OBBK 2011 B2 Oatmeal Stout

Gestart door Henielma, 18-09-2011 11:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Henielma

Gisteren een 2e prijs gewonnen met mijn Oatmeal Stout. Deze kreeg van Derek Walsh 85 punten.

Ik vind het een lekker vol bier met weinig alcohol. Met het Onk heb ik dit bier op tap gehad. Mogelijk dat verschillende forumleden 'm daar geproefd hebben.


BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptS71 Oatmeal Stout
Brouwdatum12-2-2011
BiertypeStout (Oatmeal)
Volume25,0 liter
Gewenst begin SG1050 g/l
Berekende kleur71 EBC (Daniels)
Berekende bitterheid39 IBU (Garetz)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement70%
Totaal brouwwater36,5 liter
Beslagdikte3,71 l/kg
Maischwater23,0 liter
Spoelwater13,5 liter
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Palemout 78744,586
Havervlokken4100,62
Chocolademout (Mout roost 900)80050,31
Melanoidin mout6550,31
Geroosterde gerst152340,248
Special B (Cara 400)39120,124

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Temperature Step 1680903,71

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Merkur6Hopbellen908039

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
GistvormVloeibaar
Volume starter (l)2
Beluchtingstijd (uur)2 liter Roeren 36 uur
Temperatuur starter (gr. C)20

Ik heb het Dublin waterprofiel na proberen te maken zoals dat in BrouwHulp staat.
Hiervoor heb ik voor het maischen 67% osmosewater gebruikt. De rest kraanwater. En verder 1,7 gram gips toegevoegd en 0,7 gram calciumchloride.

De maisch heb ik met 2 ml melkzuur aangezuurd naar een pH van 5,2.

Het rendement was wat hoger dan ingesteld hierdoor was het begin SG 1054 in plaats van 1050.
Eind SG was 1016 en is gebotteld met 5,7 gram suiker per liter. Op tap is deze geforceerd gecarboniseerd.

Hier is het verloop van de vergisting te zien met Tcontrol en een bellenteller.
De vergisting is gestart bij 18 ºC en na 36 uur is deze met 1 ºC per dag opgelopen naar 20 ºC.
Na de nagisting is het bier naar 6 ºC gebracht om de gist te laten bezinken en is daarna gebotteld en gefusteld.   

VEMP

Top! Ga ik zeker snel eens brouwen.

Henielma

De opmerkingen van de keurmeester waren:

Mooie oatmeal stout!!!
Mis een beetje de olie-achtig/zoetig karakter van haver(mout)



Misschien mogen er dus nog wat meer havervlokken in.
Ik heb ontbijthavervlokken uit de supermarkt gebruikt. (Iets van EUR 0,36 per 0,5 kg)

Oxhead

Nogmaals gefeliciteerd met het behaalde resultaat  :hoera:
Ik zag dat je bramenbier toch ook nog 77 punten heeft gescoord. ;)

VEMP

Ik wil hem komend weekend brouwen, maar heb geen geroosterde gerst. Waarmee zou ik die kunnen vervangen?

Kleine_Schriek

250 gram heb ik nog wel liggen (had het eerder gezegd ;-) ). Per post toesturen kost 2,30 euro, de geroosterde gerst geen idee hoeveel hij was...

VEMP

Dank je wel! Inmiddels heb ik al iets op de kop kunnen tikken, gelukkig. Nogmaals bedankt!

Herman

Citaat van: VEMP op 02-10-2011  15:47 uIk wil hem komend weekend brouwen, maar heb geen geroosterde gerst. Waarmee zou ik die kunnen vervangen?
Mosterd na de maaltijd, maar gerst kun je ook zelf roosteren. Ik weet zo de temperaturen niet meer, maar heb dit al es met goed resultaat gedaan. Let wel op dat dit veel stank kan geven ;)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.