Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist aflaten van cct  (gelezen 10249 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.499
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Gist aftappen van cct
« Reactie #25 Gepost op: 14-08-2011 10:23 u »
Waarom? Ik gebruik dit woord buiten het verwijderen van gist nooit en had er nog nooit van gehoord totdat een professionele brouwer het hier over had. Dit woord gebruik jij toch ook niet om naar de WC te gaan, niemand zou je begrijpen.

Je geeft het antwoord zelf al.

Als je schrijft 'gist aftappen', dan begrijpt iedereen het.
Als je schrijft 'gist purgeren', snapt niemand het. En nieuwelingen op het forum al helemaal niet.

We gebruiken het liefst heldere taal!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Gist aflaten van cct
« Reactie #26 Gepost op: 14-08-2011 10:38 u »
Gun een ieder, zolang het niet een stal vol is, zijn (stok)paardjes :stokpaard:

Bert

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist aftappen van cct
« Reactie #27 Gepost op: 14-08-2011 10:53 u »
Je geeft het antwoord zelf al.

Als je schrijft 'gist aftappen', dan begrijpt iedereen het.
Als je schrijft 'gist purgeren', snapt niemand het. En nieuwelingen op het forum al helemaal niet.

We gebruiken het liefst heldere taal!

Ik ben inderdaad een voorstander van heldere taal.

Echter het brouwersvakjargon staat bol van termen die nieuwelingen niet meteen begrijpen zoals schroten, maischen, drooghoppen en purgeren.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.784
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Gist aflaten van cct
« Reactie #28 Gepost op: 30-09-2011 19:20 u »
Als de hoeveelheid diacetyl voldoende is afgenomen verlaagt men de temperatuur verder tot de gewenste lagertemperatuur.

a.: Hoe weet je dat er diacetyl in je uitvergiste bier zit?  :weetniet:
b.: Hoe meet je of weet je, indien het in je bier zit, dat het voldoende is afgenomen?  :weetniet:

Wij amateurs kunnen dit niet meten... :)  en ook de klein commerciŽle niet. ;)

Diacetyl wordt door je gist aangemaakt, maar ook weer opgeruimt en vaak lopen die processen vrijwel gelijk...
Maar dit zal wel weer leiden tot een offtopic discussie.... >:D

 :degroeten:


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Gist aflaten van cct
« Reactie #29 Gepost op: 30-09-2011 19:46 u »
De diacetyl toename begint juist weer na het bottelen, en daarna neemt deze weer af.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Gist aflaten van cct
« Reactie #30 Gepost op: 30-09-2011 20:15 u »
Diacetyl meten is juist heel eenvoudig, dat doe je met je tong.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Gist aflaten van cct
« Reactie #31 Gepost op: 30-09-2011 21:29 u »
Inderdaad.

Het kost wel behoorlijk wat rekenwerk in het brein.
De tong en de duim eisen het meeste van onze grijze massa.


Tags: