Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bottelen met wort  (gelezen 7895 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Bottelen met wort
« Gepost op: 18-08-2011 11:39 u »
Ik begrepen dat je door het gebruik van (teveel) suiker 'lege' bier kan creeren.
Daarom vroeg ik me af waarom we dan wel suiker gebruiken om te bottelen, procentueel gezien is het niet veel suiker, maar toch.
Je zou kunnen zeggen dat het gebruik van suiker om te bottelen de smaak kan beinvloeden, toch?

Daarom vroeg ik me af of het niet mogelijk is om na het koken van het wort een deel van je wort over te hevelen naar een weckpot en die wort later te gebruiken voor de hergisting op de fles. Voor het maken van Reinheitsgebot bieren zou dit ook een mooie oplossing zijn om geen suiker te gebruiken.

Mijn vraag is of iemand dit wel eens geprobeerd heeft, en zo ja....hoeveel zou je moeten gebruiken per liter?  :weetniet:
De hoeveelheid zal natuurlijk afhangen van het SG van je gebruikte wort lijkt mij.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #1 Gepost op: 18-08-2011 11:45 u »
Nooit geprobeerd, maar je kunt aan de hand van je SG redelijk goed bepalen hoeveel suiker er in je wort zit, daar zijn formules voor.
Vervolgens kun je uitrekenen hoeveel ml je moet toevogen per flesje/liter/vat. De gist weet er wel weg mee.

Maar zo'n hele kleine hoeveelheid, daar maak ik me geen zorgen om.

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #2 Gepost op: 18-08-2011 11:48 u »
Zorgen maak ik me er ook niet over, maar ik vind het wel leuk om met een echte Weizen geen suiker te gebruiken. Is toch iets echter.
En ik vermoed ook dat een beetje verse wort goed kan zijn voor de body van het bier...ook al is het maar een beetje :)

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.037
  • Land: nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #3 Gepost op: 18-08-2011 12:06 u »
Dit wordt zeker wel gedaan. Hier op het forum moet je er wel wat van kunnen vinden.

Volgens mij wordt het ook wel gedaan om volgens het reiheitsgebot te brouwen.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #4 Gepost op: 18-08-2011 12:09 u »
Volgens de mij ten dienste staande gegevens (ahum) bereken je een en ander als volgt:
Neem je begin SG van je restant wort (stel 1048), trek hier 1000 van af en vermenigvuldig dit met 2,6. Je heb nu je aantal grammen suiker per liter.
In dit geval 1048 - 1000 = 48 X 2,6 gelijk aan 124,8 gram per liter.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Bottelen met wort
« Reactie #5 Gepost op: 18-08-2011 12:32 u »
Dit wordt zeker wel gedaan. Hier op het forum moet je er wel wat van kunnen vinden.

Volgens mij wordt het ook wel gedaan om volgens het reiheitsgebot te brouwen.

Klopt! En dan is het zoekwoord: 'speise'. Volgens mij weet Herman H. hier wel het een en ander van.

Offline Sander_de_Rijk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 181
  • Land: nl
  • Biertje?
    • Brouwerij De Rijk
Re: Bottelen met wort
« Reactie #6 Gepost op: 18-08-2011 12:48 u »
Volgens de mij ten dienste staande gegevens (ahum) bereken je een en ander als volgt:
Neem je begin SG van je restant wort (stel 1048), trek hier 1000 van af en vermenigvuldig dit met 2,6. Je heb nu je aantal grammen suiker per liter.
In dit geval 1048 - 1000 = 48 X 2,6 gelijk aan 124,8 gram per liter.

Maar niet al deze suikers zijn vergistbare suikers. Als je bier niet verder doorgist dan 1010 moet je dan niet de volgende rekensom gebruiken? 1048-1010 = 38 x 2,6 = 98,8 gram per liter

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #7 Gepost op: 18-08-2011 13:10 u »
Maar niet al deze suikers zijn vergistbare suikers. Als je bier niet verder doorgist dan 1010 moet je dan niet de volgende rekensom gebruiken? 1048-1010 = 38 x 2,6 = 98,8 gram per liter
Klinkt in ieder geval logisch.

Oscar, kom er maar in!

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #8 Gepost op: 18-08-2011 13:20 u »
Klopt! En dan is het zoekwoord: 'speise'. Volgens mij weet Herman H. hier wel het een en ander van.

Ah, ik wist niet dat er een term voor was. Er zijn inderdaad wat draden over te vinden, waaronder deze;

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15846.25.html

Maar de hoeveelheid speise die je moet toevoegen is nog niet helemaal duidelijk :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bottelen met wort
« Reactie #9 Gepost op: 18-08-2011 18:19 u »
Je zou wat moutextract kunnen gebruiken.? Bottelsuiker/0,75 is dan ongeveer de richthoeveelheid.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Bottelen met wort
« Reactie #10 Gepost op: 18-08-2011 18:30 u »
Maar de hoeveelheid speise die je moet toevoegen is nog niet helemaal duidelijk :)

Bij speise hou je een deel van je wort apart. Daarvan weet je de dichtheid en die kun je terugrekenen. Hier: http://www.hobbybrouwen.nl/omzet.html staat een tabel waar je kunt zien hoeveel suiker er in een liter wort zit met een bepaald SG.

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #11 Gepost op: 18-08-2011 18:30 u »
Daar heb ik ook aan zitten denken, maar het mooiste is natuurlijk als je dezelfde wort toevoegt als degene die net vergist is.
In mijn beleving is dat het meest smaakecht.

Volgende keer tap ik gewoon 1,5 liter af in een oude colafles en vries die in. Dan ga ik wel uitproberen hoeveel speise je nodig hebt voor de vergisting op de fles.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.451
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #12 Gepost op: 18-08-2011 21:21 u »
In verhouding gaat er maar weinig suiker bij het bier bij het bottelen. Daar krijg je geen leeg smakend bier van. Overigens krijg je ook met meer suiker niet een echt leeg bier. Het is een misverstand dat je alleen alcohol en koolzuur krijgt als je suiker vergist. Tal van andere vergistingsproducten worden gemaakt die wel degelijk smaak aan het bier geven. Je hebt wel wat minder body als je grote hoeveelheden suiker gebruikt maar met dat beetje suiker voor de hergisting maakt dat echt niet uit.

Alleen als je Duitser bent en per se het Reinheitsgebot in acht wilt nemen zou ik wort gebruiken.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bottelen met wort
« Reactie #13 Gepost op: 18-08-2011 21:25 u »
Alleen als je Duitser bent en per se het Reinheitsgebot in acht wilt nemen zou ik wort gebruiken.

En als je het gewoon eens wilt proberen (ook zonder verdere Reinheitsgebot-intenties), zou ik het zéker eens doen!
:duimop:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.451
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #14 Gepost op: 18-08-2011 21:56 u »
En als je het gewoon eens wilt proberen (ook zonder verdere Reinheitsgebot-intenties), zou ik het zéker eens doen!
:duimop:

Natuurlijk is het leuk om het eens te proberen. Mijn punt is dat je niet bang heeft te zijn voor een lege smaak door dat beetje suiker dat je toevoegt.

Maar als je het eens probeert is het ook wel interessant om een paar flesjes achter te houden met suiker af te vullen. Na een tijdje kun je dan vergelijken. Hierna kun je evalueren of je de moeite waard vond met wort te bottelen.

Offline Sander_de_Rijk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 181
  • Land: nl
  • Biertje?
    • Brouwerij De Rijk
Re: Bottelen met wort
« Reactie #15 Gepost op: 18-08-2011 22:00 u »
Natuurlijk is het leuk om het eens te proberen. Mijn punt is dat je niet bang heeft te zijn voor een lege smaak door dat beetje suiker dat je toevoegt.

Maar als je het eens probeert is het ook wel interessant om een paar flesjes achter te houden met suiker af te vullen. Na een tijdje kun je dan vergelijken. Hierna kun je evalueren of je de moeite waard vond met wort te bottelen.

Dan zou ik ook een paar flesjes doen met moutextract. Dan heb je 3 verschillende methoden die je dan kan vergelijken.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.037
  • Land: nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #16 Gepost op: 18-08-2011 22:02 u »
Kieper er anders - om wat meer body te krijgen- voor het bottelen wat lactose in.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.451
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #17 Gepost op: 18-08-2011 22:13 u »
Kieper er anders - om wat meer body te krijgen- voor het bottelen wat lactose in.


Daar gaan we weer off topic..


Even streng zijn.

De vraag is of wort kan worden gebruikt voor het bottelen.
Het antwoord is: ja, maar het is niet nodig.
Welk andere stof toegevoegd kan worden om meer body te krijgen is interessant maar valt buiten de vraagstelling.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.037
  • Land: nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #18 Gepost op: 18-08-2011 23:28 u »
Ben ik niet met je eens Jacques.

Raymond293 wil proberen vollere bieren te krijgen en zoekt dit op het vlak van de bottelsuikers.

Jij geeft aan dat dit niet te bereiken is met speise. En dus heeft hij nog geen oplossing voor zijn lege bieren.

Met mijn posting probeer ik hem wel een richting te geven om tot iets vollere bieren te komen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.451
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #19 Gepost op: 19-08-2011 08:14 u »
Ben ik niet met je eens Jacques.

Raymond293 wil proberen vollere bieren te krijgen en zoekt dit op het vlak van de bottelsuikers.

Jij geeft aan dat dit niet te bereiken is met speise. En dus heeft hij nog geen oplossing voor zijn lege bieren.

Met mijn posting probeer ik hem wel een richting te geven om tot iets vollere bieren te komen.

Dat hij vollere bieren wil krijgen is denk ik een interpretatie van jou van zijn vraag.
Ik lees het zo dat hij bang is dat hij een minder vol smakend bier krijgt door het toevoegen van de bottelsuiker. En dat is toch wel iets anders.


Als beheerders willen we graag hebben dat minder off topic gereageerd wordt. Soms is de scheidslijn tussen on en off topic klein. We willen graag die scheidslijn scherper maken dan dat hij nu is. Maar om dit topic niet te vervuilen zal ik daarover komend weekend een topic aanmaken. Daarom graag hier over wel of niet on topic zjin discussiëren en beperken tot de vraag over de mogelijkheid en nut en noodzaak van het bottelen met wort in plaats met suiker.

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #20 Gepost op: 19-08-2011 09:35 u »
Interessante reacties tot nu toe :)

Allereerst vroeg ik me af of je lege bieren maakt met bottelsuikers. Als ik jullie reacties lees begrijp ik dat dit niet het geval is.
Dat is goed om te weten voor mijn niet Duitse bieren.

Vervolgens vind ik het (persoonlijk) wel interessant en belangrijk om, als je een Weizen/Kolsch, etc brouwt, dat dusdanig te doen zodat je zo dicht mogelijk bij het orgineel blijft. In mijn optiek is een Weizen met suiker een witbier...daar ben ik dan een pietje precies in ;D
Maar zoals ik zei, dat is puur persoonlijk.

Ik zal bij het volgend Duitse bierproject de bottel-methode opsplitsen in drie variaties. Speise, extract en suiker.
Ben heel benieuwd of daar een smaakverschil door ontstaat!

Voor de hoeveelheid speize en moutextract zal ik de rekenmethode van Sander en Henk uitproberen.



Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #21 Gepost op: 19-08-2011 10:34 u »
Mooie conclusie voor een simpele vraag.
Succes met je brouwsels. :brouwen:

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #22 Gepost op: 19-08-2011 10:45 u »
Simpele vragen kunnen soms ingewikkeld uitpakken... dat blijkt maar weer ;D


En bedankt Henk!

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.451
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bottelen met wort
« Reactie #23 Gepost op: 19-08-2011 21:50 u »
Ik zal bij het volgend Duitse bierproject de bottel-methode opsplitsen in drie variaties. Speise, extract en suiker.
Ben heel benieuwd of daar een smaakverschil door ontstaat!

Voor de hoeveelheid speize en moutextract zal ik de rekenmethode van Sander en Henk uitproberen.

Je moet dan inderdaad pitje precies zijn omdat een verschil in koolzuurgehalte ook een smaakverschil zal geven. Dat precies kunne doseren is denk ik de reden waarom het gebruik van bottelsuiker zo populair is.