Hallo, ik werd gisteren erop gewezen dat ik beter een nieuw onderwerp kon starten over mijn vraag dus bij deze, ik ben benieuwd of er ook een kloon-recept bestaat of kan worden ontwikkeld voor John Smith´s Extra Smooth.
Laatst heb ik dit bier namelijk in het buitenland gedronken.
Echt een heerlijk bier met als enige nadeel dat als je er teveel van drinkt je de volgende dag door een knallende hoofdpijn wordt verrast!
Ik ben erachter gekomen dat dit bier onder de bitters / pale ale´s valt. Ik heb echter geen enkele ervaring met het brouwen van Engelse bieren.
Daarom heb ik eens rondgezocht naar recepten. Ook op buitenlandse fora staat weinig over een kloon van dit recept geschreven.
Mijn vraag is dan ook, wie kent dit biertype en hoe kom je tot een recept van een bitter wat net zo romig smaakt en eruit ziet als John Smith's?
En dan zonder het koppijn effect! 
Had het bier van dat schuim dat tijdens tappen heel langzaam optrok, waarbij je een soort beweging langs het glas ziet op en neer gaan? En was het schuim zo romig was dat je je naam erin kon schrijven?
Zo ja, dan was het zeker stikstof.
Als je thuis geen stikstof tap hebt

...

dan kan je het wel vergeten. Met CO2 krijg je nooit hetzelfde. Járen en vele miljoenen hebben ze in Ierland/Engeland besteed aan experimenten met widgets om uit de fles hetzelfde 'draught' effect te krijgen als in de pub.
Het kan ook een gewone CO2 versie geweest zijn...dan is het al haalbaarder, maar twijfelachtig of die wel zo lekker was.
Maar laat je door mij niet uit het veld slaan en volg de aanwijzingen die andere al hebben gegeven.
Absoluut Engelse mouten nemen. En ook een moutsoort die veel dextrines geeft, zoals carapils.
Er bestaat overigens ook een real ale versie van...misschien heb je die wel gedronken. Die worden met een handpomp getapt en hebben nauwelijks schuim?
Die koppijn ligt overigens echt aan jezelf en niet aan het bier...
