Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Fullers London Porter  (gelezen 5535 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Twonky

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 320
  • Land: nl
Fullers London Porter
« Gepost op: 22-03-2012 19:20 u »
Mede brouwers,

In hobbybrouwland doe ik een beetje mijn ding, en let niet zo op... stijlen e.d. maar goed, ik wil nu wel eens een keertje iets gaan klonen!

Ik heb net een Fullers London Porter op, en ik hou wel van een portertje op zijn tijd, maar deze zijn wat mij betreft wel heel erg soepel.
De complexiteit lukt me redelijk, alleen deze is zoals ze in GB zouden zeggen heel erg Smooth, en ik vroeg me af hoe dat bereikt kan worden?

Alle tips en adviezen hoor ik graag!

Zwaai
 :degroeten:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Fullers London Porter
« Reactie #1 Gepost op: 22-03-2012 19:43 u »
Misschien is het geheim wel het gebruik van de goede mouten.

In onze kloonpoging van de Fullers ESB kwamen we o.a. slecht uit doordat we niet de juiste moutsoorten hadden. De Maris Otter mouten leken toch wel erg bij te dragen aan de smaak.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.751
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fullers London Porter
« Reactie #2 Gepost op: 22-03-2012 21:57 u »
Ik sluit niet uit dat bierkleurstof gebruikt wordt. Als je alleen donkere moutg gebruikt krijg je vaak een wat te gebrande smaak. Met bierkleurstof ondervang je dat.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fullers London Porter
« Reactie #3 Gepost op: 22-03-2012 22:25 u »
De truuk zit in de juiste mouten. Hoe donkerder, hoe gebrander. Kleurstof is echt niet nodig om een zachte porter te krijgen.
Hier een receptje, voor 48 liter in gistvat met SG 1058, dat zeer zacht uitkomt. Wil je nog zachter, gebruik dan osmosewater.
Of het lijkt op London Porter, dat weet ik niet.


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Extract   EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 79.4    10.00 kg.  Pale Ale mout 2011            Dingemans       11.8      9
  7.9     1.00 kg.  Cara-amber mout               Weyermann        0.9     60
  7.9     1.00 kg.  Cara-crystal mout             Weyermann        0.9    120
  4.0     0.50 kg.  Chocolade mout ontbitterd                      0.5    800
  0.8     0.10 kg.  Zwarte mout                                    0.1   1400

Extract represented as Plato.


Offline Franske

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • Er zijn meerdere wegen naar De Gieterij
Re: Fullers London Porter
« Reactie #4 Gepost op: 22-03-2012 22:35 u »
En welke gist?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Fullers London Porter
« Reactie #5 Gepost op: 22-03-2012 22:39 u »
Er is er maar 1... 1084. Maar het is wel een moeilijke jongen om goed te laten uitvergisten.

Offline Franske

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • Er zijn meerdere wegen naar De Gieterij
Re: Fullers London Porter
« Reactie #6 Gepost op: 22-03-2012 22:41 u »
Aha de Irish Ale
Bedankt

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.751
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fullers London Porter
« Reactie #7 Gepost op: 22-03-2012 22:51 u »
De truuk zit in de juiste mouten. Hoe donkerder, hoe gebrander. Kleurstof is echt niet nodig om een zachte porter te krijgen.
Hier een receptje, voor 48 liter in gistvat met SG 1058, dat zeer zacht uitkomt. Wil je nog zachter, gebruik dan osmosewater.
Of het lijkt op London Porter, dat weet ik niet.


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Extract   EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 79.4    10.00 kg.  Pale Ale mout 2011            Dingemans       11.8      9
  7.9     1.00 kg.  Cara-amber mout               Weyermann        0.9     60
  7.9     1.00 kg.  Cara-crystal mout             Weyermann        0.9    120
  4.0     0.50 kg.  Chocolade mout ontbitterd                      0.5    800
  0.8     0.10 kg.  Zwarte mout                                    0.1   1400

Extract represented as Plato.

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Met voorzichtig gebruik van donkere mouten kun je inderdaad een vrij zacht donker bier krijgen.
Maar vlak het gebruik van bierkeurstof door de commerciŽle brouwers niet uit. Dat spul wordt veel gebruikt.

Offline Twonky

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 320
  • Land: nl
Re: Fullers London Porter
« Reactie #8 Gepost op: 23-03-2012 07:51 u »
Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden.

Leuk hť onze hobby ;-)

Heren dank voor de snelle input!
 :degroeten:

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Fullers London Porter
« Reactie #9 Gepost op: 24-03-2012 13:17 u »
Er staat een kloonrecept in Brew Your Own British Real Ale. Daarin wordt 12% Brown Malt gebruikt en zo'n 10% Crystalmout

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Fullers London Porter
« Reactie #10 Gepost op: 24-03-2012 23:48 u »
Brown Malt, zeker in een dergelijke dosering, heeft een heel typische slamiak-achtige smaak... Zou ik niet doen in ieder geval! :)

Offline stoffel2

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 123
  • Land: be
Re: Fullers London Porter
« Reactie #11 Gepost op: 17-06-2012 18:27 u »
Zou dit ook lukken met de London Ale?
Of heeft niemand hier ervaring mee?

Tags: