Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Walsen drooghouden na klam schroten  (gelezen 3854 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.006
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Walsen drooghouden na klam schroten
« Gepost op: 17-08-2011 21:36 u »
Als je walsen gaan roesten, schroot je te nat. Per kilogram mout heb je maar 7 tot 10 ml water nodig en dat trekt bij flink mengen al heel snel in de kafjes. Dit vocht blijft niet aan de walsen hangen. Als laatste gooi je er nog een handje droge mout doorheen en eventueel achtergebleven vocht is weg.

Een goeie. :duimop:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
Re: Walsen drooghouden na klam schroten
« Reactie #1 Gepost op: 26-12-2011 14:01 u »
Ik lees dit en vraag me af.
Moet je de mout nat schroten? Dit heb ik nog nooit gedaan.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.512
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Walsen drooghouden na klam schroten
« Reactie #2 Gepost op: 26-12-2011 14:05 u »
Moet je de mout nat schroten? Dit heb ik nog nooit gedaan.

Dat kan (moet niet). Ikzelf gebruik momenteel 15 ml per kilo. :)

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.006
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Walsen drooghouden na klam schroten
« Reactie #3 Gepost op: 26-12-2011 14:06 u »
Nee hoor, het is zeker niet nodig. Ik denk dat maar een klein gedeelte van de brouwers dit doet.

Klam schroten levert wat minder versplintering van het kaf bij het schroten waardoor je beter filtermateriaal en daardoor een beter filterbed overhoudt.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Walsen drooghouden na klam schroten
« Reactie #4 Gepost op: 26-12-2011 14:11 u »
Nee hoor, het is zeker niet nodig. Ik denk dat maar een klein gedeelte van de brouwers dit doet.

Klam schroten levert wat minder versplintering van het kaf bij het schroten waardoor je beter filtermateriaal en daardoor een beter filterbed overhoudt.

Dat is het voordeel. Nadelen zijn:

1) het schroten kost meer energie.
2) je moet het spul echt een hele tijd intensief mengen.

Het is een afweging ...

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
Re: Walsen drooghouden na klam schroten
« Reactie #5 Gepost op: 26-12-2011 14:13 u »
Okj, thanks!
Ik schrok al haha.
Dan blijf ik het gewoon droog doen denk ik.
De laatste keer heb ik het wel heel fijn gemalen, dat er geen hele korrels meer waren, de keren daarvoor dat de korrels nog wel heel waren maar wel kapot. Voor mijn gevoel haal je meer suikers uit de korrels die je helemaal kapot maakt, dat de suikers makkelijker loskomen. Is dat ook zo of?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.512
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Walsen drooghouden na klam schroten
« Reactie #6 Gepost op: 26-12-2011 14:21 u »
Voor mijn gevoel haal je meer suikers uit de korrels die je helemaal kapot maakt, dat de suikers makkelijker loskomen. Is dat ook zo of?

Nee dat is niet zo, echter krijg je dan wel meer kans op problemen tijdens het filteren.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.613
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Walsen drooghouden na klam schroten
« Reactie #7 Gepost op: 26-12-2011 14:56 u »
Door klam (niet nat, ongeveer 10 ml/kg) te schroten maak je een beter filterbed. Hele kafjes zorgen er ook voor dat er minder nare smaakjes van het kaf worden opgenomen.
De verschillen met droog schroten zijn klein. Dit soort dingen ga je pas doen wanneer alle andere onderdelen van het moutproces goed verlopen.

Bert

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.512
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Walsen drooghouden na klam schroten
« Reactie #8 Gepost op: 26-12-2011 15:01 u »
Dit soort dingen ga je pas doen wanneer alle andere onderdelen van het moutproces goed verlopen.

Brouwproces... ;)

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Walsen drooghouden na klam schroten
« Reactie #9 Gepost op: 26-12-2011 15:50 u »
Re: Walsen drooghouden na klam schroten: een non-issue.

Tags: schroten