Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gebruik ongemoute haver  (gelezen 6943 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Gebruik ongemoute haver
« Gepost op: 26-07-2011 10:59 u »
Hallo iedereen.

Ik brouw al een tijdje bier, maar wil me nu gaan wagen aan een (voor mij dan) experiment.

ik wil een bier brouwen met havervlokken. Nu heb ik gelezen dat deze eerst verstijfseld moeten worden voordat je ze aan de maisch kunt toevoegen.

Hoe gaat dat verstijfselen nu eigenlijk in zijn werk, want ik lees over verschillende temperaturen en tijden.
Wie heeft hier ervaring mee?

Alvast bedankt

Henk

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Gebruik ongemoute haver
« Reactie #1 Gepost op: 26-07-2011 11:06 u »
Verstijfselen doe je door ze te koken in een beetje water. De dikke pap die je dan krijgt voeg je toe aan je maisch.

Vlokken hoeven normaal niet verstijfseld te worden, aangezien ze gestoomd zijn.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Gebruik ongemoute haver
« Reactie #2 Gepost op: 26-07-2011 11:07 u »
Bij vlokken hoef je niet te verstijfselen, want zij zijn reeds gestoomd. Vlokken kun je zo in het beslag gooien. Laatst heb ik een bier gebrouwen met 50% havervlokken in de stort zonder te verstijfselen en dat leverde gewoon de verwachte hoeveelheid suikers op.

Offline Cisdevésser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: Gebruik ongemoute haver
« Reactie #3 Gepost op: 26-07-2011 11:09 u »
Hoi,

Ik gooi de vlokken altijd meteen in de maish, zonder eerst te verstijfselen, nog nooit problemen mee gehad.

groetjes....Cis

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Gebruik ongemoute haver
« Reactie #4 Gepost op: 26-07-2011 11:11 u »
Bedankt voor de razend snelle reacties.
De vlokken die ik heb gekocht, komen niet bij Brouwland of zo, maar uit de supermarkt, maakt dat nog uit?

36 cent per pond. (C1000)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.741
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gebruik ongemoute haver
« Reactie #5 Gepost op: 26-07-2011 11:59 u »
De vlokken die ik heb gekocht, komen niet bij Brouwland of zo, maar uit de supermarkt, maakt dat nog uit?

Zolang het vlokken zijn en geen geplette haver (diervoeding) maakt het niet uit. Geplette haver moet je wel verstijfselen.

Tip: kijk ook bij de tags. Veel antwoorden op veel gestelde vragen kun je daar vinden. Bijvoorbeeld deze tag.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.944
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Gebruik ongemoute haver
« Reactie #6 Gepost op: 16-03-2015 10:49 u »
Waarom zou je havervlokken gebruiken en geen (al dan niet gemoute) haver?

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Gebruik ongemoute haver
« Reactie #7 Gepost op: 16-03-2015 12:09 u »
Omdat havervlokken vele malen goedkoper zijn.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 613
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Gebruik ongemoute haver
« Reactie #8 Gepost op: 16-03-2015 12:51 u »
Omdat havervlokken vele malen goedkoper zijn.

Het verschil tussen havervlokken  en gemoute haver is te verwaarlozen. Beiden zitten rond de 3.50 euro/kilo. Havermout daarentegen is een stuk goedkoper, ongeveer 0.80 euro/kilo. Ik weet niet of er wezenlijk verschil zit tussen havermout en havervlokken, behalve dat het laatste meestal als duurdere biologische variant wordt verkocht?

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Gebruik ongemoute haver
« Reactie #9 Gepost op: 16-03-2015 12:55 u »
Het verschil tussen havervlokken  en gemoute haver is te verwaarlozen. Beiden zitten rond de 3.50 euro/kilo. Havermout daarentegen is een stuk goedkoper, ongeveer 0.80 euro/kilo. Ik weet niet of er wezenlijk verschil zit tussen havermout en havervlokken, behalve dat het laatste meestal als duurdere biologische variant wordt verkocht?
Havervlokken heten in de volksmond havermout. Dat is geen gemoute haver maar geplette en gestoomde havervlokken.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 613
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Gebruik ongemoute haver
« Reactie #10 Gepost op: 16-03-2015 12:58 u »
Havervlokken heten in de volksmond havermout. Dat is geen gemoute haver maar geplette en gestoomde havervlokken.

Er is een verschil tussen havermout en havervlokken. Havermout wordt doormidden geknipt, havervlokken niet. Verder heb ik nergens havermout als synoniem voor gemoute haver gebruikt.

http://www.dehalm.nl/nl/assortiment/graanvlokken/havermout/

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.944
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Gebruik ongemoute haver
« Reactie #11 Gepost op: 16-03-2015 15:36 u »
Jumbo: € 0,39 per 500 gram is zoiets goed?


Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Gebruik ongemoute haver
« Reactie #12 Gepost op: 16-03-2015 15:42 u »
Havermout zijn inderdaad havervlokken. En kun je gewoon bij de supermarkt kopen voor weinig.

Tags: haver