Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Volume giststarter  (gelezen 5664 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Thijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
Volume giststarter
« Gepost op: 04-10-2011 16:22 u »
Beste,

Sinds geruime tijd brouw ik op een schaal van 500 liter.  Tot nu toe heb ik altijd al met gedroogde gist gewerkt.  Bij elke batch gebruik ik een nieuw pakje gist.  Nu zou ik graag binnenkort eens een saison brouwen. Hiervoor zou ik voor het eerst een vloeibare Wyeast gist willen gebruiken. 

Wanneer ik de hoeveelheid via MR. Malty bereken dan kom ik op een giststarter van 88 liter.  Dit lijkt me erg veel op een batch van 500 liter.  Zie ik dit verkeerd?  Of zie ik iets over het hoofd.

Vriendelijk bedankt voor alle suggesties.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: volume giststarter
« Reactie #1 Gepost op: 04-10-2011 16:27 u »
Misschien wil je ons laten meerekenen? Dan moet je ook wat gegevens geven.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: volume giststarter
« Reactie #2 Gepost op: 04-10-2011 16:28 u »
Voor zoveel bier moet je of beginnen met meer pakken gist, of een getrapte starter maken. Je begint met een starter van 2 liter, daarna schaal je op naar 20 liter of iets dergelijks.

500 liter is veel bier en dan kom je er niet met een simpel startertje. Je hebt dan ook veel gist nodig. Ik brouwde regelmatig 120 liter bier. Hiervoor maakte ik eerst een brouwsel van 20 liter en de gistkoek uit dat bier gebruikte ik voor de 120 liter. Het 20 liter brouwsel werd geŽnt met een giststarter van 1,5 ŗ 2 liter.

Overweeg of je niet toch liever korrelgist gebruikt. Je kunt 500 grams pakken kopen en dat is genoeg voor 500 liter.

Offline Thijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
Re: volume giststarter
« Reactie #3 Gepost op: 04-10-2011 16:33 u »
Misschien wil je ons laten meerekenen? Dan moet je ook wat gegevens geven.

Wanneer ik in mr Malty de volgende gegevens ingeef:

Original Gravity : 1060
Wort Volume : 5 Hl

=> Selecteer Liquid Yeast met simple starter

dan kom ik uit op 88.35 liter (vind ik echt veel)

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: volume giststarter
« Reactie #4 Gepost op: 04-10-2011 16:37 u »
Nee dan doe je denk ik niks fout in MrMalty, behalve je interpretatie van wat een 'simple starter' is. Die is bedoeld voor thuisbrouwers die hun 19 litertjes willen vergisten met een starter van een pint. En dat werkt vrij aardig.

Zoals Adrie al zegt, 500 liter start je niet met een 'simple starter' (oftewel in ťťn keer) maar met de slurry van een getrapte starter. Smackpack, halve liter, 2 liter, 5 liter, etc. Best steeds bezinken als de gist dat toelaat of anders aan het eind van de kweektrap laten bezinken tot een slurry. Het kost dus wel even tijd.

Echter je kunt ook slurries bestellen. Kost wel wat, maar misschien heb je het er voor over. Ik kan me voorstellen dat je voor een Saison een echte Saisongist wilt gebruiken, en die zijn er dacht ik niet in korrelvorm.

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 330
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: volume giststarter
« Reactie #5 Gepost op: 04-10-2011 16:40 u »
Voor zoveel bier moet je of beginnen met meer pakken gist, of een getrapte starter maken. Je begint met een starter van 2 liter, daarna schaal je op naar 20 liter of iets dergelijks.

500 liter is veel bier en dan kom je er niet met een simpel startertje. Je hebt dan ook veel gist nodig. Ik brouwde regelmatig 120 liter bier. Hiervoor maakte ik eerst een brouwsel van 20 liter en de gistkoek uit dat bier gebruikte ik voor de 120 liter. Het 20 liter brouwsel werd geŽnt met een giststarter van 1,5 ŗ 2 liter.

Overweeg of je niet toch liever korrelgist gebruikt. Je kunt 500 grams pakken kopen en dat is genoeg voor 500 liter.
Een pond pak droge -ongehydrateerde- (fermentis) korrelgist werkt prima voor een 1000 L batch tussen de 20 en 24 graden celcius. Je kan het gist bijna horen en na 20 minuten kan je zelfs druk 'meten'. Ik denk dat het sterk afhankelijk is van je gistsoort.

Offline Thijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
Re: volume giststarter
« Reactie #6 Gepost op: 04-10-2011 17:27 u »
Overweeg of je niet toch liever korrelgist gebruikt. Je kunt 500 grams pakken kopen en dat is genoeg voor 500 liter.

Ik ben toch wel een fan van korrelgist omdat het het risico minimaliseert, het risico op infecties is veel kleiner.  Ik vrees echter dat het niet mogelijk is om een lekkere saison te maken met een korrelgist.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.126
  • Land: nl
Re: volume giststarter
« Reactie #7 Gepost op: 04-10-2011 17:39 u »
Ik ben toch wel een fan van korrelgist omdat het het risico minimaliseert, het risico op infecties is veel kleiner.  Ik vrees echter dat het niet mogelijk is om een lekkere saison te maken met een korrelgist.

Probeer eens Fermentis Safbrew T-58. A speciality yeast selected for its estery somewhat peppery and spicy flavour development. Sedimentation: medium. Final gravity: high.

BJCP: Aroma: High fruitiness with low to moderate hoparoma and moderate to no herb, spice and alcohol aroma. Fruity esters dominate the aroma and are often reminiscent of citrus fruits such as oranges or lemons. A low to medium spicy or floral hoparoma is usually present. A moderate spice aroma (from actual spice additions and/or yeast-derived phenols) complements the other aromatics. When phenolics are present they tend to be peppery rather than clove-like. A low to moderate sourness or acidity may be present, but should not overwhelm other characteristics. Spice, hop and sour aromatics typically increase with the strength of the beer. Alcohols are soft, spicy and low in intensity, and should not be hot or solventy. The malt character is light. No diacetyl.

Hopbier

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: volume giststarter
« Reactie #8 Gepost op: 04-10-2011 19:07 u »
Thijs,

Van welke brouwerij ben je ??  :)  (Gewoon interesse )

Sinds geruime tijd brouw ik op een schaal van 500 liter.  Tot nu toe heb ik altijd al met gedroogde gist gewerkt.  Bij elke batch gebruik ik een nieuw pakje gist. 

Tip1 : Indien je bij veel bieren dezelfde gist gebruikt zou ik gewoon slurry aftappen van een vorig brouwsel en dit meteen enten in een volgens brouwsel. Dit scheelt in de kosten en op die manier heb je ook meteen een beeld hoeveel gist (slurry) je nodig hebt om een bier tijdig aan het gisten te krijgen...

Nu zou ik graag binnenkort eens een saison brouwen. Hiervoor zou ik voor het eerst een vloeibare Wyeast gist willen gebruiken.

Kan natuurlijk, maar besef wel dat de "echte" saison gisten warmte nodig hebben en je waarschijnlijk niet kunt verwarmen (tot 25-30įC) met je gisttanks...dat blijft lastig. Of beschik je over een warme kamer waar je gisttanks staan ?

Het maken van een starter voor dit volume loopt ook nog door mijn hoofd....maar neemt ook meteen enkele risico's met zich mee... ;)


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: volume giststarter
« Reactie #9 Gepost op: 04-10-2011 19:36 u »
Maar misschien is het helemaal niet zo'n gek idee om een grote starter te maken. Gewoon 30 liter 1.060 brouwen, extra gistvoeding toevoegen, 1:1 verdunnen met water tot 60 liter 1.030, flink beluchten, enten met een starter van bijvoorbeeld 3 trappen (0,5>2>5 liter) en nog een paar keer beluchten, laten uitgisten, bezinken en dŠt in je 500 liter wort gooien. Is wat voorbereiding, maar wel goedkoop en effectief.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: volume giststarter
« Reactie #10 Gepost op: 04-10-2011 20:00 u »
Ik zat eigenlijk maar aan dit systeem te denken. Redelijk veilig qua besmettingsgevaar. :)

Offline Thijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
Re: volume giststarter
« Reactie #11 Gepost op: 04-10-2011 20:31 u »
Thijs,

Van welke brouwerij ben je ??  :)  (Gewoon interesse )

Tip1 : Indien je bij veel bieren dezelfde gist gebruikt zou ik gewoon slurry aftappen van een vorig brouwsel en dit meteen enten in een volgens brouwsel. Dit scheelt in de kosten en op die manier heb je ook meteen een beeld hoeveel gist (slurry) je nodig hebt om een bier tijdig aan het gisten te krijgen...

Kan natuurlijk, maar besef wel dat de "echte" saison gisten warmte nodig hebben en je waarschijnlijk niet kunt verwarmen (tot 25-30įC) met je gisttanks...dat blijft lastig. Of beschik je over een warme kamer waar je gisttanks staan ?

Het maken van een starter voor dit volume loopt ook nog door mijn hoofd....maar neemt ook meteen enkele risico's met zich mee... ;)

Oscar,  ongeveer 2 jaar geleden ben ik brouwerij Maenhout begonnen te Meulebeke (BelgiŽ).  Ik heb inmiddels 2 biertjes: de Koeketiene (tripel van 8.5 į) en een berentemmer (dubbel van 7 į).

Het verwarmen is in principe mogelijk aangezien ik een warme kamer heb.  Hierin kunnen er wel een aantal palletten + eventueel een Tank staan.  Deze kamer hou ik constant op 28 įC (voor de hergisting).

Ik heb je link bekeken.  Dit brengt me op ideeŽn  :)  Bedankt voor de tip

groetjes,
Thijs

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: volume giststarter
« Reactie #12 Gepost op: 04-10-2011 21:44 u »
Ik heb je link bekeken.  Dit brengt me op ideeŽn  :)  Bedankt voor de tip

Top. Als je iets gedaan hebt of ervaringen hebt opgedaan, laat ff weten dan. Collega... ;)  Ik werk ook bij een commerciŽle brouwerij en zit met een zelfde soort uitdaging.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: volume giststarter
« Reactie #13 Gepost op: 04-10-2011 21:50 u »
ongeveer 2 jaar geleden ben ik brouwerij Maenhout begonnen te Meulebeke (BelgiŽ).  Ik heb inmiddels 2 biertjes : De Koeketiene (tripel van 8.5 į) en een berentemmer (dubbel van 7 į).

Niets mis mee...maar lusten ze in BelgiŽ alleen maar dubbels en tripels ???  ;)  Probeer eens iets geks voor BE en brouw eens een Duits bier of iets lekker tegendraads en toch goed drinkbaars. :) 



Leuke lokatie... :brouwen:


Offline Thijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
Re: volume giststarter
« Reactie #14 Gepost op: 05-10-2011 08:56 u »
Niets mis mee...maar lusten ze in BelgiŽ alleen maar dubbels en tripels ???  ;)  Probeer eens iets geks voor BE en brouw eens een Duits bier of iets lekker tegendraads en toch goed drinkbaars. :) 



Leuke lokatie... :brouwen:

Hoi Oscar,

Daar ben ik volledig mee akkoord.  Maar... Je moet natuurlijk eerst zorgen dat de kosten gedekt zijn alvorens je kan beginnen met de wat 'gekkere' bieren.  In eerste instantie probeer ik wat biertjes te maken voor het brede publiek.  Daarna komen de gekkere bieren. ;)

groetjes,
Thijs

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: volume giststarter
« Reactie #15 Gepost op: 05-10-2011 09:16 u »
Om nog even iets toe te voegen over dat startervolume: afgelopen vrijdag heb ik een IPA gebrouwen met een 'starter' van zo'n 30 liter. Een speciaal daarvoor gebrouwen wort van 1.030 waarin 2 oude zakjes US-05 zijn gestrooid. Afgegoten en de slurry gebruikt voor de zo'n 45 liter IPA met een SG van 1.060. Zeker bij bieren die baat hebben bij veel gist is zo'n extra brouwsel soms een goede oplossing.  (En in mijn geval een goeie manier om er weer in te komen...)

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: volume giststarter
« Reactie #16 Gepost op: 05-10-2011 09:35 u »
Hoeveel slurry krijg je dan uit zo'n batch van 30 liter?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: volume giststarter
« Reactie #17 Gepost op: 05-10-2011 09:41 u »
Om nog even iets toe te voegen over dat startervolume: afgelopen vrijdag heb ik een IPA gebrouwen met een 'starter' van zo'n 30 liter. Een speciaal daarvoor gebrouwen wort van 1.030 waarin 2 oude zakjes US-05 zijn gestrooid. Afgegoten en de slurry gebruikt voor de zo'n 45 liter IPA met een SG van 1.060. Zeker bij bieren die baat hebben bij veel gist is zo'n extra brouwsel soms een goede oplossing.  (en in mijn geval een goeie manier om er weer in te komen...)

Helemaal mee eens. Ook voor kleinere brouwsels kun je deze tactiek gebruiken. Soms maak ik een proefbrouwsel van 10-13 liter en gebruik de slurry daarvan voor een 25-30 liter brouwsel. Zeker voor zwaardere bieren en grotere volumes is dit een heel goede truc.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: volume giststarter
« Reactie #18 Gepost op: 05-10-2011 09:42 u »
Hoeveel slurry krijg je dan uit zo'n batch van 30 liter?

Dat hangt onder meer af van de gistgroei in de batch, maar meestal zo ergens tussen 250 en 500 ml. Soms tot wel 750 ml.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: volume giststarter
« Reactie #19 Gepost op: 05-10-2011 09:50 u »
Hoeveel slurry krijg je dan uit zo'n batch van 30 liter?

Het hangt er inderdaad van af, en in dit geval -een bier met het accent op de hop- heb ik het niet gemeten. Maar het leek een flinke hoeveelheid, ik schat toch wel zo'n 250 ml dikke slurry. Maar het precieze volume is niet zo heel belangrijk, althans ik doe zoiets met de natte vinger. Je wťťt gewoon dat je met zulke hoeveelheden meer dan genoeg gist gaat hebben.
Bij een brouwsel waar de aroma's die samenhangen met de gistgroei van groter belang zijn (esterrijke dubbels of tripels bijvoorbeeld), zal ik wat preciezer zijn in de dosering en bijvoorbeeld even een monster nemen en cellen tellen met de microscoop en de telkamer. Zulke bieren wil je wat preciezer pitchen voor een goed resultaat.

Tags: giststarter