Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoeveel karamel?  (gelezen 8134 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Hoeveel karamel?
« Gepost op: 10-08-2011 22:51 u »
Ik wil mijn volgende brouwsel gaan kleuren met karamel. Bij Brouwmarkt heb ik een flesje karamel E150 besteld. Wie kan mij zeggen (kon niet echt iets vinden op het forum, maar mijn moeder zei altijd mannen kunnen niet zoeken) hoeveel ik toe moet voegen op een brouwsel van 10 liter om een mooie donkere kleur te verkrijgen. Ik denk zelf aan Westmalle dubbel qua kleur.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.260
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #1 Gepost op: 10-08-2011 22:57 u »
hoeveel ik toe moet voegen op een brouwsel van 10 liter om een mooie donkere kleur te verkrijgen. Ik denk zelf aan Westmalle dubbel qua kleur.

Dat weet niemand, zolang we niet weten wat de uitgangskleur is van je basis bier. IK schat dat je ongeveer 1 - 1,5 ml per liter kunt toevoegen uitgaande van een pilskleur om er een amber kleurig bier van te maken  :)

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #2 Gepost op: 10-08-2011 22:59 u »
Dank je wel. Zelf dacht ik aan 50 ml maar dat zal dan wel teveel zijn:) Blijkbaar doet het weinig met de smaak. Het ruikt echt heel lekker trouwens.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #3 Gepost op: 10-08-2011 23:06 u »
Geen idee wat het voor bedrijf is maar leuk om te zien dat er meerdere soorten te krijgen zijn voor profs, arme wij: (of kunnen wij hier ook kopen?)

karamel P32 (E150c)

karamel wordt verkregen door verhitting van hoog geconcentreerde sucrose of glucose stroop. Zo krijgt men donkere stropen met verschillende kleurwaarden (EBC). Hoe hoger de kleur, des te bitterder is de stroop.
Deze Caramelstroop zorgt voor een goede stabiliteit in bier, omdat deze een 'positieve' karamel is; vanwege de positieve iso-elektrische lading. Deze wordt verkregen door gecontrolleerde verwarming in de aanwezigheid van ammonium componenten.

* Zeer goede stabiliteit in bier

* Geeft een typische karamelsmaak en -aroma

* Geeft een speciale rood-bruine kleur aan het bier

* Zeer hoge zuiverheid

* Kan in verschillende bierstijlen worden toegepast

* Kan vóór of ná filtratie toegevoegd worden

Kleur
32000 EBC

karamel P47 (E150c)

karamel wordt verkregen door verhitting van hoog geconcentreerde sucrose of glucose stroop. Zo krijgt men donkere stropen met verschillende kleurwaarden (EBC). Hoe hoger de kleur, des te bitterder is de stroop.
Deze Caramelstroop zorgt voor een goede stabiliteit in bier, omdat deze een 'positieve' karamel is; vanwege de positieve iso-elektrische lading. Deze wordt verkregen door gecontrolleerde verwarming in de aanwezigheid van ammonium componenten.

* Zeer goede stabiliteit in bier

* Geeft een typische karamelsmaak en -aroma

* Geeft een speciale rood-bruine kleur aan het bier

* Zeer hoge zuiverheid

* Kan in verschillende bierstijlen worden toegepast

* Kan vóór of ná filtratie toegevoegd worden

Kleur
47000 EBC

karamel - Burnt Syrup BS5000

karamel wordt verkregen door verhitting van hoog geconcentreerde sucrose of glucose stroop. Zo krijgt men donkere stropen met verschillende kleurwaarden (EBC). Hoe hoger de kleur, des te bitterder is de stroop.

* Geeft een typische karamelsmaak en -aroma

* Geeft een speciale rood-bruine kleur aan het bier

* Kan in verschillende bierstijlen worden toegepast

* Moet worden toegevoegd in de kookketel

Kleur
4500 EBC

bron: http://www.sbi4beer.com

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.260
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #4 Gepost op: 10-08-2011 23:07 u »
Geen idee wat het voor bedrijf is
....
bron: http://www.sbi4beer.com

Ikke wel.... ;)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #5 Gepost op: 12-08-2011 14:07 u »
SBI zit bij mij in de buurt (in Brabant) en is de leverancier voor brouwbenodigheden voor kleine brouwerijen in de Benelux en Duitsland. Leuk jong bedrijf met een superenthousiaste eigenaar. Het is een  voortzetting van MaltOss (vroeger bij Maasland) maar SBI pakt het allemaal wat serieuzer aan.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #6 Gepost op: 12-08-2011 14:18 u »
Ikke wel.... ;)
Goed antwoord!

Het bedrijf richt zich kennelijk op de kleinere professionele brouwerijen.
Niet voor de particulier dus.
Einde oefening voor KC, hij zal zijn heil elders moeten zoeken.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.229
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #7 Gepost op: 12-08-2011 15:16 u »
SBI zit bij mij in de buurt (in Brabant) en is de leverancier voor brouwbenodigheden voor kleine brouwerijen in de Benelux en Duitsland. Leuk jong bedrijf met een superenthousiaste eigenaar. Het is een  voortzetting van MaltOss (vroeger bij Maasland) maar SBI pakt het allemaal wat serieuzer aan.

Frans was serieus, open en vriendelijk voor de echte hobbyist

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #8 Gepost op: 12-08-2011 17:04 u »
Vanavond brouwen met karamel erbij. Ik test eerst 50 ml op 10 liter en dan zie ik wel of het donker genoeg oogt.

Offline Het haasje

  • Triple W
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #9 Gepost op: 12-08-2011 17:36 u »
Citaat
Deze karamelstroop zorgt voor een goede stabiliteit in bier, omdat deze een 'positieve' karamel is; vanwege de positieve iso-elektrische lading.

Als chemicus werd ik door deze opmerking geprikkeld om te kijken wat er nou mee bedoeld wordt. Die ammonium component is meestal ammonium bicarbonaat (reukzout) of ammonium fosfaat. eea staat ook op wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Caramel_color) en op http://www.food-info.net/nl/colour/karamel.htm

Offline Het haasje

  • Triple W
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #10 Gepost op: 12-08-2011 17:43 u »
Op de site van SBI staat dat de P32 karamel een EBC heeft van 32000. Als je deze vloeistof 1000 keer verdunt (1 ml in 1.0l) heb je een EBC van 32. Dan kom je al in de buurt van de gewenste kleur. Westmalle dubbel is 74 EBC volgens "Brew like a monk" (pagina 69). Dus met 2.3 ml (=74/32) per liter bier heb je de gewenste kleur. Uiteraard is de basis kleur van je bier nog niet meegenomen (zoals Oscar al zei)

Succes er mee :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #11 Gepost op: 12-08-2011 20:05 u »
Die E150c is wel interessant!

De karamelkleurstof van Brouwland heeft nl niet de beste stabiliteit in je bier...
Naar mijn ervaring slaat een groot deel neer tijdens de vergisting. Wel lijkt het stabieler wanneer mee gekookt. (n=1 ;) ).
Lijkt dus wel wat overeen te komen dan met die omschrijving van "burnt syrup".

Maar een stabielere vorm zou wel mijn voorkeur hebben.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.935
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #12 Gepost op: 12-08-2011 20:51 u »
Die karamel van zulke hoge kleurdosis is goed stuf.
Veel zogenaamde ecologisten willen het niet gebruiken. Ik wel. Ben nochtans ook iemand met groene vingers.

Maar van prof. Delvaux op een proeversles es vernomen hoe kankerverwekkend gebrande mout is. Met die carmel heb jeveel minder bazaar binnen. Je hebt ook die gebrande en minder aangename bitterstoffen niet.

Zelf heb ik er hier ook zo een bus schoenblink staan van 26000 EBC. Komt van een brouwerij hier niet ver vandaan  ;D
Ik meen dat de fabrikant het bedrijf van grondstoffen voor een reep Mars en van die dingen is, alsook moutextract, ovomaltine enz... Noemde vroeger Amylum (in Aalst). Is nu in Britse handen.

De hoeveelheid moet je in grammen meten want in cl is dat niet te doen!
Methode: op de weegschaal eerst een leeg glas met lepeltje erin tareren.
Dan de dikke stroop scheppen tot je met je lepel erbij het juiste gewicht hebt.
Dan hete wort in uw glas doen, roeren en je kan al een deel kwijt bij het kokend wort. Opnieuw heet wort erbij enz... tot alle schoensmeer in het glas opgewerkt is.  :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #13 Gepost op: 12-08-2011 21:12 u »
Maar van prof. Delvaux op een proeversles es vernomen hoe kankerverwekkend gebrande mout is. Met die karamel heb je veel minder bazaar binnen.

Dat geldt voor praktisch alle gebrandde voedingsmiddelen. Van koffie tot worstjes op de BBQ. ;)

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #14 Gepost op: 16-08-2011 21:38 u »
Update: bier gebotteld vanavond, maar helaas het heeft de kleur van pepernoten:) niet de gewenste donkere kleur. Het gebruik van 50 ml is dus veel en veel te weinig. Had een flesje van 250 ml en vraag me af of dat zelfs wel genoeg was geweest.
Bij deze doop ik dit recept maar tot sinterklaasbier vanwege de kruiden en de kleur:) en als de goede sint hier een flesje van leegt, zal hij zeker vrolijk zijn met 9,1% alcohol.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #15 Gepost op: 16-08-2011 21:54 u »
Het lag zeker allemaal op de bodem he?
Heb ik ook vaak gehad met de Brouwland-karamel.
Meekoken (vanaf het begin) helpt iets, maar het zou mooier zijn als we (via MO?) aan de stabiele variant zouden kunnen komen...

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #16 Gepost op: 16-08-2011 22:06 u »
Hoeveel heb jij maximaal gebruikt? Ik mik bij mijn volgende "donker" bier poging die 200ml er maar in dan op 10 liter.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Hoeveel karamel?
« Reactie #17 Gepost op: 17-08-2011 19:35 u »
Iets van 30-50 ml per 10 L.
Misschien dat je meer kan geven, maar misschien ga je het dan ook proeven?

Tags: kleurstof bierkleur