Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: White Shield IPA  (gelezen 4361 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.861
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
White Shield IPA
« Gepost op: 24-07-2011 00:16 u »
Binnenkort wil ik dit bier brouwen. Inmiddels van Worthington, voorheen van Bass. Een van de weinige 'echte' IPA's uit het Verenigd Koninkrijk. Ik las laatst een stukje dat ze nog flessen van 130 jaar oud hadden gevonden in goede staat...

Afijn, voor het recept heb ik Graham Wheeler er op nageslagen. Een mooi simpel recept.

2011 White Shield

Batch Size (L):          25.00    Wort Size (L):     25.00
Total Grain (kg):         5.25
Anticipated OG:          1.054    Plato:             13.29
Anticipated EBC:          24.8
Anticipated IBU:          39.6
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             75    Minutes

Formulas Used
-------------
Color Formula Used:   Daniels
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.30


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
83.8     4.40 kg.  TF Golden Promise Pale Ale    Groot-Brittani 1.039      5
  6.7     0.35 kg.  TF Crystal (Pale)             Groot-Brittani 1.036     69
  9.5     0.50 kg.  Suiker ( Riet )               Nederland      1.047      7

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
30.00 g.     Challenger                        Whole    7.00  21.9  75 min.
20.00 g.     Wye Northdown                     Whole    8.50  17.7  75 min.
15.00 g.     Wye Northdown                     Whole    8.50   0.0  0 min.


Yeast
-----

Wyeast 1028 London Ale


Mash Schedule
-------------

Mash Type: Single Step
Water L:     16.65 - Before Additional Infusions
L Water Per kg Grain: 3.50 - Before Additional Infusions
Saccharification Rest Temp :  67  Time:  90

Ik heb de gist al een tijdje lekker actief. Nu nog even kijken wanneer ik kan brouwen, wellicht maandagavond.

Ik zit nog wel te dubben om alsnog Fuggles toe te voegen, geen idee meer of Northdown nu lekker is voor een laatste hopdosering?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: White Shield IPA
« Reactie #1 Gepost op: 24-07-2011 13:38 u »
Waarom rietsuiker en geen kristalsuiker?
Rietsuiker zal geheid een bijsmaak geven.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.861
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: White Shield IPA
« Reactie #2 Gepost op: 24-07-2011 14:09 u »
Dat verander ik wellicht nog, ik dacht nog voldoende rietsuiker te hebben. Ik vind de smaak wel lekker in bier.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.861
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: White Shield IPA
« Reactie #3 Gepost op: 25-07-2011 20:57 u »
Ik ben dit bier vanavond aan het brouwen. Het laatste wort druppelt momenteel uit de maischketel, twee pannen staan inmiddels op het fornuis. DE gebruikte hop wijkt enigszins af van het hierboven geplaatste hop, qua a% dan. Dat werk ik later nog wel even bij.

Ik ga nu het gistingsvat ontsmetten en mijn tegenstroomkoeler doorpompen met Chempro Acid. Wordt vervolgd!

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.861
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: White Shield IPA
« Reactie #4 Gepost op: 25-07-2011 22:42 u »
Inmiddels aan het opruimen en aan het koelen. Ik heb nog geen suiker toegevoegd, SG 1.050. Het aantal liters is me nog niet bekend.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: White Shield IPA
« Reactie #5 Gepost op: 25-07-2011 23:01 u »
Lekker vlot! :duimop: :D

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.861
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: White Shield IPA
« Reactie #6 Gepost op: 25-07-2011 23:14 u »
Yep, na een gewone werkdag en na het eten pas gaan maischen. De mout had ik al geschroot, dat scheelt weer tijd. Ik zit overigens op 23 liter wort van 13.2/13.4 Brix, SG 1.050+ (vanaf Brix gerekend zal dit 1.052 zijn). De gist is inmiddels toegevoegd. Het afwachten is begonnen, het wort smaakte niet super bitter, ik verwacht dat ie onder de 35 uit zal komen.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.861
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: White Shield IPA
« Reactie #7 Gepost op: 06-08-2011 22:26 u »
Vanavond dit bier geheveld. Tussentijds heb ik het bier nog aangevuld met 2 liter water + 500gram suiker. Het berekende begin-SG komt hiermee uit op 1.053.

Bij hevelen is het bier uitgegist, maar nog wel redelijk troebel. 7.4 brix en SG tussen de 1.012 en 1.014. De berekening komt uit op 1.013, dat klopt dus weer mooi met de meting.

Het bier smaakt zijdezacht, enige tijd na doorslikken komt een behoorlijk nabitter opzetten! Smaak is lekker Engels, een mooie afwisseling t.o.v. het Amerikaanse geweld. Ik mis eigenlijke alleen Engels water, de rest is Engels: gist, hop, mout (ok, de suiker is niet engels).

Dat zal van de tap ook best smaken, al ben ik van plan mijn flessenvoorraad met deze aan te vullen. Ik heb namelijk het plan opgevat om eens wat collega's te laten proeven.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.861
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: White Shield IPA
« Reactie #8 Gepost op: 20-09-2011 22:59 u »
Dit bier is inmiddels mooi op dronk. Niet te bitter (bitter genoeg), aangename hop met verder een mooie wat fruitige gistsmaak. Het bier heeft nog wel redelijke (koude)waas, maar dat trekt nog wel weg.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.861
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: White Shield IPA
« Reactie #9 Gepost op: 04-10-2011 22:52 u »
Uitvergist en 6 g/liter is toch te veel van het goeie... Het bier is blijkbaar nog wat verder gaan vergisten, nog geen spuiters of zo maar voor een Engelse Ale toch te veel koolzuur. Wellicht dat de algehele mening op dit forum het zo prima vind, maar ik ben nu eenmaal liefhebber van gematigd koolzuur.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: White Shield IPA
« Reactie #10 Gepost op: 05-10-2011 09:47 u »
Uitvergist en 6g/liter is toch te veel van het goeie... Het bier is blijkbaar nog wat verder gaan vergisten, nog geen spuiters of zo maar voor een Engelse Ale toch te veel koolzuur. Wellicht dat de algehele mening op dit forum het zo prima vind, maar ik ben nu eenmaal liefhebber van gematigd koolzuur.

Voor Engelse en Amerikaanse bieren houd ik toch steeds vaker 4 5 gram per liter aan (of eigenlijk 2,0 tot 2,5 vol. CO2) en dat bevalt uitstekend. De mout- en hopsmaken komen dan veel beter naar voren. Alleen Belgen en Weizen vind ik lekker met meer koolzuur.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.861
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: White Shield IPA
« Reactie #11 Gepost op: 05-10-2011 19:13 u »
Ik ook wel, maar dit bier was plat bij bottelen. Dus leek 6 g me prima.

Tags: