Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"  (gelezen 9506 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Gepost op: 14-11-2004 08:16 u »
Net terug uit La France,

Gisteren de poging gestart: 13X een biertje waar uiteindelijk 13% alcohol op moet komen.

5,34 kg Pilsmout 3
0,55 kg Aromamout 50
0,4 kg Cara Munich 120
0,1 kg Volkoren Brinta

14 liter maischwater, 12 minuten op 52, 18 minuten op 62, 65 minuten op 68

Spoelen duurde ruim 1,5 uur met 12 liter spoelwater. Wort voor koken was uiteindelijk 19,5 liter
Koken gedurende 90 minuten. Op 75 minuten 50 gram Styrian Goldings (4,2) en op 60 minuten 30 gram Saaz (3,0)
10 minuten voor het einde 3 gram koriander en 300 gram bruine kandij toegevoegd.

Na koken een SG 1114 (berekend 1108)

De gistkoek van de Golden Beverius op gang geholpen met een litertje wort en flink beluchten (helaas met een zakdoek want het keramische steentje brak in 2 stukken) om 18.30 ging het wort in de gistfles en om 21.00 stond het al te pruttelen. Om 23.00 was het op volle gang gekomen en begon ook het schuim in omvang toe te nemen. Nu zondagochtend 08.00 staat er 8 centimeter mooi schuim op en is het pruttelen een continu proces.

Volgend weekend gaat dan de Wyeast 1762 met nog een litertje wort en 300 gram bruine kandij erbij om het uiteindelijke resultaat te bereiken.

Peerrrr



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #1 Gepost op: 15-11-2004 21:27 u »
Nu na 2 dagen is het proces behoorlijk teruggelopen. Vanavond ga ik de zaak maar eens goed beluchten en dan zo snel mogelijk de Wyeast erbij.

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #2 Gepost op: 15-11-2004 21:28 u »
Ga je een giststarter maken voor de Wyeast zodat je meteen veel actieve gistcellen hebt?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #3 Gepost op: 15-11-2004 21:55 u »
Ben het met Eduard eens, dat zou ik wel doen. Ik heb al tweemaal droge gist toegevoegd aan een bier dat niet meer verder wilde vergisten, zonder beluchten en zonder giststarter, en dat haalde helemaal niets uit!

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #4 Gepost op: 15-11-2004 22:46 u »
Ik heb nog een litertje ingevroren wort achter gehouden. Die kook ik gewoon nog even op en dan moet de Wyeast erbij, tegelijk geef ik hem dan nog 100 gram bruine kandij en dan dit weekend nog een keer 200 gram.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #5 Gepost op: 16-11-2004 22:38 u »
En gelukt,

De gist gestart, het wort nog even flink belucht en toen de gist erbij gedaan. Nu iedere 2 seconden een goede pruttel, ik geloof dat het wel gaat lukken.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #6 Gepost op: 17-11-2004 21:58 u »
Toch valt de activiteit me een beetje tegen. MIsschien zijn de 2 gistsoorten niet echt vrienden van elkaar. Iedere 4 seconden een prutteltje, morgen zal ik toch eens het SG meten.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #7 Gepost op: 18-11-2004 09:08 u »
wat was je begin SG?

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #8 Gepost op: 18-11-2004 22:03 u »
Zolas in de eerste thread vermeld: 1114

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #9 Gepost op: 20-11-2004 11:17 u »
Gisteravond gemeten: SG 1030 na 6 dagen hoofdgisting. Het pruttelt nu ongeveer 1*per 5 seconden. Ik twijfel of ik er de laatste 200 gram suiker wel bij ga doen. Misschien is het beter om te wachten tot hij onder 1020 is. Dan beter 100 gram bij het bottelen toevoegen. Het is 15 liter dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #10 Gepost op: 21-11-2004 09:29 u »
Blijkbaar was mijn giststarter voor de 1762 nog niet voldoende op gang gekomen. Nu 2 dagen nadat ik hem bij het bier heb gevoegd begint er eindeljk wat meer activiteit te komen. Er komt nu ook weer schuim op te staan. Toch lastig om met 2 gistsoorten zo'n zware jongen te brouwen. De volgende keer hou ik het gewoon bij de 1762 als basis, weet je in ieder geval zeker dat het goed komt.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #11 Gepost op: 25-11-2004 20:57 u »
SG 1028 en bijna geen activiteit meer. Gaat nog lastig worden om hem een beetje te laten nagisten. Ik denk dat ik voor het bottelen toch nog maar een giststarter aanmaak en die met de kandijsuiker toevoeg. Voor het bottelen ga ik in ieder geval een week of 4 lageren en dan bottelen tussen kerst en oud en nieuw denk ik. Gelukkig heb ik juist weer een bestelling met 1762 gedaan.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #12 Gepost op: 26-11-2004 10:41 u »
Grappig dat bij jou de vergisting ook rond de 1030 stokt. Bij mij was het 1032 toen de boel stilviel. Gebruikte gist: koek van de Rochefort kloon (zie onderwerp zware bieren).Maar je zit toch al op 11.7% alcohol.
In mijn geval gaf het toevoegen van een gerehydrateerde korrelgist (Danstar Windsor) geen extra vergisting. Het goede nieuws is dat ik de vergisting weer als volgt op gang heb gekregen. Ik heb een Cooper's ale gistkoek behandeld met 1.5 L moutpoeder en suiker oplossing (SG 1070). Deze oplossing heb ik in 24 uur driemaal belucht. Tweemaal een uur en eenmaal een half uur. JAJA MENSEN. IK HEB BELUCHT! Nu heb ik al drie dagen elke 5 sec een blubje. Prima vergisting weer dus. Staat ook weer een schuimkraagje op. Mensen, wat ben ik blij. Die tip van A3 was weer eens goed waard.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #13 Gepost op: 26-11-2004 10:50 u »
Ha MO,

Gelukkig gaat ie verder  :hoera:. Soms loont het de moeite om een dogma overboord te gooien. ;D Je begrijpt dat er voor gouden tips wel een redelijke vergoeding wordt gevraagd (je bent adviseur of je bent het niet) in de vorm van een flesje bier. Ik ben namelijk zeer benieuwd naar jouw superzware jongen.

Trouwens, ik vraag me af of bij zo'n zware jongen ook niet nutriŽntlimitatie een rol zou kunnen spelen. Ik denk dan met name aan stikstof, maar ook zink.

Groeten,

A3

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #14 Gepost op: 26-11-2004 11:06 u »
MO, als je zo'n beluchte gistkoek met moutpoeder toevoegt, en de boel gaat blubben, dan kan dat toch ook betekenen dat de gist alleen maar met die moutpoeder aan de gang is gegaan?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #15 Gepost op: 26-11-2004 11:31 u »
Eduard,
nee dat denk ik niet. De giststarter was binnen 2 uur actief. Een hele grote overmaat gist kreeg voor 24 uur maar een kleine hoeveelheid wort aangeboden. Voor het toevoegen heb ik de starter even geproefd. Het was echt een dikke creme yoghurt van gist. En er was geen zoetje te bekennen! Ik ben dus nagenoeg zeker dat mijn bier rustig aan het uitvergisten is. Maar je hebt in die zin gelijk dat je het niet uit kunt sluiten.
Ik ben er overigens wel verbaasd over dat de vergisting zo lang duurt (al drie dagen voor maar maximaal 20 SG punten!)

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #16 Gepost op: 26-11-2004 13:09 u »
Da's inderdaad iets om een over na te denken: Ondanks de taaie vechtlust van de 1762 is hij echt aan het worstelen om de laatste punten te pakken. Ik heb iedere 20 seconden een blubje en er drijven wat schuimvlokken op het bier. Je kan nu ook duidelijk ontmenging zien waarbij de gistdeeltjes naar beneden zakken. Ik vraag me af wat of het alcoholgehalte de oorzaak is. Ik durf er eigenlijk geen suiker meer bij te doen. Overigens heb ik gisteren na het meten gelijk maar even geproefd. Zoals de bedoeling was: "Een bier voor mannen met baarden." Die gaat me nog een keer verrassen na het 2e flesje verwacht ik zo.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #17 Gepost op: 26-11-2004 14:02 u »
Heb jij wel een baard?

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #18 Gepost op: 26-11-2004 16:19 u »
As ik um laot staon wel. Helaas is het in mijn beroep niet echt handig om dat te doen. Maar ja, nog een maand of 8 en dan stop ik met werken, dan ga ik van de wind leven.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #19 Gepost op: 04-12-2004 19:30 u »
Hij was nu echt gestopt dus heb ik hem vanmiddag toch maar gebotteld, na toevoegen van 100 gram bruine kandij heeft hij nu een SG van 1032 (en hij is zoet). Hij heeft nu 2 weken koud gestaan en na het bottelen heb ik hem weer terug in de keuken bij 20C gezet. Ik ben benieuwd of er nog wat activiteit in komt anders wordt het een echte kaloriebooster.

Peer.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #20 Gepost op: 15-12-2004 20:44 u »
Het zal wel een caloriebooster zijn, SG 1.030 na 10 dagen op de fles. De nagisting is bijna gestopt (het bier is prachtig helder), er zit ruim voldoende koolzuur op (bijna agressief grote bubbels) alleen het schuim zakt bijna gelijk in. Nu kan het zijn dat het aan het glas (Westmalle uit het keukenkastje) ligt maar dat weet ik niet zeker (sukkel die ik ben), ook het alcoholgehalte zal hier wel aan bijdragen. Wat wel zichtbaar blijft is een continue stroom van koolzuur (bijna zoals bij cola). De smaak is prima, niet te bitter, beetje zoethoutachtig, erg vol, bijna plakkerig (niet zo gek met dit SG) en het vrouwtje vindt een slokje ook lekker. Zeker geen doordrinker maar ja, dat was ook zeker niet de bedoeling. Ik heb vanavond bij het eten nog een paar La Trappe tripels (uit het kerstpakket)op maar dan is deze toch echt lekkerder (nog maar niet te spreken van de Golden Beverius). Hier ga ik de hardcore bierdrinkers zeker blij mee maken!

Peerrr

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #21 Gepost op: 15-12-2004 21:49 u »
11.7% is toch mooi. Maar 1030 is toch minder.  Die Beverius gistkoek kunnen we toch gewoon beschouden als Brewferm korrelgist? Ik ga een volgende keer voor een zware jongen of met de WYeasy van Westmalle of met Danstar Nottingham aan de gang. Siris kreeg zijn eigen gist wel op 1017!

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #22 Gepost op: 15-12-2004 22:21 u »
Golden Beverius is inderdaad de Brewferm korrelgist. Ik had echter verwacht dat de 1762 die ik er na 5 dagen had bij gedaan de gisting zou doorstarten. Dit is niet gelukt. De volgende poging (zal wel even duren) ga ik starten met de 1762. Gelukkig doen de Golden Beverius klonen en het pils het goed dus hoef ik niet van dorst om te komen tijdens de kerstvakantie.

Het blijft wel een uitdaging; die echt zware jongens aan de gang te houden...

Peerrrr

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: 13X een bierrecept voor "mannen met baarden"
« Reactie #23 Gepost op: 21-04-2005 19:01 u »
De winter is voorbij,

Vanmiddag de laatste 2 flessen 13X opgemaakt. Ik (en mijn vrouw) zijn het er over eens dat het toch een heel lekker bier is geworden. Gelukkig mag zij nog niet drinken ivm de komende baby dus kon ik lekker achterover hangen en van de gerijpte smaak genieten. Heerlijk.

Peerrr.

Tags: