Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist opkweken uit fles  (gelezen 37635 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 980
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist opkweken uit fles
« Reactie #75 Gepost op: 22-05-2019 15:17 u »
Afzuigkap vol aan en daar onder werken scheelt ook al heel wat als je daar onder werkt.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.185
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Gist opkweken uit fles
« Reactie #76 Gepost op: 22-05-2019 15:52 u »
Als je een beetje steriel wil werken gebeurt dat best in stilstaande lucht. Jij zorgt met uw dampkap voor een tornado van bewegende lucht, totaal verkeerd bezig.

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Gist opkweken uit fles
« Reactie #77 Gepost op: 22-05-2019 15:55 u »
Wat een heerlijk forum dit, thanks weer voor alle tips.

De volgende dus in ieder geval in veel kleiner proportie starten, en elke 24 uur iets "bijvoeren"

Ik las ergens een pakje appelsap, vandaar dat ik er een heel pakje in had gegoten :P

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.185
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Gist opkweken uit fles
« Reactie #78 Gepost op: 22-05-2019 16:36 u »
Eigenlijk is het beter om wort te gebruiken in plaats van appelsap. Zo leer je de gist het medium te (her)kennen waarin het later moet werken. In appelsap zit geen maltose.

Om steeds steriel wort ter beschikking te hebben. Schep halverwege het wortkoken wort uit de kokende ketel. Die giet je in warme flessen tjokvol, kroonkurk erop en klaar is kees. Kan je tot een jaar bewaren op het rek in een donkere plaats.
Is je wort te sterk gewoon verdunnen met een klein beetje water tijdens gebruik.
Gebruik je hopbellen, dan over een trechter met zeef de fles vullen, om geen hopblaadjes te krijgen in je wortfles.
Bij gebruik het heldere wort langzaam afgieten, het bezinksel wegdoen, het zijn neergeslagen eiwitten die heb je niet nodig.

https://myalbum.com/photo/UpOv0EZhWtKi/540.jpg

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Gist opkweken uit fles
« Reactie #79 Gepost op: 22-05-2019 18:35 u »
Eigenlijk is het beter om wort te gebruiken in plaats van appelsap. Zo leer je de gist het medium te (her)kennen waarin het later moet werken. In appelsap zit geen maltose.

Om steeds steriel wort ter beschikking te hebben. Schep halverwege het wortkoken wort uit de kokende ketel. Die giet je in warme flessen tjokvol, kroonkurk erop en klaar is kees. Kan je tot een jaar bewaren op het rek in een donkere plaats.
Is je wort te sterk gewoon verdunnen met een klein beetje water tijdens gebruik.
Gebruik je hopbellen, dan over een trechter met zeef de fles vullen, om geen hopblaadjes te krijgen in je wortfles.
Bij gebruik het heldere wort langzaam afgieten, het bezinksel wegdoen, het zijn neergeslagen eiwitten die heb je niet nodig.

https://myalbum.com/photo/UpOv0EZhWtKi/540.jpg

Dat gaan we doen, hoe weet je of het wort te sterk is?

Offline elBieros

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist opkweken uit fles
« Reactie #80 Gepost op: 22-05-2019 20:54 u »
Klopt volledig, door de hals en de opening te verhitten zal de lucht in de hals langzaam opwarmen en een constante luchtstroom (naar buiten) creŽren.
Ik bedoelde eigenlijk dat de gasvlam een opwaartse luchtstroom veroorzaakt. Door dan vlak naast de gasvlam te werken voorkom je dat stofdeeltjes e.d. in je fles, plaat of wat dan ook kunnen vallen. Dit is een veel toegepaste microbiologische techniek als je geen laminaire flowkast wil/kan gebruiken.

gr, elB

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.185
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Gist opkweken uit fles
« Reactie #81 Gepost op: 22-05-2019 21:24 u »
Dat gaan we doen, hoe weet je of het wort te sterk is?
De sterkte van opkweekwort is 1040 en meestal maak je wort met een hoger SG voor je bier.
Dus beginnen met wort van 1040 na stap 2 mag het wort al sterker zijn zo leer je de gist dat hij ook sterker wort moet aankunnen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gist opkweken uit fles
« Reactie #82 Gepost op: 22-05-2019 22:26 u »
Ik wals regelmatig de fles (voel me net een magneetroerder zo). Maandag rook dat lekker, nu stinkt het echt een uur in de wind.
Kan dat een teken van besmetting zijn of is dat normaal?

Sommige gisten maken een stof aan die lijkt op rotte eieren/riool. Dat is een zeer onaangename geur die vrij vluchtig is. Als deze stof ontweken is blijft er vaak een heerlijk smakend bier over. Een rioolachtige geur is niet prettig maar wil niet zeggen dat je een infectie te pakken hebt.


Citaat
Wat is het moment van opschalen: bij volop activiteit of als je dat juist wat ziet afnemen, dus net over de top?
Het beste moment van opschalen is als je ziet dat de activiteit afneemt. De gist zit dan vol reservestoffen waardoor de gist zich makkelijk kan vermenigvuldigen.
Als je de starter helemaal laat uitgisten heeft de gist geen voeding meer en moet deze de reservestoffen aanspreken. Het gevolg is dat de aanmaak van nieuwe gistcellen veel moeizamer verloopt...


Citaat
Wat ik tegenstrijdig vind lijken is dat je er een waterslot op zet om te voorkomen dat er lucht / bacteriŽn binnen kunnen, maar met een magneetroerder moet er juist zuurstof bij kunnen. Wat zie ik over het hoofd want ik neem aan dat het uiteindelijk niet tegenstrijdig is :nut:
Je hebt gelijk dat dit heel erg tegenstrijdig lijkt. Maar in de praktijk is dit een goede werkwijze.
Dit komt doordat bij de start van de starter het wort heel erg gevoelig is voor infecties. Je creŽert omstandigheden waarbij gist maar ook andere micro-organismen goed kunnen gedijen. Als de gist eenmaal goed opgang is gekomen hebben andere micro-organismen minder kans om zich te ontwikkelen. Dit komt vooral door de daling van de pH en de vorming van koolzuur en alcohol.
Om infecties te beperken doe je een royaal stuk aluminium over de hals van de erlenmeyer. Er kan er dan niet invallen en komen er minder snel micro-organismen in je erlenmeyer.