Recepten uit boek "Het grote bierbrouwboek" van Jan van Schaik

Gestart door gert-jan, 04-08-2011 21:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

gert-jan

Ik heb een boek "Het grote bierbrouwboek" van Jan van Schaik.
Hier staan recepten in vermeld maar er staat nergens hoeveel water en spoelwater je nodig hebt. Kan iemand mij helpen? Hieronder zal ik een paar recepten weergeven.

De Mug Bitter
1200 g pilsmout
800 g ambermout
35 g hop
bovengist




Asser triple
800 g licht moutextract
800 g lichte mout
100 g rijst
100 g gierst
45 g goldings-hop
600 g gele basterdsuiker
lagergist





Dubbelbok
1520 g pilsmout
1115 g muncher mout
170 g karamel mout
ale gist
130 g kristal mout
11 g n.brewer-hop
10 g Saaz-hop


dit zijn zo luk raak wat recepten.

gert-jan

BierHenk

Uit een grijs verleden weet ik wel dat de recepten uit dit boek gebaseerd zijn op 10 liter bier.
Voer de ingrediënten in in je brouwsoftware, zet er de juiste biertypes bij en speel wat met het begin SG. BrouwVisie o.a. rekent dan wel uit (mits je ook de hoeveelheid maischwater per kg ingeeft) hoe de waterhuishouding er uit ziet.

Henk


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbelbok
KenmerkGroot Bierbrouwboek
Brouwdatum4-8-2011
BiertypeDubbelbo(c)k
Aantal liters10
Gewenst begin SG1064 (7,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater18,0 liter
Maischdikte3,8 l/kg
Maischwater11,2 liter
Spoelwater6,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur38 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid34 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC51,8 %1520 gr3 EBC
Münchnermout type 138,0 %1115 gr12 EBC
Cara-amber5,8 %170 gr60 EBC
Crystal malt4,4 %130 gr130 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)10,0 %11 gr90 minuten29 EBU
Saaz4,3 %10 gr15 minuten5 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortBrewferm Bovengist
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
145°C15 minuten3,8 l/kg
252°C20 minuten3,8 l/kg
367°C45 minuten3,8 l/kg
472°C10 minuten3,8 l/kg
578°C5 minuten3,8 l/kg


Hopmans

Je moet ze ff door Confomash halen.
Hoeveel liter bier wil je hebben?

De Mug Bitter
1200 g pilsmout
800 g ambermout
35 g hop
bovengist

1200g + 800g = 2000g = 100%

1% = 20 g

1200/20 = 60%
800/20 = 40%

20 - 25 liter bier is een waterverliesfactor van 1,6
10 liter bier is een waterverliesfactor van 2,2

Succes.

 :biersmile:

RobinB

Als dit voor 10 L is kan je de kg's gewoon invoeren in BrouwVisie, mits deze op "uitgaan van massa" staat. Puntje van zorg is het rendement... maar probeer het eens?

BierHenk

Citaat van: RobinB op 04-08-2011  21:24 uAls dit voor 10 L is kan je de kg's gewoon invoeren in BrouwVisie, mits deze op "uitgaan van massa" staat. Puntje van zorg is het rendement... maar probeer het eens?

Zie boven.
Moet gewoon lukken

RobinB

uitgaan van 75% is altijd veilig inderdaad.
Er staat geen begin SG bij die recepten he? Das wel jammer.

Maar zoiets zal best kunnen kloppen! :duimop: :D

BierHenk

Citaat van: RobinB op 04-08-2011  21:30 uuitgaan van 75% is altijd veilig inderdaad.
Er staat geen begin SG bij die recepten he? Das wel jammer.

Maar zoiets zal best kunnen kloppen! :duimop: :D
75% is wat ik zelf momenteel haal (74,.3) dus door de bank genomen niet verkeerd denk ik.
Verder is 1064 het SG met de gegeven mouten, ook niet raar voor het biertype.
Wil je meer, dan verander je gewoon het SG, en BV past e.e.a. wel aan.

Henk

Oscar

Citaat van: gert-jan op 04-08-2011  21:12 uIk heb een boek "Het grote bierbrouwboek" van Jan van Schaik.
Hier staan recepten in vermeld maar er staat nergens hoeveel water en spoelwater je nodig hebt.

Dit was bij mij ook een van de struikelblokken o'n 13/14 jaar geleden toen ik met brouwen begon. Later kwam ik erachter dat deze recepten in inderdaad voor 10 liter zijn, maar dan nog weet je te weinig. Tegenwoordig is het allemaal wat makkelijker met internet en de diverse Brouwsoftware. Maar voor een beginner zijn deze recepten erg verwarrend en mijn inziens niet echt bruikbaar. Maar met wat ervaring zou je met deze recepten een aardige basis kunnen leggen voor en lekker bier.  :brouwen:

gert-jan

Jongens gecankt voor de snelle reactie. Ik heb BrouwVisie laatst al eens gedownload is inderdaad een projectje om het te leren kennen.

gert-jan

BierHenk

Citaat van: gert-jan op 04-08-2011  21:53 uJongens gecankt voor de snelle reactie. Ik heb BrouwVisie laatst al eens gedownload is inderdaad een projectje om het te leren kennen.

gert-jan
Succes.
Komt goed.

Henk

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.