopt het schema niet volgens plan lijkt een stap over te slaan

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #109 Gepost op: 23-08-2012 16:26 u »
Maar je hebt dus wel degelijk nog een extra temperatuur geprogrammeerd voor de 54 ļC  de je in je maischema vermeldt?

Uit

Citaat
Maischema.      Temp.          Rust
                        54.              5
                        62.              50
                        70.              35
                        78.              10

Leek het alsof je maar 4 temperaturen had geprogrammeerd. Vandaar dat ik dacht dat je de temperatuur voorafgaand aan de 54 ļC stap had ovegeslagen...

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #110 Gepost op: 23-08-2012 17:45 u »
Maar je hebt dus wel degelijk nog een extra temperatuur geprogrammeerd voor de 54C de je in je maischema vermeldt?

Uit

Leek het alsof je maar 4 temperaturen had geprogrammeerd... Vandaar dat ik dacht dat je de temperatuur voorafgaand aan de 54 ļC stap had ovegeslagen...
Inmaischen op 54 ļC daar moet het 5 min blijven, dan op 62 ļC 50 min, het maakt niet uit of ik een stap minder doe maar de rust begint pas op 70 graden.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #111 Gepost op: 23-08-2012 17:57 u »
Met de PIJLTOETSEN kiest u de tijd en temperatuur, die u telkens bevestigt met ENTER. Zo programmeert u het inmaischen, fase 1-5 en het koken van de hop. Rust 5 staat op 0 en wordt enkel bij speciale recepten gebruikt.

Je hoeft niet alle stappen te doorlopen, kun je ook op nul zetten.

Ik zet maar 4 stappen inmaischen 54 ļC. Maar moet dan toch de de rustpauzes pakken.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #112 Gepost op: 23-08-2012 20:45 u »
De inmaischtemp kan je niet overslaan. als je daar de temp van de eerste stap ingeeft is het verkeerd geprogrammeerd.
Ik heb nog steeds de indruk dat je denkt dat de inmaischtemp de temperatuur van de eerste stap is. Dat is het dus niet.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #113 Gepost op: 23-08-2012 22:04 u »
De inmaischtemp kan je niet overslaan. als je daar de temp van de eerste stap ingeeft is het verkeerd geprogrammeerd.
Ik heb nog steeds de indruk dat je denkt dat de inmaischtemp de temperatuur van de eerste stap is. Dat is het dus niet.
Denk toch dat er in het programma iets mis is, het is zo logisch dat het eigenlijk niet mis kan gaan ^-^. Ik bedoel het is stap voor stap invullen, kan weinig fout gaan, in het verleden ging het goed.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #114 Gepost op: 02-01-2013 13:48 u »
Vandaag de eerste stapjes aan het zetten met mijn Braumeister. :)

Ik gebruik hem nu nog op manueel, werkt makkelijk voor een eenstapsmaisch.
Temperatuurstappen doorloopt hij vlot, het wort aan het einde van het maischen ziet er helder uit.

Wat me is "tegengevallen" is het minimum aan vereist brouwwater, dat is toch wel zo'n 22 l...
Met wat mout- en ketelverlies en 2 l inkoken, kan ik de hoeveelheid bier wel redelijk indammen tot ca 15 l?

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.188
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #115 Gepost op: 02-01-2013 15:24 u »
Eindelijk weet ik waar de B voor staat in je naam. Robin B(rauwmeister) ;)

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #116 Gepost op: 02-01-2013 15:46 u »
Vandaag de eerste stapjes aan het zetten met mijn Braumeister. :)

Ik gebruik em nu nog op manueel, werkt makkelijk voor een eenstapsmaisch.
Temperatuurstappen doorloopt hij vlot, het wort aan het einde van het maischen ziet er helder uit.

Wat me is "tegengevallen" is het minimum aan vereist brouwwater, dat is toch wel zo'n 22 l...
Met wat mout- en ketelverlies en 2 l inkoken, kan ik de hoeveelheid bier wel redelijk indammen tot ca 15 l?
Robin toch aan de Speidel ;D

Je kunt met een (start) liter of 18 ook wel uit de voeten.
Ja wat langer laten koken en minder spoelen (ik spoel met max 3 liter). Of zelf niet spoelen.
Je kunt bij een 1 stapsmaisch ook automatisch programmeren.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #117 Gepost op: 02-01-2013 15:59 u »
Misschien heb ik een meetfoutje gemaakt, maar dat zien we de volgende keer wel weer.
Zal eens wat meer meten aan de pan en kijken wat er als minimum inzit.

Robin toch aan de Speidel ;D

Ik ben nooit tťgen geweest, alleen het (voor mij) wat hoge minimum heeft me tegen gehouden.

Het apparaat is verder erg mooi en degelijk uitgevoerd. Wat ook handig is, is dat de huidige temperatuur continu wordt weergegeven. Heb eigenlijk geen losse thermometer meer nodig. :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #118 Gepost op: 02-01-2013 16:52 u »
Bij deze mijn eerste brouwervaringen met de Braumeister:
Er staat momenteel een probeerbier in mijn Braumeister.
Nog even kijken hoe hij uitpakt, vooral het water afmeten was wat uitzoeken...
Daardoor is nu het verwachtte SG veel te laag, maar ik heb nog extractpoeder om dat op te krikken. :)
Het gaat, op de hoeveelheid brouwwater na, vooralsnog erg voorspoedig. :)
Alweer aan het koelen. Is tot nog toe voorspoedig verlopen.
In de tijd van het koken de binnenpan schoongemaakt, straks overpompen naar het gistvat.

:)
Brouwpan weer schoon en wort gekoeld in het vat.
Lekker vlot brouwen zo! :duimop:

Ging goed, vlot en makkelijk. :)

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #119 Gepost op: 02-01-2013 20:24 u »
Nu nog een Javal binnenfiltertje en klaar, heerlijk heldere wort  :proost:

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,18613.msg286989.html#msg286989


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #120 Gepost op: 02-01-2013 20:33 u »
Ja, die is wel mooi, maar zie ik mezelf nog niet zomaar maken. ;)
Doe je ook zoiets voor de pompinlaat trouwens?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #121 Gepost op: 02-01-2013 20:45 u »
Gefeliciteerd met deze mooie aanschaf RobinB

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #122 Gepost op: 02-01-2013 20:53 u »
Bedankt! :)

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.251
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #123 Gepost op: 03-01-2013 07:36 u »
Een hele goede koop Robin.
Je hoeft geen filter te plaatsen bij de pompinlaat.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #124 Gepost op: 03-01-2013 13:32 u »
Nee voor de pompinlaat hoeft niet.

Filtertje kun je maken met behulp van die rubberdopjes die passen precies op de kraanuitlaat.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,18613.msg306678.html#msg306678

Dit werkt ook goed en kan je makkelijk zelf.

 :degroeten: