Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC  (gelezen 14923 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Gepost op: 07-08-2011 20:01 u »
Ik was me een beetje aan het verdiepen in bierkleur berekeningen en de aangaande eenheden SRM/Lovibond/EBC.

Blijkbaar is er sinds 1990 een nieuwe definitie van EBC. Maar als ik de Lovibond <--> EBC tabel op deze site bekijk, of bijvoorbeeld de formule die gedocumenteerd is voor BrouwVisie dan blijkt dat iedereen nog steeds de oude EBC definitie gebruikt. Dit was redelijk verwarrend omdat bv in "How To Brew" of "Designing Great Beers" de omrekenformule voor de nieuwe definitie staat.

Waarom gebruiken we nog die oude definitie? Is dat omdat de mouterijen dat ook nog doen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: bier kleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #1 Gepost op: 07-08-2011 20:10 u »
Wat is volgens jou dan de nieuwe definitie? En hoe is deze gedefinieerd en wat is het verschil met de "oude "?

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: bier kleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #2 Gepost op: 07-08-2011 21:02 u »
Wat is volgens jou dan de nieuwe definitie? En hoe is deze gedefinieerd en wat is het verschil met de "oude "?

Uit "How To brew" van Palmer:

Voor 1990: EBC gebruikte een andere golflengte (dan SRM) en conversies waren enkel benaderingen. Vanaf 1990 is de golflengte dezelfde maar gebruikt EBC een kleiner glas. Met de nieuwe EBC definite:  EBC = 1.97 * SRM

Meer uitleg ook nog op http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Reference_Method  (blijkt dat EBC vroeger 530nm gebruikte)

Verder heb ik ook eens in Promash de 3 settings voor Beer Color geprobeerd (SRM, EBC_old, EBC_new) en dan krijg je:
edit: EBC_old noemt EBC_traditional in Promash

SRM     EBC_old     EBC_new
2          4                4
10        25              20
20        52              39
40        105            79
80        211            158
150      396            296

De 3e kolom is mooi 1.97x de 1e kolom. De 2e kolom komt aardig overeen met bv de formule in BrouwVisie of de tabel in "rekenwerk"

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: bier kleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #3 Gepost op: 07-08-2011 21:17 u »
de formule die gedocumenteerd is voor BrouwVisie

Welke formule?
Er zitten 4 in BrouwVisie, ik gebruik bijvoorbeeld Morey, dat is een verbeterde versie van Daniels, de auteur van "designing great beers".

Als je het over de "BrouwVisie" formule (eigenlijk brouw-bier.nl) hebt, is dat misschien meteen ook een verklaring waarom die zoveel afwijkt van de overige methodes! ;D :clownsmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: bier kleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #4 Gepost op: 07-08-2011 21:19 u »
Met de nieuwe EBC definitie:  EBC = 1.97 * SRM

Er bestaat geen lineair verband tussen EBC en SRM!

Kijk maar eens op de site van Weyermann.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #5 Gepost op: 07-08-2011 21:21 u »
Er bestaat geen lineair verband tussen EBC en SRM!

Waarschijnlijk wel volgens de nieuwe definitie? ;)
Ze gebruiken nu immers ook dezelfde golflengte voor de meting.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: bier kleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #6 Gepost op: 07-08-2011 21:24 u »
Als je het over de "BrouwVisie" formule (eigenlijk brouw-bier.nl) hebt, is dat misschien meteen ook een verklaring waarom die zoveel afwijkt van de overige methodes! ;D :clownsmile:

Je kunt hierover zeggen wat je wilt, maar met deze formule krijg ik voor veel bieren toch het beste resutaat (Dmv achteraf vergelijken met het kleur vlak  :))

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: bier kleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #7 Gepost op: 07-08-2011 21:27 u »
Welke formule?
Er zitten 4 in BrouwVisie, ik gebruik bijvoorbeeld Morey, dat is een verbeterde versie van Daniels, de auteur van "designing great beers".

Ik heb het hier niet over de bierkleur berekening an sich, wel over de conversie tussen SRM en EBC (bv bij de specificatie van een mout).
De specifieke formule van BrouwVisie waar ik het over heb is EBC = 0.000000000176506*Srm4+ 0.000000154529*Srm3-0.000159428*Srm2+2.68837*Srm-1.6004 en deze komt ook goed overeen met de tabel waar Jacques naar verwijst. De formule is dus wel prima lijkt me, maar refereert naar de oude EBC.

Er bestaat geen lineair verband tussen EBC en SRM!

Kijk maar eens op de site van Weyermann.

Dit is zo voor de oude EBC definitie. Voor de nieuwe (die dezelfde golflengte gebruikt als SRM) is dit lineair verband er wel! (zie bv de site die ik hierboven refereerde). Weyermann gebruikt de oude.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #8 Gepost op: 07-08-2011 21:34 u »
Ter info: "nieuw" is al van 1990, en zit dus al in vele boeken, in Promash, etc... maar blijkbaar niet bij ons? Ik vermoed dat de mouterijen nog niet geswitcht zijn (maar dat was dus eigenlijk mijn originele vraag). In "How To Brew" staat er ook letterlijk "some malt manufacturars have reportedly not upgraded to the new standard".

En in Promash help staat bv:

Citaat
The first is for the Traditional EBC color measurement and EBC/SRM color translation. The second is for the new guidelines of EBC color measurement and EBC/SRM color translation. While the new methods were put into place in 1992, very few (if any) European malsters and/or brewers have adopted the new measurement guidelines as of the year 2000. For this reason the default is for the traditional EBC color values.

Maar dat was 2000, en mijn boek is van 2006. Hoe zit het in 2011? Als we software willen die berekeningen doet met EBC waarden moeten we wel eerst weten volgens welke standaard de mout-leverancier rapporteert.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #9 Gepost op: 07-08-2011 22:04 u »
Ow, het gaat alleen over SRM-EBC conversie?
Dat heb ik denk ik nog nooit gebruikt.

Dat kan nu dus simpel met het rekenmachientje, of eigenlijk ook wel uit je hoofd; SRM x 2 ;D
Handig om te weten!
(maar niet echt een big issue?)

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #10 Gepost op: 07-08-2011 22:08 u »
Ow, het gaat alleen over SRM-EBC conversie?
Dat kan nu dus simpel met het rekenmachientje, of eigenlijk ook wel uit je hoofd, SRM x 2 ;D

Ja...tenminste als je moutleverancier de nieuwe EBC standaard gebruikt...maar hoe weet je dat? Bijvoorbeeld een 150EBC van Brouwland, zijn dat oude of nieuwe EBCs?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #11 Gepost op: 07-08-2011 22:08 u »
Je kunt hierover zeggen wat je wilt, maar met deze formule krijg ik voor veel bieren toch het beste resutaat (Dmv achteraf vergelijken met het kleur vlak  :))

Persoonlijk denk ik dat dat komt door een te lage licht-opbrengst van jouw monitor.
Bij een goede lichtbron eindigen je bieren met die formule (bijna) allemaal te licht, omdat de formule het een stuk donkerder doet voorkomen...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #12 Gepost op: 07-08-2011 22:09 u »
Ow, het gaat alleen over SRM-EBC conversie?

In dat geval heb je ook niets met de kleurberekeningen te maken...want daarin wordt geen SRM waarde gebruikt (dus ook de conversie niet)  :)..

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #13 Gepost op: 07-08-2011 22:12 u »
Ow, het gaat alleen over SRM-EBC conversie?
Dat heb ik denk ik nog nooit gebruikt.

Zeker? De klassieke bierkleur formules (Mosher, Daniels, Morey) zijn toch oorspronkelijk voor SRM en MCU. Dus als je deze formules wil gebruiken (zoals denk ik in BrouwHulp?) met EBC moutgegevens moet je toch ergens omrekenen (ofwel de mout ofwel de formule)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #14 Gepost op: 07-08-2011 22:15 u »
Zie het antwoord van Oscar, hij heeft mijn software geschreven... ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #15 Gepost op: 07-08-2011 22:16 u »
want daarin wordt geen SRM waarde gebruikt (dus ook de conversie niet)  :)..

eeuh...I rest my case.... :-[ :-[ :-[ :-[ :-[

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: bier kleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #16 Gepost op: 07-08-2011 22:51 u »
Dit is zo voor de oude EBC definitie. Voor de nieuwe (die dezelfde golflengte gebruikt als SRM) is dit lineair verband er wel! (zie bv de site die ik hierboven refereerde). Weyermann gebruikt de oude.

Ik kan mij niet voorstellen dat zo'n bekende mouterij niet de juiste waarden zou gebruiken. En als ze deze brouwerij het niet doet dan denk ik dat heel wat andere mouterijen het ook niet doen...
Het lijkt er een beetje op dat de nieuwe gewoon weg niet is doorgevoerd.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: bier kleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #17 Gepost op: 08-08-2011 08:13 u »
Ik kan mij niet voorstellen dat zo'n bekende mouterij niet de juiste waarden zou gebruiken. En als ze deze brouwerij het niet doet dan denk ik dat heel wat andere mouterijen het ook niet doen...
Het lijkt er een beetje op dat de nieuwe gewoon weg niet is doorgevoerd.

Ja ik denk het ook. Ik heb ook nog ergens een gelijkaardige draad gevonden op een Engelstalig forum (http://www.homebrewtalk.com/f128/ebc-srm-formula-weyermann-malts-have-wrong-colors-111374/). Iemand had daar aan Weyermann gevraagd welke conversie ze gebruiken:

Citaat
Andreas Richter, Weyermann quality director explains, that they use formula published by Sibel Institute,
Lovibond = EBC x 0,375 + 0,56

(de oude dus)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: bier kleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #18 Gepost op: 08-08-2011 08:31 u »
Citaat
Andreas Richter, Weyermann quality director explains, that they use formula published by Sibel Institute,
Lovibond = EBC x 0,375 + 0,56

En die formule klopt alleen bij waarden onder de 100. Daarboven niet!

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.935
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #19 Gepost op: 08-08-2011 09:17 u »
..maar hoe weet je dat? Bijvoorbeeld een 150EBC van Brouwland, zijn dat oude of nieuwe EBCs?

Brouwland heeft geen EBC's an sich. De EBC's die ze vermelden is die van hun leverancier/mouterij: Dingemans, Weyerman..
En als ze Special B verkopen en die komt van Dingemans, dan is die van 300 EBC ( noemt bij Dingemans Cara300) en dus geen 350, tenzij het van Castle Malting komt, die hebben de Special B 350 EBC.

Maar oude of nieuwe? Het meetsysteem is waarschijnlijk wel betrouwbaarder nu, maar de manier van berekenen blijft dezelfde: via de congreswort van een maische van 8,6 Plato, dus niet van een wort na koken!

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.935
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: bier kleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #20 Gepost op: 08-08-2011 09:29 u »
Je kunt hierover zeggen wat je wilt, maar met deze formule krijg ik voor veel bieren toch het beste resutaat (Dmv achteraf vergelijken met het kleur vlak  :))

Mmmm...  :-\  , daar twijfel ik toch sterk aan! De ene zit met een antieke beeldbuis, een andere met tft-lcd scherm, een andere met led-lcd enz.. verder elk volgens zijn goesting en beste kunnen ingesteld volgens het omgevingslicht van de kamer. Ik blijf het een gadget vinden. Natuurlijk is het puik werk zulk een kleurenbar op het scherm met EBC cijfers eronder.
De makers van die software zijn fier op hun kunnen, en dat is logisch.

Maar voor mij blijft de beste referentie middels proefbuizen of glazen en je bier vergelijken met een merkbier waarvan de exacte gegevens bekend zijn.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: bier kleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #21 Gepost op: 08-08-2011 09:42 u »
Mmmm...  :-\  , daar twijfel ik toch sterk aan!

Aan mijn eigen waarneming valt niet te twijfelen.... >:D >:D >:D

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.935
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: bier kleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #22 Gepost op: 08-08-2011 09:58 u »
Aan mijn eigen waarneming valt niet te twijfelen.... >:D >:D >:D

Zei ik toch min of meer Oscar, voor jouw zal dat best meevallen, iedere creator is terecht fier op z'n kunnen.

En als iedereen daar heel veel tijd in steekt zal het hun ook wel lukken om hun scherm te ijken. Misschien heb je bij de ontwikkeling van de cijfers naar kleurbar gebruik kunnen maken van een setje proefbuisjes met geijkte vloeistoffen? .
Sorry, ik blijf bij mijn 2 glazen of 2 proefbuisjes en de vergelijking met een Jupilerke, een Duvel, een Orval, een Rodenbach enz.., dan kunnen de wederhelft en ik 1/2 glaasje van elk verderdrinken, proost!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #23 Gepost op: 08-08-2011 11:21 u »
Zeker? De klassieke bierkleur formules (Mosher, Daniels, Morey) zijn toch oorspronkelijk voor SRM en MCU. Dus als je deze formules wil gebruiken (zoals denk ik in BrouwHulp?) met EBC moutgegevens moet je toch ergens omrekenen (ofwel de mout ofwel de formule)

Klopt.
Ik snap niets van het antwoord van Oscar.
Volgens mij weet hij zelf niet meer wat hij heeft ingeklopt.
Ik gebruik een functie van Adrie.
Of dat nu oud of nieuw is?...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bierkleur - oude EBC versus nieuwe EBC
« Reactie #24 Gepost op: 08-08-2011 11:52 u »
Bestaat er niet een soort bierkleurenwaaier? Net zo iets als je hebt om een kleur verf uit te kiezen? Dan kun je aan de hand daarvan de kleur van je bier bepalen.

Er bestaat toch een verband tussen de EBC waarde en een RGB waarde?  :)

Tags: