Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: IPA - moutverhouding  (gelezen 7771 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
IPA - moutverhouding
« Gepost op: 06-07-2011 22:36 u »
Hoi,


Ik wil 40 L (American) IPA brouwen.
Voor de hopstort wil ik Amarillo en Cascade gebruiken, na de hoofdvergisting met Safale US-05, wil ik de batch verdelen over 2 X 20L Kegs en dan de een koudhoppen met Columbus en de ander met Summit (beiden 4 g /L).


Nu had ik voor de moutstort onderstaande verhouding in gedachten:
50% Pale Ale 7 EBC
30% Pilsmout 3 EBC,
10% Chrystal 70 EBC,
10% Munich 17 EBC


Is deze moutstort een goede basis?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline basterd-brewer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 557
  • Land: nl
  • Wageningse Hobbybrouwer in Overleg
    • Brouwerij Wageningen: brouwen zonder grenzen
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #1 Gepost op: 06-07-2011 23:03 u »
Hoi,

Waarom ga je voor een Pale-Ale niet uit van de basis Pale-mout?

Heb je ook iets ingevoerd in brouwsoftware? Dan weet je of je een beetje binnen de bekende grenzen zit van het type; niet omdat het moet maar omdat het je houvast kan geven.

Persoonlijk heb ik een voorkeur voor een eenvoudige moutstort bij dit type bier: pale-mout en een 10-20% cara50

 :degroeten:
Stefan

Offline noize

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • Voorheen Rooie Dop, nu Oproer Brouwerij
    • Oproer brouwerij, bier café & restaurant
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #2 Gepost op: 07-07-2011 00:06 u »
Waarom heb je voor die mouten gekozen? Als je een goede reden hebt, go for it!

En daarnaast ben ik ook gewoon benieuwd  :brouwen:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.152
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #3 Gepost op: 07-07-2011 06:23 u »
Ik ga mee met basterd-brewer. 90% pale en 10% cara 50. Hou het simpel. Maar wat je hebt kan ook hoor.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #4 Gepost op: 07-07-2011 14:02 u »
Ik vind de moutstort van Ypegna uitstekend. Gewoon doe zo. Het zijn toch de hoppen die het hem doen.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #5 Gepost op: 07-07-2011 15:52 u »
Zolang je niet teveel gebrande mout of donkere moutsoorten gebruikt zijn de moutstorten voor een IPA behoorlijk vrij. Er zijn zelfs IPA's met tarwemout. Je mikt op een lichte tot koperkleur met een redelijk tot volle body, dus je kunt alle kanten op. De hop bepaalt het bier.

Offline Cees

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #6 Gepost op: 07-07-2011 16:15 u »
Volgens mij ligt het eraan wat je wil bereiken. Typische amerikaanse IPAs zijn over het algemeen wat droger, zodat de hop zoveel mogelijk naar voren komt. Moutschema bestaat dan voornamelijk uit pale mout.
Maar andere varianten zoals de troubadour magma zijn ook heerlijk. En die hebben waarschijnlijk wel een wat uitgebreidere moutstort. Zoveel mensen, zoveel smaken ;-)

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #7 Gepost op: 07-07-2011 17:09 u »
Ah, IPA's triggeren me nogal op het moment:

Ik wil binnenkort ook een IPA gaan brouwen.
Ik heb o.a. cara 60 en " gewone" pilsmout 3 EBC liggen.
Is dat dan ook in orde, of moet ik voor die "palemout" gaan??

En bij-de-weg: Ik dacht dat die IPA nogal donker was.
Is dat beetje cara en wat bruine basterdsuiker dan voldoende voor de kleurtruc?


Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #8 Gepost op: 07-07-2011 17:10 u »
Ik heb deze mouten liggen, en ik heb maar 5 Kg pale Ale mout, dat is eigenlijk de achterliggende reden.
Ik heb nog nooit met Chrystal of Munich mout gebrouwen, maar ik had gehoopt op iets meer body/kleur aan het bier mee te geven.

Of moet ik naar 40% Pilsmout en 5% Chrystal & Munich

De hoppen moeten het inderdaad doen :-)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.152
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #9 Gepost op: 07-07-2011 22:49 u »
Onzin dat alleen de hoppen het doen. Het draait om het evenwicht tussen hoppen en mouten. Dat evenwicht ligt bij IPAs richting zoetige moutige smaken om tegengas te geven aan het hopgeweld, niet richting licht en/of gebrand. Wat mij betreft geen pilsmout en geen donkere cara's.

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #10 Gepost op: 07-07-2011 23:17 u »
Met munich en chrystal zorg je dan juist voor een moutige/zoetige smaak toch?
Of heb ik het mis?

En EBC, waarom kies je niet voor pilsmout?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.152
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #11 Gepost op: 08-07-2011 06:33 u »
Met munich en chrystal zorg je dan juist voor een moutige/zoetige smaak toch?
Of heb ik het mis?

En EBC, waarom kies je niet voor pilsmout?

Chrystal geeft een uitermate branderige smaak.
Munchener is ok, en kan in combinatie met pilsmout een gelijkaardig effect geven als pale ale mout.

Pilsmout heet zo, omdat het de basismout is voor pils. Pale Ale mout heet zo, omdat het de basismout is voor Pale Ale  ;).

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #12 Gepost op: 08-07-2011 07:52 u »
Okay, dus geen chrystal in een pale ale?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #13 Gepost op: 08-07-2011 08:16 u »
Chrystal is toch een soort Pokon? (Cara)-crystal kan in mijn beleving prima in een IPA, niet te veel, max 3%. EBC heeft natuurlijk wel gelijk als je een echte Amerikaanse IPA wilt maken. Pale mout is dan de manier.

Offline Cees

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #14 Gepost op: 08-07-2011 09:45 u »
De crystal malts van Thomas & Fawcett geven een zoetere smaak aan je IPA.  Dus het is maar net de vraag of je dat wil.

@EBC: is die crystal waar jij het over hebt, niet de cara-crystal, die die ietwat branderige smaak geeft?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.152
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #15 Gepost op: 08-07-2011 20:21 u »
We gaan weer moutsoortnamen met commerciële namen vermengen. Dat levert steevast verwarring.

Chrystal is een karamelmout. Donkere karamelmouten (> 60 EBC) geven een bittere gebrande smaak. Die zou ik niet gebruiken in een IPA.

Het is een kwestie van smaak...en daar twisten we hier niet meer over.

Offline Alchemist

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
  • Řlchemist
    • De Bierderie
Re: IPA - moutverhouding
« Reactie #16 Gepost op: 08-07-2011 21:29 u »
Bij een (american) IPA wil ik juist wat zoetigheid in de mout hebben. Ik vind de moutstort van Gerard prima, maar de finesse zit hem sterk vereenvoudigd overigens, in de balans tussen de (hop)bitterheid en de moutzoetigheid. Zonder de hopstort te weten, is er dus over de uiteindelijke finesses niets te gissen. Maar als basis lijkt me dit goed.

Tags: