Denk dat het belangrijker is dat een biertje de juiste smaak heeft.
Daarom is dit toch wel belangrijk. de reden is alsvolgt:
Tijdens de felle gistingspiek produceert het gistingsvat veel warmte. Die warmte kan alleen afgevoerd worden door de temperatuur in de gistingskast te laten zakken. Maar omdat de sensor een gewogen gemiddelde aanneemt zal de sensor vooral bij de felle gistingspiek een extra verschil geven immers
Tsensor=A x Tomgeving =B x Twort terwijl Tomgeving sterk omlaag moet om al die warmte af te kunnen voeren, dus gaat Tsensor verder omlaat tov Twort.
De regeling regelt Tsensor, dus dat betekent dat de temperatuur tijdens de gistingspiek verder oploopt als je slecht contact hebt tussen je sensor en je vat (A groot en B klein) en oplopen van de temperatuur geeft zowel smaakeffecten (meer esters en hogere alcoholen, maar ook slechter schuim)
Dus wel zaak dat de afwijking niet te groot wordt, bij voorkeur niet meer dan 1 of 2 graden. Natuurlijk kun je ook daar wel weer voor compenseren door tijdens de gisitngspiek de temperatuur bv 2 graden lager in te stellen, dus alles is op te lossen als je je er maar van bewust bent.