Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2011 V2 - US Saison  (gelezen 3862 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
OBBK 2011 V2 - US Saison
« Gepost op: 18-09-2011 15:22 u »
Met dit bier op het OBBK de 2e prijs gewonnen in de vrije klasse met 84 punten.

Eigenlijk had deze een bitterheid van rond de 40 moeten hebben maar dat is maar 26 geworden door een verkeerd rekenmodel die aan koudhop ook IBU's toekent.
Hier staat de hele discussie.

Het commentaar:
Grapefruit (hop heerst in de geur). Bitterheid overheerst niet in de smaak. Iets zoetige toets ondanks het lage eind sg (1005). Mooi bier!


US Saison

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          15.00    Wort Size (L):     15.00
Total Grain (kg):         3.10
Anticipated OG:          1.056    Plato:             13.69
Anticipated EBC:          11.2
Anticipated IBU:          26
Brewhouse Efficiency:       82 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 72.6     2.25 kg.  Pilsener 3                    Weyerm.        1.037      3
  8.1     0.25 kg.  Munichmout 15                 Weyerm.        1.037     15
  8.1     0.25 kg.  Tarwemout licht               Weyerm.        1.038      4
 11.3     0.35 kg.  Witte kandijsuiker                           1.047      0


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  7.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00  20.2  90 min.
  7.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00   3.7  5 min.
 30.00 g.     Centennial                        Pellet  15.00  16.1  dry


Yeast
-----
Saison Dupont depot
 

Mash Schedule
-------------
Mash Type: Single Step

Grain kg:     2.75
Water Qts:   12.02 - Before Additional Infusions
Water L:     11.37 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.14 - Before Additional Infusions

Saccharification Rest Temp :   67  Time:   60
Mash-out Rest Temp :           75  Time:   10
Sparge Temp :                  0  Time:   0

Vergisting is gestart op 23C en na tweedagen verhoogd naar 30C.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: OBBK 2011 V2 - US Saison
« Reactie #1 Gepost op: 19-09-2011 11:15 u »
Gefeliciteerd  William :brouwen:  Het recept ziet er goed uit.
Ik zal ook eens met Dupont opkweek gaan experimenteren. 

Tags: