Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Aardbeien in witbier

Gestart door 30cl, 07-07-2011 18:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

30cl

Beste brouwers,

Ik wil bij wijze van experiment bij een deel van witbierwort 750 ml aardbeiensap sap toevoegen. Mijn ouders overladen ons ieder jaar met een lading aardbeien en een deel was over. Ik heb ze gemixt met de staafmixer en daarna voor de houdbaarheid met wat suiker aan de kook gebracht.
Ik meen onlangs ergens in een topic al iets gelezen te hebben hier over maar kan het niet terug vinden.
- Heeft er iemand al ervaring met het toevoegen van aardbeiensap?
- Wat waren de resultaten hiervan?
- Wanneer zijn de vruchten of is het sap toegevoegd?
Ik zat zelf te denken om aan het begin van de hoofdgisting het sap toe te voegen.

Groet,
Joep

Albertus

Hoeveel kg aardbeien heb je gemixt? Bij een vruchtenbier moet je toch al gauw aan 5 kg fruit denken (op b.v. 25 liter bier). De hoeveelheid die jij noemt (750 ml) lijkt mij vrij weinig.
Zelf heb ik geen ervaring met aardbeien maar het lijkt mij een nogal delicate vrucht waarvan de smaak snel in het bier ten onder zal gaan.
Fruit kun je het beste toevoegen na de hoofdgisting.

Bert

30cl

Het is ongeveer 2 kilo geweest wat tijdens koken wat ingedampt is. Ik wilde niet meer dan 5 liter van het wort gebruiken voor de test.
Ik zal na de hoofdgisting wat jongbier in een andere gistingsfles doen met de pulp/sap.

Thanx voor de tip Bert

Hopmans

Ik heb eens twee aarbeibieren gedronken.
De ene smaakte echt overdreven naar aardbei, en de andere was zurig.
Ik denk dat de laatste echt was.
Het zal een beetje lambiekerig worden denk ik.


30cl

Citaat van: Hopmans op 07-07-2011  19:19 uen de andere was zurig.

Dit verwacht ik ook.

Ach, het is een test en geeft weer wat inzicht.
De suikers die van nature in vruchten zitten zijn snel vergistbaar?

Hopmans

Citaat van: 30cl op 07-07-2011  20:29 uDe suikers die van nature in vruchten zitten zijn snel vergistbaar?
Yep.
Je hebt ook kans dat er nog wilde gist op het fruit zit wat de boel ver uitvergist en zuurder kan maken.


Pepe

Citaat van: Hopmans op 08-07-2011  06:40 uJe hebt ook kans dat er nog wilde gist op het fruit zit wat de boel ver uitvergist en zuurder kan maken.

Jummie!  :)

30 cl, laat je weten wat het is geworden? Volgend jaar ga ik dit waarschijnlijk ook doen en ben dus heel benieuwd hoe het gaat.

Gerb

Ik heb het zelf nog nooit gedaan maar uit de bronnen die ik heb (Randy Mosher, Radical Brewing en een Belgische brouwer) weet ik dat er van de smaak van de aarbei nauwelijks iets overblijft en zelfs een onaangename smaak kan geven. Je kunt het altijd proberen maar het idee klinkt beter dan dat het bier uiteindelijk smaakt.

Pepe

Hmmmm, dat is jammer. Dan is het helemaal handig om te weten hoe dit experiment verloopt!

aldo

Van een paar vruchtenwijnmakers heb ik ook begrepen dat aardbeien en frambozen hun smaak snel verliezen bij het vergisten. vrees dus dat je er weinig van terug zult vinden in je bier...

Adrie

Citaat van: aldo op 08-07-2011  15:33 uVan een paar vruchtenwijnmakers heb ik ook begrepen dat aardbeien en frambozen hun smaak snel verliezen bij het vergisten. vrees dus dat je er weinig van terug zult vinden in je bier...

Frambozen niet hoor. Kom mijn frambozenbier maar eens proeven. Ik heb ook wel eens een aardbeienwijn gemaakt. Was wat flauw van smaak, maar wel lekker. Je hebt inderdaad wel heel wat nodig.

In mijn frambozenbier heb ik 5 kg frambozen toegevoegd aan 22 liter jongbier. Dan zit de frambozensmaak er goed in. Misschien zou een kilo minder ook nog wel gaan, maar minder niet. Van aardbeien heb je dan denk ik minimaal die 5 kg nodig, liever nog wat meer. Fruit voeg je, zoals eerder gezegd, het best toe tijdens de nagisting.

30cl

Ik zal een kilo toevoegen na de hoofdgisting op 4 liter. En of het iets wordt? We zullen zien!

Oscar

Citaat van: 30cl op 08-07-2011  21:43 uEn of het iets wordt? We zullen zien!

Proeven hoop ik toch.. want door alleen kijken weet je nog niet veel... ;D.

SeekingBeer

Zelf voeg ik wel bramen toe maar dat doe ik dan pas na de hoofdvergisting en dan pers ik de bramen uit en kook het kort samen met wat suiker en wat water.

Afkoelen en toevoegen, direct nadat de vergisting gestopt is bottelen.

__________

Aardbei heb ik nooit gedaan omdat inderdaad bijv aardbeienwijn totaal niet houdbaar is en je het snel op moet zuipen.

Als ikzelf aardbeiensmaak aan het witbier zou willen hebben dan zou ik zeer kort na het einde vd hoofdvergisting bottelen en aardbeiensap toevoegen aan het water met het bottelsuiker.

Maar aarbeien zijn lastig om een waterig sap van te krijgen...
Geen idee, aardbeienpulp filteren werkt vast niet goed.

__________

In ieder geval: niet meekoken met het wort maar pas later toevoegen.

Succes ermee, als het lukt kan het best lekker smaken maar je kunt het bier niet lang bewaren zoals je bijv met aardbeienjam wel kan.

30cl

Citaat van: Oscar op 08-07-2011  22:21 uProeven hoop ik toch.

Natuurlijk!

Citaat van: SeekingBeer op 08-07-2011  22:55 uen je het snel op moet zuipen.

Dat klinkt aanlokkelijk! Ik zal de weergoden een offerbrengen en hopen op veel zonneschijn met BBQ

Vergelijkbare Topics (7)

29375

Reacties: 25
Gelezen: 8587

1444

Reacties: 29
Gelezen: 27164

33989

Reacties: 2
Gelezen: 1485

19012

Reacties: 33
Gelezen: 10058

5699

Reacties: 6
Gelezen: 3423


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.