WvR stelt zich voor

Gestart door WvR, 02-09-2011 06:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

WvR

Hallo allemaal,

Ik heb met geregistreerd, dus laat ik meteen even kennis maken. WvR, een man van 34, woonachtig op het platteland in Japan. Ik overweeg om eens een poging te wagen om mijn eigen bier te brouwen. De redenen zijn simpel: de grote Japanse merken brouwen alleen pils en heel soms een donker bier. Best lekker, maar een beetje saai op de lange termijn. Belgisch en Nederlands speciaal bier is mondjesmaat te koop, maar erg duur (25 cl Hoegaarden voor omgerekend bijna 5 euro bij de slijterij; sommige exclusieve bieren zijn vrijwel alleen in de horeca te krijgen, bijvoorbeeld Orval). Er zijn wel veel lokale bieren, maar die worden (in het algemeen) alleen bij de brouwerij verkocht; dat schiet dus ook niet op en is financieel ook niet echt de moeite waard. Zie mijn topic in "Algemeen" voor meer!

dennis

Citaat van: WvR op 02-09-2011  06:11 uHallo allemaal,

Ik heb met geregistreerd, dus laat ik meteen even kennis maken. WvR, een man van 34, woonachtig op het platteland in Japan. Ik overweeg om eens een poging te wagen om mijn eigen bier te brouwen. De redenen zijn simpel: de grote Japanse merken brouwen alleen pils en heel soms een donker bier. Best lekker, maar een beetje saaij op de lange termijn. Belgisch en Nederlands speciaal bier is mondjesmaat te koop, maar erg duur (25 cl Hoegaarden voor omgerekend bijna 5 euro bij de slijterij; sommige exclusieve bieren zijn vrijwel alleen in de horeca te krijgen, bijvoorbeeld Orval). Er zijn wel veel lokale bieren, maar die worden (in het algemeen) alleen bij de brouwerij verkocht; dat schiet dus ook niet op en is financieel ook niet echt de moeijte waard. Zie mijn topic in "Algemeen" voor meer!

Welkom! Japan! Zijn daar ook hobbybrouweer clubs? Ik heb wel gehoord dat de micro brouwerijen misschien nog weel experimenteler zijn dan de Belgische. Kun je daar in Japan aan de nodige spullen komen, materiaal en ingredienten?

Gr,
  Dennis.

WvR

Citaat van: dennis op 02-09-2011  07:10 uWelkom! Japan! Zijn daar ook hobbybrouweer clubs? Ik heb wel gehoord dat de micro brouwerijen misschien nog weel experimenteler zijn dan de Belgische. Kun je daar in Japan aan de nodige spullen komen, materiaal en ingrediënten?

Dat zijn precies de problemen waar ik momenteel tegenaan loop.

- Wettelijk: als er geen sprake is van een officiële brouwerij, dan is het wettelijk verboden om dranken te produceren met meer dan 1% alcohol; dit geldt dus ook voor huishoudens, maar naar ik heb begrepen wordt het verbod in de praktijk niet strikt gehandhaafd. Voorlopig wil ik het een paar keer proberen op zeer kleine schaal, dus 10 liter per keer of zo, en ik neem aan dat dat verder geen strafrechtelijke consequenties zal hebben.

- Artikelen: er zijn geen winkels waar brouwerij-artikelen voor de amateur te koop zijn. Er is een bekende winkelketen die allerlei lifestyle artikelen en DHZ spullen verkopen, en die schijnen wel wat hardware te hebben. Verder zijn er 2 webwinkels, die een redelijk aanbod lijken te hebben, maar het is allemaal wel erg duur als ik het vergelijk met dezelfde hardware op NL websites.

- ingrediënten: via bovengenoemde websites wel te krijgen: mout, hop (bloemen en pellets), extracten, bier- en wijngisten. Ik kan niet beoordelen of de ingrediënten vers zijn of niet, maar ik heb sterk de indruk dat het allemaal een beetje in het "grijze import" circuit zit.

- De meeste websites over hobbybrouwen gebruiken "beer kits" van een Nieuw-Zeelands merk. Daarbij wordt opgemerkt dat het bier dan meer dan 1% alcohol zal hebben en dat dat dus strikt gesproken illegaal is.

- Er is een hobbybrouwclub in Tokyo die ik op internet heb kunnen achterhalen, en gezien hun foto's lijkt dat een club van Nieuw-Zeelandse en Australische expats. Hoe dan ook veel te ver van mij vandaan om direct nuttig te zijn.

dennis

Nou, met wat koperen buis, wat koppelingen, een grote pan en een grote emmer kom je al een eind! Op deze website staat een uitgebreide handleiding met veel links naar informatie waar bv uitgelegd staat hoe je het dan kunt maken.

Japan lijkt me wel een fascinerend land, wat brengt je daar?

Rob de brouwer

Hallo WvR,

Welkom op het internationale forum! Succes met het vinden van de juiste apparatuur en grondstoffen.
Zelf gerst verbouwen misschien?

Kleine_Schriek

Welkom! Wat lastig zeg die regelgeving in Japan. Ik hoop dat het toch lukt alles te bemachtigen om te beginnen  :brouwen:

Antoinette

Jacques

Welkom,

Het is natuurlijk wel prijzig maar via internet is natuurlijk alles te bestellen...

davadox

Welkom,

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe je in Japan verzijld/verzeild bent geraakt.

Groetjes

Wybe

Regel voor mij effe zo'n mooie Kawasaki ( die zijn hier nogal duur n.l.) , dan stuur ik jou wel wat brouwspullen!

Rujoh

 :proost:
Welkom, op dit forum.
Ik hoop dat je inderdaad aan het brouwen gaat (als je de spullen hebt).
Misschien een rijstbiertje? :P

Raymond293

Als het lastig is om iets te kopen in Japan zullen er vast leden zijn die hier goedkoop kunnen inkopen en laten bezorgen in Japan.
Geen idee wat de kosten zijn vanuit hier, maar ik ben best bereid om je te helpen op één of andere manier :)

WvR

Citaat van: davadox op 02-09-2011  14:38 uIk ben eigenlijk wel benieuwd hoe je in Japan verzijld/verzeild bent geraakt.

Het is verzeild, want het komt van het werkwoord "zeilen". Ik werk hier als "assistent professor" op een universiteit, mijn specialisme is kernreactorphysica. Kernenergie heeft nogal wat aan populariteit ingeboet de afgelopen maanden  ;) Hoe het zo is gekomen dat ik in Japan werk is een lang verhaal. Japan is een vreemd land. Ofwel je houdt van Japan, ofwel je haat het. Er lijkt geen tussenweg te bestaan. Ik heb het hier erg naar mijn zin, in elk geval.

WvR

Citaat van: Raymond293 op 02-09-2011  19:41 uAls het lastig is om iets te kopen in Japan zullen er vast leden zijn die hier goedkoop kunnen inkopen en laten bezorgen in Japan.
Geen idee wat de kosten zijn vanuit hier, maar ik ben best bereid om je te helpen op één of andere manier :)

Ik heb ook al gedacht om in NL of Belgie mijn spullen te bestellen. De meeste webshops in NL leveren alleen in NL en in sommige gevallen de EU. Export naar andere landen doet men meestal niet. Daarnaast zijn de verzendkosten van NL naar Japan werkelijk exorbitant te noemen. Maar ik zal jullie aanbod onthouden, het zal me zeker nog eens van pas komen  8)

WvR

Citaat van: Wybe op 02-09-2011  19:15 uRegel voor mij effe zo'n mooie Kawasaki ( die zijn hier nogal duur n.l.) , dan stuur ik jou wel wat brouwspullen!

Het zal je verbazen, maar dezelfde glimmende Kawasaki is maar nauwelijks goedkoper hier  :) Daarnaast is motorrijden zeer impopulair. Ik heb een motorfiets en wordt meestal voor de lokale dorpsgek gehouden als ik erop rijd. Overigens, ik krijg deze vraag vaker en mijn reactie is altijd: ten eerste moet je in NL nog gewoon de BPM betalen als je het kenteken aanvraaagt, ten tweede moet je de transportkosten in rekening nemen, en ten derde eventuele wisselkoersverschillen. Uiteindelijk is het dus niet goedkoop. Laten we eerlijk wezen, als parallelle (grijze) import werkelijk goedkoper zou zijn, dan zouden veel meer mensen het doen  ;)

davadox

Wat voor spullen zou je allemaal nodig hebben dan?
Een forumlid zit bij je om de hoek (china), misschien dat je bij hem spullen kan bestellen.

dennis

Citaat van: WvR op 03-09-2011  10:06 uHet is verzeild, want het komt van het werkwoord "zeilen". Ik werk hier als "assistent professor" op een universiteit, mijn specialisme is kernreactorphysica. Kernenergie heeft nogal wat aan populariteit ingeboet de afgelopen maanden  ;) Hoe het zo is gekomen dat ik in Japan werk is een lang verhaal. Japan is een vreemd land. Ofwel je houdt van Japan, ofwel je haat het. Er lijkt geen tussenweg te bestaan. Ik heb het hier erg naar mijn zin, in elk geval.

Als ik aan Japan denk dan denk ik aan:
 - Princes mononoke, Spirited away, Full metal alchemist (prachtige fantasierijke films/series waarbij Disney verbleekt)
 - Lost in translation, Geisha diaries
 - Rare snoep, drank, van alles machines

Er is weinig literatuur over, ik heb geloof ik 1 reisboek van iemand die op een fiets door het land gaat. Het intrigeerd me in ieder geval wel.

Wybe

Dat van die Kawa was maar een grapje, ik heb al een motorfiets (Aprilia).
Maar nu we het er toch over hebben..... Kawayamasuki o.i.d. is welk een leuke naam voor je eerste brouwsel ;)
Veel succes met je brouwplannen! :proost:

WvR

Ik zal het jullie laten weten  ;D Voorlopig zal het nog even op zich laten wachten. We hebben geen koelkast oid die groot genoeg is om 5 of 10 liter bier te laten vergisten. Het zal dus een hooggistend bier moeten worden, dat ik gewoon in de schuur kan zetten. Maar momenteel is het nog bijna 35 graden overdag, en 28 - 29 graden 's nachts, dus ik zal nog een paar weken wachten tot het iets koeler is.

Herman

Ideale temperatuur voor een saison!

Welkom overigens! Op een Amerikaans forum is ook een (Amerikaanse) brouwer uit Japan actief. Volgens mij besteld hij alles in Amerika of Australië. Als ik het binnenkort nog tegenkom, zal ik het wel even terugkoppelen.


/*edit: ken je deze site al? http://beerinjapan.com/bij/486/homebrewing-in-japan/ */

WvR

Citaat van: Herman op 04-09-2011  23:10 u/*edit: ken je deze site al? http://beerinjapan.com/bij/486/homebrewing-in-japan/ */

Ja, ik had dit al gelezen. Ik heb Tokyu Hands gebeld, en ze hebben inderdaad "Home brewing kits", en ik denk dat ik binnenkort eens ga kijken - de dichtstbijzijnde Tokyu Hands is in Osaka en dat is een flink eind hiervandaan. En ook de genoemde websites heb ik al bekeken. Zij verkopen in principe alle benodigdheden: mout is verscheidene kleuren en gradaties, gisten, hop in verscheidene vormen, en ook dingen als schrootmolens, wortkoelers en wat dies meer zij. Het nadeel is alleen dat het allemaal nogal aan de prijs is.

davadox

Citaat van: WvR op 09-09-2011  02:25 uJa, ik had dit al gelezen. Ik heb Tokyu Hands gebeld, en ze hebben inderdaad "Home brewing kits", en ik denk dat ik binnenkort eens ga kijken - de dichtstbijzijnde Tokyu Hands is in Osaka en dat is een flink eind hiervandaan. En ook de genoemde websites heb ik al bekeken. Zij verkopen in principe alle benodigdheden: mout is verscheidene kleuren en gradaties, gisten, hop in verscheidene vormen, en ook dingen als schrootmolens, wortkoelers en wat dies meer zij. Het nadeel is alleen dat het allemaal nogal aan de prijs is.

Maar die kosten zijn misschien wel minder dan op laten sturen uit een ander werelddeel.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.