Vergisting ´nieuwe´ korrelgisten

Gestart door Johannes, 08-11-2004 10:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johannes

Brouwers,

Ik heb nu 3 keer gebrouwen met de ´nieuwe´ korrelgisten waarvan 2 keer de vergisting voortijdig is gestopt. Ik volg uiteraard netjes de aanwijzingen op de verpakking op, hydrateren, voorzichtig beetje wort toevoegen. Heeft iemand een idee waar dit aan kan liggen?

In een andere thread is iers mos als mogelijke dader aangewezen, echter bij mijn Heerlijk Hoppig Haverbier heb ik dit niet gebruikt en blijft de vergisting steken bij een SG van 1022 en dat terwijl ik een heel zakje coopers gist op 15 liter heb gebruikt. Om dit bier weer aan de praat te krijgen ben ik van plan om een starter te maken met een deel jongbier, flink beluchten en opnieuw toevoegen. Eventueel hevel ik het bier af, om van de gistkoek een nieuwe starter te maken.

:degroeten:

Johannes




SiriS

Johannes,

Om er zeker van te zijn of het stoppen van de vergisting op 1022 aan de Coopers gist ligt zou je een sachet Nottingham kunnen hydrateren en deze gist suspensie toevoegen aan het jongbier. Wat was je vergistingstemperatuur bij de hoofdgisting met de Coopers gist?

Groet, SiriS

Adrie

Beste Johannes,

Ik heb de Cooper's Ale gist een keer gebruikt en er 23 liter bier mee vergist van 1049 naar 1011 bij kamertemperatuur. Ook de aanwijzingen van de verpakking gevolgd en het wort niet belucht. Hoeveel liter bier heb jij vergist?

Groeten,

A3

BuBS

Beste Johannes,

Ik heb de zelfde ervaring met Safale, het is een mooie gist zonder vervelende bijsmaakjes. Maar bij mij gist ie nooit verder uit dan 1020, terwijl bij medebrouwers de gist uit gist tot 1010. Ik weet niet waar dat aan ligt. Met de Cooper gist heb ik geen problemen, deze gisten uit tot 80%.

Gr Kees

Johannes

Heren,

Ik stook m´n brouwkamer constant op 21°, tijd om een vergistingskast te bouwen want dit is niet echt milieuvriendelijk natuurlijk.
Denk je dat de gist dat overleeft, aangezien een groot deel van de vergisting al wel voorbij is? De batch is 15 liter groot.

groet Johannes


Johannes

Ik moet nog even opmerken dat het bij mij geen uitzondering is dat vergistingen vroegtijdig ophouden, ik was er van overtuigd dat ik het opkweken redelijk onder de knie heb. En nu de korrelgisten er ook al mee op houden, probeer ik de oorzaak ergens anders te zoeken. Een ding is zeker die vergistingskast gaat er komen voor een zo stabiel mogelijke omgevingstemperatuur.

:degroeten:

Johannes

Adrie

Ha Johannes,

Als het een structureel probleem is, zijn er wel wat mogelijkheden te bedenken: er zijn veel onvergistbare suikers in je wort (hoe maisch je?) of de temperatuurschok bij het toevoegen van de gist is te groot (tot welke temperatuur koel je je wort na koken?). Wellicht zijn er nog andere mogelijkheden (te weinig voedingszouten, aminozuren of andere cruciale elementen in je wort) of inhibitie van de vergisting door een of andere oorzaak (teveel eiwitten die de opname van suikers door de gist belemmeren?). Moeilijk om zo de oorzaak te achterhalen...

Groeten,

A3

Johannes

Hoi Adrie,

In het geval van het HHHaverbier heb ik het wort niet te ver gekoeld, namelijk 26-27° de gist heb ik gehydrateerd in een warmwaterbad van 29° dus van een temperatuurschok zal geen sprake zijn denk ik. Ik kan me ook niet voorstellen dat het maischschema de oorzaak is, de maischtemperatuur hou ik altijd goed in de gaten. En het gebruikte schema is vrij standaard.
Wat betreft de eiwitten, zou een eiwitrust uitkomst bieden? of juist niet? Het blijft een lastig verhaal.

De theorie van het intensief beluchten van giststarters wil ik ook nog uitproberen, echter is dit bij korrelgist niet aan de orde volgens mij heeft Peter aagegeven dat je juist niet zou moeten beluchten.

:degroeten:

Johannes


Adrie

Ha Johannes,

Inderdaad, de korrelgisten van Peter hoef je niet te beluchten. Bij mij is de vergisting uitstekend verlopen zonder beluchten.

Wat nog zou kunnen is een niet goede temperatuurverdeling bij het maischen. Als de temperatuurverdeling slecht is, kan het zijn dat delen van je beslag te warm zijn (enzymen worden gede-activeerd) en andere delen te koud (omzetting vindt niet goed plaats). Zou dat de oorzaak kunnen zijn? Roer je goed tijdens het stoken en tussendoor?

Groeten,

A3

SiriS

Hoi Johannes,

De gebruikte havervlokken zijn voorverstijfseld d.m.v. magnetron en eigen vochtpercentage (~18%) en vervolgens geplet met een wals. Om het zetmeel geheel toegankelijk te maken voor de beta- en alpha enzymen in je maisch zal het zetmeel van de haver eerst in oplossing moeten gaan. Dit kan door de havervlokken te koken. Met het gebruikte maischschema ben je bij 70grC het zetmeel aan het verstijfselen en tegelijkertijd het zetmeel aan het converteren met behulp de alpha amylase enzymen, de beta enzymen hebben op deze manier niet veel/genoeg kunnen doen. Dit kan tot gevolg hebben dat je een wat zoeter bier krijgt. Met bijvoorbeeld (natief) tarwe zetmeel heb je dit probleem niet zie verstijfselings temperaturen verschillende zetmelen:

http://www.roerstok.nl/html/brouwproces/onggranen.shtml

Groet, SiriS

Johannes

Adrie,

Ik roer altijd goed, en check de temperatuur om de 10 minuten ongeveer en indien nodig verwarm ik bij, ik zal dit volgende keer nog beter in de gaten houden, om deze oorzaak uit te kunnen sluiten, 15 liter koelt natuurlijk relatief snel af.

Peter,

Ik heb de havervlokken zachtjes gekookt voor ongeveer een kwartier, het was toen net behanglijm.

Groet Johannes

MO

Ik ga woensdag brouwen met Cooper's Ale gist van Peter. Het moet een vrij droge ale worden, rond de 1013. Ik hoop dat ik daar kom met 45 min 60 grC. Ik zal het hier wel laten weten.

Herman

Johannes,

Hoe goed is je thermometer? Ik ben daar in het verleden wel eens de mist mee ingegaan.....

En je zuurgraad? Al zal dat denk ik geen probleem zijn aangezien wij het zelfde water hebben.

Herman

Johannes

 :idea: Hmm thermometer, niet het eerste waar je aan denkt maar kan zo enkele brouwsels om zeep helpen als 'ie niet goed werkt, ik zal het ding ijken.

Aanzuren van de maisch doe ik altijd braaf, aanzuren van spoelwater vergeet ik praktisch altijd.

:degroeten:

Johannes

Herman

Kijk da's ook interessant dat je aanzuurt, hoef ik eigenlijk nooit te doen....... Je zit toch wel op hetzelfde pompstation dacht ik zo. Enne beluchten, hebbie dat nog gedaan?

Johannes

Hmm das gek na weken geen aktie te hebben ondernomen is 't HHHaverbier toch nog doorgekropen tot 1015 terwijl het SG een hele tijd 1022 is geweest.

:degroeten:

Johannes


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.