Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Onze HERMS in aanbouw  (gelezen 6170 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Maartennijhof

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 339
  • Land: nl
    • Rigtersbier
Onze HERMS in aanbouw
« Gepost op: 29-06-2011 09:37 u »
Na een paar maand testen en tweaken hebben wij gisteren voor het eerst een test run kunnen doen in onze nieuwe HERMS.
Na vorige week slechte resultaten te hebben verkregen met siliconen slang hebben we deze week de knoop maar doorgehakt en alles van koper gemaakt. Vanaf de pomp tot aan de platenkoeler is alles 100% koper. De vaten konden we gisteren ophalen bij een kennis die geweldig werkt heeft geleverd met het lassen van de in- uitgangen.
Zaterdag willen we een 1e brouwdag gaan plannen, mits we nog wat aanpassingen op tijd af hebben (vergistingskast, temp. Sensoren etc.)

Foto galerij


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Onze HERMS in aanbouw.
« Reactie #1 Gepost op: 29-06-2011 09:51 u »
Ziet er mooi uit! Brouwse!!

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 686
  • Land: nl
Re: Onze HERMS in aanbouw.
« Reactie #2 Gepost op: 29-06-2011 11:42 u »
Ziet er strak uit  :groots: Hoeveel liter kunnen jullie per keer brouwen?

Sjaak!

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.786
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Onze HERMS in aanbouw.
« Reactie #3 Gepost op: 29-06-2011 11:56 u »
Als ik dit zo zie, dan krijg ik ook zin om een HERMS te bouwen. Ik zie dat jullie wel veel scherpe hoeken hebben in het leidingwerk. Levert dit geen problemen met drukval, debiet, e.d. op?

Eijndeloos

  • Gast
Re: Onze HERMS in aanbouw.
« Reactie #4 Gepost op: 29-06-2011 12:02 u »
Ziet er mooi uit! Als hier het geld aanwezig was en de vakmanschap om iets soortgelijks te bouwen dan wist ik het wel :p

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.590
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Onze HERMS in aanbouw.
« Reactie #5 Gepost op: 29-06-2011 12:03 u »
Leuk weer eens een andere HERMS.
Ik neem aan (van links naar rechts) warmwatervat, maischvat en kookvat.
Waar is de brander onder het maischvat voor nodig? Het is toch een HERMS?

Bert

Offline Maartennijhof

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 339
  • Land: nl
    • Rigtersbier
Re: Onze HERMS in aanbouw.
« Reactie #6 Gepost op: 29-06-2011 13:07 u »
We kunnen max 45 L per keer brouwen. De vaten zijn:
Links: HLT : 30L
Midden: maisch : 50L
Rechts: kook : 50L

Er is gekozen voor 3 branders: omdat we dan bij het begin van het maischproces alvast het water naar +/- 60 șC kunnen stoken in zowel maishvat als HLT.
hiermee besparen we veel tijd. Na het storten van het graan gaat de brander uit en werken we verder via het herms systeem.

De "haakse" hoekjes zijn vooralsnog geen probleem. We hebben gisteren een testrun gedaan en de output door de spiraal is prima. Of we 1 șC stijging per minuut gaan halen weten we nog niet, dit testen we vrijdag. De pomp is een ???? pomp. Op marktplaats gekocht van iemand die ging stoppen met zijn hobby. Ik verwacht echter dat we deze binnen een paar weken gaan vervangen.  Het ding maakt veel lawaai en hij mag van mij wel wat meer power leveren.

De slangen hebben we vervangen omdat we een gesloten systeem willen met vaste kranen en geen gepruts met slangen die heet zijn etc. Ook geloof ik dat het de smaak ten goede komt omdat koper eigenlijk niets los kan laten qua smaak aan het bier, toch?

Maar bedankt voor jullie reacties! dit is onze 1e test brouw installatie en die is puur tot stand gekomen door iedereen die hier zo actief is.

Eijndeloos

  • Gast
Re: Onze HERMS in aanbouw.
« Reactie #7 Gepost op: 29-06-2011 13:33 u »
Koper kan koperionen afgeven aan het bier, die niet echt bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Dat is echter voornamelijk een probleem tijdens gisting, omdat dat langer plaatsvindt dan maischen en koken.

Offline Maartennijhof

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 339
  • Land: nl
    • Rigtersbier
Re: Onze HERMS in aanbouw.
« Reactie #8 Gepost op: 29-06-2011 13:53 u »
Ah ok, nouja het vergisten doen we gewoon in de daarvoor bedoelde vaten dus verwacht ik daarmee geen problemen.
Wel zou ik graag schoonmaaktips ontgangen van jullie: Dit had ik in gedachte:

1. Water verwarmen in eigenlijk alle ketels.
2. Sulfietpoeder + citroenzuur toevoegen
3. rondpompen en vaten met de hand poetsen.
4. schoonspoelen onder druk,
5. inloopring, maischfilter en hopfilter in de vaatwasser.
6. klaar!

zo goed?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.786
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Onze HERMS in aanbouw.
« Reactie #9 Gepost op: 29-06-2011 14:00 u »
Er zijn (meer dan voldoende) discussies geweest over de werkzaamheid van sulfiet. Omdat het me niet de bedoeling lijkt om dit over te doen, zou ik zeggen: als het voor jou werkt prima. In combinatie met warmte zal er doorgaans voldoende desinfectie plaatsvinden. Er zijn echter ook middelen in de handel die beter desinfecteren. Aan jou om daarover eens een rondje te zoeken op het forum. Succes!

Het brouwen met koperleidingen kan door de korte contacttijd en niet erg lage pH geen kwaad.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.590
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Onze HERMS in aanbouw.
« Reactie #10 Gepost op: 29-06-2011 16:25 u »
Er is gekozen voor 3 branders: omdat we dan bij het begin van het maischproces alvast het water naar ± 60 șC kunnen stoken in zowel maishvat als HLT. hiermee besparen we veel tijd. Na het storten van het graan gaat de brander uit en werken we verder via het herms systeem.

Handig!

Bert

Offline Maartennijhof

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 339
  • Land: nl
    • Rigtersbier
Re: Onze HERMS in aanbouw
« Reactie #11 Gepost op: 06-07-2011 09:58 u »
We zijn weer een weekje verder en hier en daar toch maar wat aanpassingen gedaan.

1) Er is een extra verbinding gemaakt tussen de uitloop van de HLT naar de pomp. Dit is om heet water uit de HLT door de warmtespriraal te sturen. Hierdoor kunnen we deze ook makkelijk schoonmaken.
2) Er is een uitloop gemaakt op het laagste punt in het leiding systeem. Hierdoor kunnen we de leidingen makkelijk leeg laten lopen.
3) De platenkoeler is direct naast het kookvat gemonteerd
4) Er is een extra temperatuursensor direct op de uitloop van de spiraal in de HLT gemaakt. Hiermee is de uitgaande temp perfect te monitoren.
5) de temperatuursensor in de masch is lager gemaakt (domme fout om deze op de helft van het vat te maken)
6) Onze koelkast thuis was aan vervanging toe dus de oude staat nu ook in de brouwerij.


De nieuwe platenkoeler:


Temperatuursensor op de uitloop



uitloop op laagste punt + nieuwe aansluiting naar de HLT


Op mijn skydrive staan meer nieuwe foto's

https://skydrive.live.com/redir.aspx?cid=ec772645ed18e313&page=play&resid=EC772645ED18E313!379