Recepten > Kloonbrouwsels

Westmalle dubbel eerste poging

(1/16) > >>

MO:
Hier komt het te brouwen recept, de deelnemers, tijdsplanning en proefafspraak

MO:
Zoals beloofd hier de kloonpoging voor de Westmalle dubbel. In het hoofdstuk recepten is gemeld dat begin dit jaar deze dubbel door vier brouwers zijn gebrouwen

MO
Henriette en Michel (buren MO)
Gerb
Theo

Er is een hele discussie geweest of het bier al dan niet aangekleurd is met karamel (E150). Uiteindelijk is hiermee niet gebrouwen, maar is zowel voor de moutstorting als de hopstorting het recept van Wheeler en Protz gebruikt. Gerb heeft zich hier het meest aan gehouden (alleen pilsmout en EBC 800 mout, wel iets andere hoppen), MO en buren hebben pilsmout, 8% EBC50 mout en chocolade mout gebruikt. Theo had een heel afwijkende moutstorting en een volmout bier. De andere drie hebben 11% suiker gebruikt (W&P 4.5%). Vanwege een fout van mijn kant had Gerb een startSG van 1090 wat niet de bedoeling was. Buren en ik hadden SG's van 1061 naar 1014. Ook hadden wij een erg bitter bier van ca 50 IBU gemaakt. Dit heb ik zojuist uitgerekend, dat deed ik vorig jaar nog niet.

Ik wil nu een recept voorstellen met pilsmout, special B en donkere kandij. Deze storting komt uit het recente boek van Jef vd Steen. Kandijsuiker staat overigens op het etiket. De SG's en de bittergetallen komen uit de metingen van afgelopen zomer door BN/De Stem. Die zijn uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium en moeten dus wel kloppen.

Hier het recept met het verzoek aan anderen om het nog eens na te rekenen met Promash (ik ben niet goed in rekenen). Verder: meld je aan om te klonen, en discussieer over hoe het recept er uiteindelijk uit moet komen zien.

Westmalle dubbel
Hoeveelheid 10 L
Bitterheid 24 (BN/De stem 2004 24; PINT '96-'99 28,5; W&P 20)
Kleur 61 (Pint '96-'99 65; W&P 55)
SG's 1063-1008 (BN/De Stem 2004)

Mout
Pils         1.8 kg      68%
Special B      0.3 kg      12%
Donkere kandij   0.5 kg      20%

Water
9 L maischen
7 L spoelen

Maischschema
60 °C  45 min
70 °C 30 min

Hop
Styrian Goldings   10 g   3.7% a-zuur   90 min koken      10.8 IBU
Tettnanger      10 g    4,6% a-zuur   90 min koken      13.4 IBU

cornel:
Hoi MO

Een paar vraagjes,
Zijn het kandijbrokken of vloeibare kandijstroop die Je gaat gebruiken?
Op welk tijdstip word de kandij toegevoegd?

Schuimende groeten :degroeten:
Cornel

Johannes:
Martin,

Bij deze het promash recept:



Min OG:  1.040   Max OG:  1.080
Min IBU:    20   Max IBU:    35
Min Clr:    25   Max Clr:    52  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (LTR):        10.00    Wort Size (LTR):   10.00
Total Grain (kg):         2.45
Anticipated OG:          1.063    Plato:             15.47
Anticipated EBC:          49.6
Anticipated IBU:          25.6
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 67.3     1.65 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
 12.2     0.30 kg.  Special B (Cara 400) - Dingem België         1.030    391
 20.4     0.50 kg.  Bruine kandijsuiker                          1.047     12



Hop

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 10.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    3.70  11.4  90 min.
 10.00 g.     Tettnanger Tettnang               Whole    4.60  14.2  90 min.


Yeast
-----

Westmalle opgekweekt of Wyeast 3787
  

De discussie erop nalezend denk ik dat dit een prima resume is van wat eerder is besproken. Ik ben ook zeer benieuwd of er nou wel sprake is van bijkleuren of toch heel subtiel gebruik van donkere moutsoorten in dit recept kom je uit op zo'n 12 procent special B volgens mij ga je dat zeer duidelijk proeven. Tsja, trial and error....

Groet Johannes

ps de hoeveelheden zijn iets aangepast om op 1063 uit te komen


MO:
Cornel,
vanwege de betere verkrijgbaarheid lijkt het me het eenvoudigst als we kandijbrokken/korrels gaan gebruiken. Die zijn in Nederland gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.
10 minuten meekoken lijkt me het beste, je hebt gelijk dat we dit wel expliciet moeten afspreken (effect op kleur)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie