Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westmalle tripel eerste poging  (gelezen 163024 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Vis ook eens vr het net
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #300 Gepost op: 19-11-2018 17:35 u »
Ik wil deze week de Westmalle Tripelkloon brouwen. De giststarter is nu goed actief (opkweek uit flesjes, op moutextract), ik maak een starter van ca. 2 liter voor een batch van 20liter. Twee vragen:
1. is het recept (met besproken varianten) bovenaan dit topic nog steeds een goed uitgangspunt?
2. ik las in n van de reacties dat Westmalle zelf n week vergist (hoofdvergisting, op > 21 graden?) en dan de boel overzet op een ander vat om in ca. 5 weken bij 10 graden C te rijpen. Is dat door jullie ook zo gedaan, die twee stappen vergisting met een dergelijk groot temperatuurverschil?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #301 Gepost op: 20-11-2018 14:25 u »
Ik weet niet meer waar ik het heb gelezen, maar volgens mij vergist Westmalle een week of twee na op zo'n 15 C. Dan worden de zwavelverbindingen mooi afgebroken. Daarna koude lagering.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #302 Gepost op: 20-11-2018 16:21 u »
Ik citeer van de website van Westmalle:
- "De hoofdgisting duurt een week en de gistingstemperatuur bedraagt 19 tot 20C."
- "Daarna pompen we het brouwsel naar lagertanks voor een langzame rijping bij een temperatuur van 10C. Daarbij zet de gist de resterende suiker om in alcohol en koolzuurgas. De lagertanks zijn luchtdicht, waardoor dit gas onmiddellijk oplost in het bier.  De Dubbel en Tripel van Westmalle laten we meerdere weken langzaam rijpen. Op het einde van die periode klaart het bier op een natuurlijke, niet geforceerde manier op. De gist en de eiwitten zakken daarbij spontaan naar de bodem van de tank."


Ik heb zelf onlangs nog eens een tripel gebrouwen met opkweek Westmalle. Eerste vergisting 4 dagen op 20C, daarna temperatuur elke dag wat verhoogd tot 24C. Na een tweede gisting van nog eens 10 dagen heb ik de temperatuur verlaagd naar 10C en 5 dagen later gebotteld.


Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Vis ook eens vr het net
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #303 Gepost op: 20-11-2018 16:48 u »
Ik citeer van de website van Westmalle:
- "De hoofdgisting duurt een week en de gistingstemperatuur bedraagt 19 tot 20C."
- "Daarna pompen we het brouwsel naar lagertanks voor een langzame rijping bij een temperatuur van 10C. Daarbij zet de gist de resterende suiker om in alcohol en koolzuurgas. De lagertanks zijn luchtdicht, waardoor dit gas onmiddellijk oplost in het bier.  De Dubbel en Tripel van Westmalle laten we meerdere weken langzaam rijpen. Op het einde van die periode klaart het bier op een natuurlijke, niet geforceerde manier op. De gist en de eiwitten zakken daarbij spontaan naar de bodem van de tank."


Ik heb zelf onlangs nog eens een tripel gebrouwen met opkweek Westmalle. Eerste vergisting 4 dagen op 20C, daarna temperatuur elke dag wat verhoogd tot 24C. Na een tweede gisting van nog eens 10 dagen heb ik de temperatuur verlaagd naar 10C en 5 dagen later gebotteld.

Dat had ik dus ook gelezen. 1 week bij ca.20 graden. Maar daarna dus de rest van de vergisting op 10, n luchtdicht. Daar wijk je dan wat van af. Waar stuur je jouw perioden op, op SG verloop?  Op welk SG kwam je dan uit vr het bottelen?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #304 Gepost op: 20-11-2018 17:00 u »
Dat had ik dus ook gelezen. 1 week bij ca.20 graden. Maar daarna dus de rest van de vergisting op 10, n luchtdicht. Daar wijk je dan wat van af. Waar stuur je jouw perioden op, op SG verloop?  Op welk SG kwam je dan uit vr het bottelen?
Start sg 1079. De eerste vergisting was voorbij na 4 dagen, toen zat ik op 1010 (het door BrouwHulp voorspelde eind sg), dat was ook het eind sg vr het bottelen. Verhoging van de temperatuur heb ik gedaan om er zeker van te zijn dat het jongbier uitgegist was.
Luchtdicht: ik vergist niet onder druk, maar ik heb tussendoor niet overgeheveld, enkel op het einde naar de bottelemmer.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Vis ook eens vr het net
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #305 Gepost op: 20-11-2018 17:11 u »
Juist. Met hoeveel gist (starter opkweek?) ben je begonnen?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #306 Gepost op: 20-11-2018 17:21 u »
Ik heb 3 depots van tripel opgekweekt in wat appelsap, na 4 dagen een giststarter gemaakt met 50 g moutextract, 500 ml water, 1 g gistvoeding, Westmalle-gist toegevoegd (met appelsap) en op magneetroerder geplaatst. Na 2 dagen stond de giststarter goed te schuimen, weer 50 g moutextract, 500 ml water gekookt, afgekoeld en toegevoegd en nog enkele uren op magneetroerder geplaatst.
De volgende dag gekoeld tot 3C en de dag daarna afgegoten, dat was de brouwdag.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Vis ook eens vr het net
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #307 Gepost op: 20-11-2018 19:24 u »
Duidelijk. Dankjewel!

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #308 Gepost op: 20-11-2018 19:45 u »
Duidelijk. Dankjewel!
Graag gedaan. De grootte van je giststarter kan je best berekenen met een programma zoals BrouwHulp of Mr. Malty.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Vis ook eens vr het net
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #309 Gepost op: 20-11-2018 22:12 u »
Dat klopt, alleen krijg ik al lezende op al deze topics toch soms het idee dat zoveel zielen zo veel meningen er zijn, en ieder het toch weer een beetje anders doet, vaak gebaseerd op zijn ervaring met zijn installatie. Dus dan maar vragen (en vervolgens bedenken wat je met de antwoorden gaat doen). Ik ga deze week gewoon een Westmalle Tripel b(r)ouwen: met BrouwHulp, Jouwhulp en die van vele anderen in dit topic. We gaan het zien.

Offline remolen

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #310 Gepost op: 13-12-2018 20:00 u »
Waar staat nu precies het recept van deze kloon? Want ik raak door de informatie de weg een beetje kwijt.
Morgen haal ik nieuwe grondstoffen en wilde ook eens een Westmalle tripel kloon maken maar kan niet echt vinden wat ik zoek help1

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #311 Gepost op: 13-12-2018 23:06 u »
http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/westmalle_tripel_-_041.pdf

Een beetje "gekleurde" commercie, maar meerdere mensen waren te spreken over dit recept. Ook op dit forum.

Offline remolen

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #312 Gepost op: 14-12-2018 22:56 u »
http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/westmalle_tripel_-_041.pdf

Een beetje "gekleurde" commercie, maar meerdere mensen waren te spreken over dit recept. Ook op dit forum.

Vergisting bij 24 graden klopt dit wel?
Lijkt me extreem hoog|! ?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.084
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #313 Gepost op: 15-12-2018 07:14 u »
Waar staat nu precies het recept van deze kloon? Want ik raak door de informatie de weg een beetje kwijt.
Morgen haal ik nieuwe grondstoffen en wilde ook eens een Westmalle tripel kloon maken maar kan niet echt vinden wat ik zoek help1
Uit goede bron (een werknemer) heb ik vernomen dat de tripel gemaakt wordt met 84,7% pilsmout en 15,3% suiker (vloeibaar in de vorm van stroop)
Begin SG 1077
Vergisten 5 dagen bij 22 - 23
Nagisten bij 15 tot SG 1010
Schijnbare vergistingsgraad 86,5%
Vr het bottelen wordt het bier over een centrifuge gefilterd (niet coldcrashen)
Eind SG bij het bottelen 1010
Alcohol gehalte 9,5%

Offline remolen

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #314 Gepost op: 15-12-2018 09:09 u »
Uit goede bron (een werknemer) heb ik vernomen dat de tripel gemaakt wordt met 84,7% pilsmout en 15,3% suiker (vloeibaar in de vorm van stroop)
Begin SG 1077
Vergisten 5 dagen bij 22 - 23
Nagisten bij 15 tot SG 1010
Schijnbare vergistingsgraad 86,5%
Vr het bottelen wordt het bier over een centrifuge gefilterd (niet coldcrashen)
Eind SG bij het bottelen 1010
Alcohol gehalte 9,5%

Wow ... die vergistingstemperaturen zijn best hoog! Dat ben ik alleen bij weizen gewend. maar geeft niet.. Ga het proberen. :)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.147
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #315 Gepost op: 15-12-2018 09:19 u »
Interessante info brouwerwaldonk. Fijn dat je die deelt met ons.

Die temperaturen bij Westmalle geloof ik direct maar wij als hobbybrouwers moeten er rekening mee houden dat we veel kleinere hoeveelheden vergisten. Hierdoor staat er minder druk op het jongbier (30 cm hoogte ) in plaats van bijvoorbeeld 4 meter hoogte van het bier in de CCT. Bij meer druk produceert gist minder esters bij een bepaalde temperatuur. Bij hobbybrouwers betekent dit dat we de hoofdvergisting 1 a 2 C  graden lager moeten uitvoeren dan brouwerijen om vergelijkbaar resultaat te krijgen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.797
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle tripel eerste poging
« Reactie #316 Gepost op: 15-12-2018 17:00 u »
Die temperaturen bij Westmalle geloof ik direct maar wij als hobbybrouwers moeten er rekening mee houden dat we veel kleinere hoeveelheden vergisten. Hierdoor staat er minder druk op het jongbier (30 cm hoogte ) in plaats van bijvoorbeeld 4 meter hoogte van het bier in de CCT. Bij meer druk produceert gist minder esters bij een bepaalde temperatuur. Bij hobbybrouwers betekent dit dat we de hoofdvergisting 1 a 2 C  graden lager moeten uitvoeren dan brouwerijen om vergelijkbaar resultaat te krijgen.

Mee eens. Om niet te veel esters te krijgen is het verstandig om bij een lagere temperatuur te vergisten.

Tags: tripel