Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?  (gelezen 11034 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
« Gepost op: 30-07-2011 19:20 u »
Hoi,

Ik brouw al een tijdje een (naar eigen mening) prima Weizen. Vol, een beetje banaan in de geur en een licht fruitje in de smaak. Al met al een prima dorstlesser als de zomer een keer zou willen beginnen.

Het enig probleem is dat ze altijd helder zijn. Pas als ik het laatste restje uit de fles schenk wordt het bier door het gistdepot troebel. De moutstort is Pilsmout 30%, Tarwe mout 60% en Munich mout 10%. Maar ondanks de 60% tarwe, toch geen troebel bier.

Ik begrijp niet waarom mijn Weizen niet net als een Weihenstephan troebel uit de fles komt. Voegen ze tijdens het bottelen nog iets toe misschien?

Ed.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #1 Gepost op: 30-07-2011 19:58 u »
Kraakhelder zoals pils?
Of helder met een minimaal waasje zoals (misschien) je overige (niet weizen) brouwsels?
Bij mij is een weihenstephaner ook best helder wanneer deze een paar maanden heeft kunnen staan.
Vanavond een brand weizen ingeschonken, die werd ook pas troebel bij het bijzwenken vd gist.
Volgens mij is er dus nik aan de hand met je weizens? :duimop:

Wat een troebeling kan geven:
- koelen voor gebruik (koudewaas)
- wat meel meekoken wordt ook wel eens genoemd, heb ik nog nooit gedaan
- Wyeast tanal-A

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #2 Gepost op: 30-07-2011 20:10 u »
Het enig probleem is dat ze altijd helder zijn.
Probleem?

 :weetniet:

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 798
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #3 Gepost op: 30-07-2011 20:11 u »
Ik ga vaker naar Bayern voor een Weizentoer. Bij vele cafe's rolt men met de fles op tafel alvorens deze ingeschonken wordt. Dit doet men ook om het gistdepot goed te verspreiden. Overigens wisten jullie dat een halve liter weizen in een keer in een glas geschonken dient te worden zonder dat het schuim overloopt. Volgens de kastelein kan iemand zich geen kastelein noemen als hij dit niet kan. Ik heb dit verhaal trouwens vaker van een kastelein gehoord.  :proost

Ook wordt de fles niet helemaal leeggeschonken, doch men laat een restje over. Vervolgens draait men met de fles waardoor het depot oplost en schenkt men het vervolgens na. Dit laatste wordt overigens geadviseerd door de brouwerij van Schneider-Weissen  :proost:

http://www.schneider-weisse.de/index.php?lang=de&tpl=liebhaber.bierpflege&sid=$sid

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.927
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #4 Gepost op: 30-07-2011 20:13 u »
Ongeveer 1 gram bloem op 15 liter wort 5 minuten meekoken werk redelijk hoewel ook dat na zo'n 2 maanden bewaren op de bodem van de fles ligt.

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #5 Gepost op: 30-07-2011 20:33 u »
Probleem?

Nee niet echt natuurlijk, maar ik vroeg me gewoon af of ik misschien iets over het hoofd zag.

Kraakhelder zoals pils?
Of helder met een minimaal waasje zoals (misschien) je overige (niet weizen) brouwsels?

Ja, net als mijn overige brouwsels. Een kleine waas zit er wel over.

Misschien is de tip om de fles te rollen wel een goeie. Hopelijk gaat hij dan niet overmatig schuimen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #6 Gepost op: 30-07-2011 20:40 u »
Volgens mij is dat volkomen normaal inderdaad ;D
Hebben mijn weizens en commerciële ook... ;)

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 798
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #7 Gepost op: 30-07-2011 20:51 u »
Rustig rollen NIET SCHUDDEN!  ;D

Offline Kimosabe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #8 Gepost op: 30-07-2011 22:54 u »
Je kunt bij Brouwmarkt ook een middeltje kopen dat helpt het bier iets troebel te houden. Speciaal voor Weizen. Tanal-a heet het geloof ik. Bij mij werkt het meestal goed.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #9 Gepost op: 31-07-2011 10:21 u »
Is dat wel Kosher?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.650
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #10 Gepost op: 31-07-2011 10:57 u »
De eenvoudigste manier om troebel witbier te maken staat op bijna elk witbier etiket...
De gistbodem uit de fles losmaken en meeschenken.

Er is geen enkele andere reden waardoor witbier troebel zou zijn. Het is gewoon gist, niks anders.

Waarom zou je hiervoor toevoegingen doen?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #11 Gepost op: 31-07-2011 11:22 u »
Helemaal mee eens.
Tarwe en tarwe-mout zijn simpelweg niet troebel.
Het is de gist wat troebel is.


Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #12 Gepost op: 31-07-2011 18:15 u »
Tarwe en tarwe-mout zijn simpelweg niet troebel.
Het is de gist wat troebel is.

Laat ik nou al die jaren in de veronderstelling zijn geweest dat Tarwe(mout) voor een troebel zorgt.\
Je bent nooit te oud om te leren blijkt wel weer.


Offline Kimosabe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #13 Gepost op: 31-07-2011 18:18 u »
Is dat wel Kosher?

Waarschijnlijk niet. Maar de Bratwurst die ik er graag bij eet is dat ook niet.

Offline Kimosabe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #14 Gepost op: 31-07-2011 18:23 u »
De eenvoudigste manier om troebel witbier te maken staat op bijna elk witbier etiket...
De gistbodem uit de fles losmaken en meeschenken.

Er is geen enkele andere reden waardoor witbier troebel zou zijn. Het is gewoon gist, niks anders.

Waarom zou je hiervoor toevoegingen doen?

Toch zijn er diverse weizen-bieren die zelfs bij voorzichtig uitschenken al troebel zijn. Bovendien is een Weizen van de tap ook troebel. Schudden is natuurlijk een oplossing, maar in de praktijk ligt het volgens mij toch wat ingewikkelder.

Thijs

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.650
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #15 Gepost op: 31-07-2011 18:28 u »
Toch zijn er diverse weizen-bieren die zelfs bij voorzichtig uitschenken al troebel zijn. Bovendien is een Weizen van de tap ook troebel. Schudden is natuurlijk een oplossing, maar in de praktijk ligt het volgens mij toch wat ingewikkelder.

Thijs

Niet filteren en lage temperatuur en dan ben je al een heel eind.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.796
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #16 Gepost op: 31-07-2011 20:30 u »
Heeft er al eens iemand een witbier met Maris Otter gebrouwen? Lijkt v.w.b. de troebelheid een match made in heaven!

Offline TreinJan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
    • Bier en Trein
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel??
« Reactie #17 Gepost op: 31-07-2011 21:12 u »
Het is al eerder gezegd, het gaat vooral om het inschenken. Een echte Hefe-Weizen (er bestaat ook helder tarwebier zonder depot, de "Kristall-Weizen") wordt ingeschonken tot er nog circa 2 centimeter in de fles over is, deze wordt gezwenkt waarna het nu zeer troebele restant bij het meestal hooguit lichtjes wazige bier wordt geschonken, met een troebel resultaat. Het inschenken gaat dus niet in 1 keer. Het bier schuimt sterk, vandaar de speciale vorm van het Weizenbierglas.
Als ik er zelf eentje inschenk, ruik en proef ik meestal eerst een keer alvorens het gistdepot toe te voegen, om het verschil in smaak en geur te ervaren.

Ik kan het mis hebben, maar volgens mij komt de troebeling door de gist én door aanweizige eiwitten, en deze laatste zouden dan vooral uit de tarwemout komen. Volgens de Duitse wet moet een Weizen 50% of meer tarwemout bevatten. In Nederlands Weizenbier is dat niet noodzakelijk het geval. Overigens bestaat er een Hertog Jan Weizener, wat  een witbier is en geen Weizen, over naamgeving gesproken!
Weizen van het vat is oorspronkelijk vooral bedacht om het de kasteleins makkelijker te maken. Voor mij is een échte Weizen er nog altijd een "mit Flaschengärung", d.w.z. met hergisting op fles.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
« Reactie #18 Gepost op: 31-07-2011 21:22 u »
Een truc om meer troebelheid te krijgen is het toevoegen van een kleine hoeveelheid tarwebloem de laatste paar minuten van het maischen. Je krijgt dan zetmeeltroebelheid in je bier. Maar na verloop van tijd wordt het bier ook weer helder. Dan moet je weer rollen...

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
« Reactie #19 Gepost op: 04-08-2011 23:05 u »
Een truc om meer troebelheid te krijgen is het toevoegen van een kleine hoeveelheid tarwebloem de laatste paar minuten van het maischen. Je krijgt dan zetmeeltroebelheid in je bier. Maar na verloop van tijd wordt het bier ook weer helder. Dan moet je weer rollen...

Da's inderdaad een trucje, maar:
Ik meende ook dat eiwitten de troebeling veroorzaakt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
« Reactie #20 Gepost op: 05-08-2011 00:43 u »
Da's inderdaad een trucje, maar:
Ik meende ook dat eiwitten de troebeling veroorzaakt.

Je hebt eiwittroebel en zetmeeltroebel naast andere vormen van troebelheid die door infecties veroorzaakt kunnen worden. De praktijk is dat bijna elk bier helder wordt.

Als je bier blind slaat als je het koelt heb je last van eiwittroebel.

Offline gerbenH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: aq
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
« Reactie #21 Gepost op: 05-08-2011 01:22 u »
Mijn Duitse buurvrouw adviseert een weizen niet helemaal uit te schenken en vervolgens de rest niet rustig maar snel en hevig in de fles te draaien en dan bij te schenken. Troebel gegarandeerd :nut:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
« Reactie #22 Gepost op: 05-08-2011 09:33 u »
Mijn Duitse buurvrouw adviseert een weizen niet helemaal uit te schenken en vervolgens de rest niet rustig maar snel en hevig in de fles te draaien en dan bij te schenken. Troebel gegarandeerd :nut:

Niet voor niets wordt weizen met gist in de fles hefeweizen genoemd. De truc van het losmaken van de gist werkt niet als de weizen uit het fust getapt wordt. Ook dan is in Duitsland een weizen troebel.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.102
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
« Reactie #23 Gepost op: 05-08-2011 09:50 u »
Mijn witbieren zijn redelijk troebel maar na een paar maanden in de kelder staan worden ze gewoon helder.

Dit is ook niet erg want witbier kan beter jong gedronken worden. En daarnaast hebben we de inschenkmethode nog om het laatste restje bier in de fles even te zwenken en mee te schenken. Zoals in dit topic al een paar maal aangegeven is.

Witbier op fust kan je of op de kop bewaren en voor het aanslaan rechtzetten (advies van Hoegaarden) of kort schudden voor het aanslaan. Hierna blijft het zeker een maand mooi troebel bij mij.

Een gram bloem aan het eind meekoken heb ik ook een paar maal gedaan maar ik betwijfel of het verschil maakt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waarom zijn mijn Weizens nooit troebel?
« Reactie #24 Gepost op: 05-08-2011 10:00 u »
Witbier op fust kan je of op de kop bewaren en voor het aanslaan rechtzetten (advies van Hoegaarden) of kort schudden voor het aanslaan. Hierna blijft het zeker een maand mooi troebel bij mij.

Hé, die truc kende ik niet. Dat zullen ze mogelijk ook in Duitsland doen. Recent viel mij weer op hoe troebel de wiezen zijn die geschonken worden op de Duitse terrassen.

Tags: