Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Nog een omgebouwde koelkast  (gelezen 7546 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Nog een omgebouwde koelkast
« Gepost op: 26-06-2011 15:03 u »
Dit weekend eindelijk tijd gevonden om verder te werken aan het ombouwen van mijn koelkast naar een controleerbare vergistingskast.

Verwarmingsmatjes op een alu plaatje, gecombineerd met een frame en 2 kleine ventilatortjes:



Na montage:



Mijn CCT past maar net in de koelkast waardoor ik de handvaten moet demonteren om te passen. Om die er toch op een makkelijke manier in te krijgen heb ik een soort verrijdbaare plaat gemaakt en een extra platform dat ik voor de koelkast kan zetten. Bedoeling is de CCT hierop te zetten met de handvaten:



Dan in de koelkast rijden, en extern platform verwijderen. Past net.



Het mechanische werk is gedaan, nu nog het elektrische.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #1 Gepost op: 26-06-2011 15:41 u »
Dat ziet er heel netjes uit!

Wat is het volume van jouw Blichmann?

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #2 Gepost op: 26-06-2011 15:46 u »
Dat ziet er heel netjes uit!

Wat is het volume van jouw Blichmann?

14.5 US Gallon. Eigenlijk iets te groot voor mijn brouwsels van 18 a 20 liter, hopelijk valt dat een beetje mee want ik heb hem nog niet gebruikt.

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #3 Gepost op: 26-06-2011 16:03 u »
Dat is dan 55 liter. Dan heb je gewoon lekker de ruimte voor het schuim, niets mis mee toch?

Ziet er erg strak uit!

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #4 Gepost op: 26-06-2011 16:06 u »
Erg mooi kluswerk. Ziet er strak uit inderdaad!

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #5 Gepost op: 26-06-2011 16:54 u »
Dat is dan 55 liter. Dan heb je gewoon lekker de ruimte voor het schuim, niets mis mee toch?

Ja is ook mijn redenering, maar op de Blichmann site staat:

Citaat
Can I Ferment Smaller Batches in My Conical?

YES - you can ferment, say, a 5 gal batch in your 14.5 gal conical. The CO2 gas from fermentation will fill the head space and protect your beer from oxidation. The only drawback is that you'll have less head pressure available to push out your yeast. Dumping more frequently will resolve that issue. Or you can simply use the pressurization feature to push it out.

Eigenlijk snap ik dat niet, misschien is dat in de veronderstelling dat je bovenaan geen lucht inlaat, wat ik wel van plan was.

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #6 Gepost op: 26-06-2011 17:20 u »
Volgens mij gaan ze er bij blichmann vanuit dat je onder een bepaalde druk vergist. Vandaar ook de vorm van het deksel. Er valt wat voor te zeggen afhankelijk van het bier dat je aan het maken bent. Een hogere druk geeft geloof ik een wat "cleanere" vergisting. Hoewel de rationale daarachter me ontgaat.

Lucht erbij laten kan natuurlijk ook gewoon maar dan heb je alleen de druk van het bier bovenop je gistprop om die eruit te drukken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #7 Gepost op: 26-06-2011 21:35 u »
Ziet er allemaal goed uit. Volgens mij zijn dit de goede investeringen!

Offline jtdaling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
    • Sinds kort te volgend op:
Re: Nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #8 Gepost op: 26-06-2011 21:54 u »
Ziet er heel mooi uit zeg!
Wat kost zo'n conisch lagervat eigenlijk en waar zijn deze te koop?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.197
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #9 Gepost op: 26-06-2011 22:09 u »

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #10 Gepost op: 26-06-2011 22:15 u »
Ziet er heel mooi uit zeg!
Wat kost zo'n conisch lagervat eigenlijk en waar zijn deze te koop?

Ik heb de mijne bij Hop & Grape gekocht (uk). Goedkoop zijn deze zeker niet maar het is zeker wel een hele mooie en goed uitgedachte CCT.
Zonder tri-clamp is het al wel iets goedkoper.

Offline jtdaling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
    • Sinds kort te volgend op:
Re: Nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #11 Gepost op: 26-06-2011 22:16 u »
Waarom zijn alle leuke brouwspeeltjes zo duur? ???  :weetniet:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.023
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #12 Gepost op: 26-06-2011 22:33 u »
Volgens mij gaan ze er bij blichmann vanuit dat je onder een bepaalde druk vergist.

Nee hoor.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #13 Gepost op: 26-06-2011 22:43 u »
Nee hoor.

Heb jij een idee wat ze bij Blichmann bedoelden? 

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #14 Gepost op: 16-07-2011 15:20 u »
Misschien dat ze bedoelen dat je er met CO2 wel druk op kān zetten om makkelijker gist te purgeren...?

gezien:
Citaat
Or you can simply use the pressurization feature to push it out.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #15 Gepost op: 16-07-2011 15:36 u »
Volgens mij bedoelen ze dat je er druk op kan zetten om het bier eruit te persen. Kan handig zijn als je  je soda-keg of bottelemmer is hoger dan de hoogte van de aftapkraan van je gistvat.

 :degroeten:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #16 Gepost op: 16-07-2011 15:40 u »
Nee, het bier gaat er wel uit (tenzij je naar hoger moet). Hier staat dat minder bier in je vat ervoor zorgt dat je een kleinere waterkolom hebt (logisch) en hiermee minder druk om de gist te purgeren:
Citaat
The only drawback is that you'll have less head pressure available to push out your yeast.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #17 Gepost op: 16-07-2011 15:56 u »
Nee, het bier gaat er wel uit (tenzij je naar hoger moet). Hier staat dat minder bier in je vat ervoor zorgt dat je een kleinere waterkolom hebt (logisch) en hiermee minder druk om de gist te purgeren:

In  de handleiding van Blichmann staat niets over het onder CO2-druk purgeren van gist. Wel over het onder druk leegpompen van het vat. "Racking finised beer - CO2 pressure pomping" heet de paragraaf.

Ik dacht dat het daarover ging... :weetniet:

Herstel. Je kan CO2-druk ook gebruiken voor het purgeren van gist als het er niet uitkomt. Zelfde procedure (het staat er toch in!)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.023
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Nog een omgebouwde koelkast
« Reactie #18 Gepost op: 16-07-2011 18:53 u »
Je kan een geringe overdruk op een Fermenator zetten om het bier naar een hoger gelegen vat te hevelen.
Daarnaast kan dat beetje druk helpen om de gist eruit te duwen. Soms wordt dat echt een brok klei.

Ik heb verlengde poten gekocht en dan kan het gewoon op zwaartekracht.

Tags: