Dat hangt er vanaf bij welke temperatuur je de nagisting hebt gedaan. Je kunt het narekenen in brouwsoftware zoals BrouwHulp en het zal ook wel in BrouwVisie zitten.
Mmmmrumbl grmbl... da's wel waar, maar toch ook weer niet. Die prachtige regel gaat er van uit dat je bier ook daadwerkelijk de verzadigingskoolzuurdruk heeft voor die betreffende temperatuur. Én dat er
niets meer verdwijnt tijdens eventueel hevelen naar bottelemmer, suiker toevoegen, roeren, bottelen en de tijd dat het flesje wacht op het sluiten van de dop.
Die maximale koolzuurdruk voor een bepaalde temperatuur kan om allerlei reden sub-maximaal zijn. TIJD is er één, bijvoorbeeld. Als de gist écht slaapt, zal je bier toch ontgassen na verloop van een eventueel lange lagertijd. Zwevende deeltjes is een ander. Meer zwevende rommel in je bier: dan zal het eerder ontgassen. Heb je met de fles lopen slepen? Minder-dan-maximale gasdruk in je bier. Heb je het bier gekoeld ná een iets warmere lagering? Minder koolzuurdruk tenzij die gist toevallig bij die lagere temperatuur nog voldoende poer en tijd heeft om door te fermenteren.
Kortom, die regel, ik roep het al jaren, dus ook die rekentooltjes in Promash en andere software dient met een grote korrel zout te worden genomen. Zo groot, dat de tongtest een veel betere indicator is die iets zegt over hoe het wérkelijk met je koolzuurdruk is gesteld.