Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: STC-1000, Het Chinese alternatief  (gelezen 416122 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.449
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #950 Gepost op: 24-10-2018 18:08 u »
Vandaag de bestelling binnengekregen van bouwmarkt. Het blijkt gewoon een 230 VAC versie te zijn, dus wat er op de site staat (110 V) klopt niet. Maar in dit geval wel handig dat het niet klopt want ik was natuurlijk gewoon op zoek naar de 230 V variant.
https://www.braumarkt.com/inkbird-itc-1000f-temperaturecontroller.html

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline jackodb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #951 Gepost op: 28-10-2018 18:01 u »
Ook hier een ‘temperatuur’-doosje klaar :)



Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.449
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #952 Gepost op: 29-10-2018 00:40 u »
Vandaag de Inkbird ITC 1000 getest met een gistingsvat met water en geregelde gistingskast met voeler op de wand van het gistingsvat. Met isolatie ronde de sensor bleek dat deze toch al snel 2 graden lager aangaf als de inhoud van het gistingsvat toen de omgeving rondom het vat 6 grade kouder was dan het vat zelf. Toen heb ik ook de laatste 15 cm draad met isolatie laag en tape op de wand van het gistingsvat geplaatst. Nu was de temperatuur wel goed. Het blijkt dus dat de laatste 5-10 cm van de aansluitdraden van de sensor de temperatuur nog kunnen beïnvloeden. Dat komt volgens mij omdat de koperen aansluitdraden weliswaar vrij dun zijn, maar een thermische geleiding hebben  16000 x hoger is dan die van lucht en 1300 keer hoger dan plastic. En de aansluitdraad staat op de temperatuur buiten het gistingsvat. 

 

Online Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.163
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #953 Gepost op: 29-10-2018 05:21 u »
Oef dat is wel iets om rekening mee te houden. 2 graden is niet niks... in het geval van spanband+spons dus extra draad achter de spons proppen?

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 873
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #954 Gepost op: 29-10-2018 08:24 u »
Voor mijn gevoel valt dat in de praktijk wel mee. Eerder isoleerde ik de sensor met een theedoek en en dan schoot de temperatuur altijd (ver) door met koelen. Met alleen een sponsje minder (zal ook een deel van de temperatuur van de koelkast zijn die dan gemeten wordt).

Als er minder hard gekoeld hoeft te worden op het eind van de vergisting is de temperatuur van gistvat en koelkast toch gelijk en zo niet dan kan het geen kwaad als de temperatuur voor het grootste deel op koelkasttemperatuur geregeld wordt omdat er toch zo goed als geen warmteontwikkeling meer is.

Om goed te werken zou je een master slave regeling met koelkast en biertemperatuur moeten hebben.

Groet,
Hans

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.449
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #955 Gepost op: 29-10-2018 16:51 u »
Oef dat is wel iets om rekening mee te houden. 2 graden is niet niks... in het geval van spanband+spons dus extra draad achter de spons proppen?
Ja dat zou een optie zijn. Ik ga nu experimenteren met een stukje vierkant aluminium pijp van va 15 cm lang met daarin de sensor en direct op de wand van het vat geplakt.
Daaromheen dan de isolatie. Dan heeft het pijpje dus de temperatuur van het vat en de sensor+15 cm draad de temperatuur van het pijpje.
 

Online Richard3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #956 Gepost op: 29-10-2018 17:35 u »
Bestaan er geen draadloze temperatuur sensor die je in je gistvat kunt gooien, en dan aan sluit op de stc-1000?

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 758
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #957 Gepost op: 29-10-2018 18:59 u »
Bestaan er geen draadloze temperatuur sensor die je in je gistvat kunt gooien, en dan aan sluit op de stc-1000?
Ja, die bestaan ook. Maar ik weet niet of dat werkt door een afgesloten koelkast.
Ehh, aansluiten op een STC-1000 waarschijnlijk niet.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.449
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #958 Gepost op: 30-10-2018 11:50 u »
Oef dat is wel iets om rekening mee te houden. 2 graden is niet niks... in het geval van spanband+spons dus extra draad achter de spons proppen?
Zie ook
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37851.msg572897.html#msg572897
Conclusie: minimaal de laatste 6 cm draad voor de sensor moet de temperatuur hebben van het te meten object anders krijg je een meetfout in de sensor.

Online Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.163
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #959 Gepost op: 30-10-2018 12:04 u »
Even dit:

Ik heb zelf via AliExpress een paar termperatuursensortjes gekocht (4 voor € 8 of zo) die ik ook in de koelkast heb hangen.
Het verschil tussen de STC-sensor dat achter een spons tegen het vat zit en de Ali-sensor die los bij het vat hangt is minimaal.
Een halve tot hele graad.
Dan zou je, met de halve graad differentie meegerekend, anderhalve graad verschil kunnen hebben met vergisten.
Ja dat is inderdaad niet de bedoeling maar als je dit consequent doet maakt het geen verschil, als jouw bier gewoon goed smaakt.
Is hetzelfde als de klok 5 minuten vooruit zetten: je went er aan en past je schema er op aan.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.449
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #960 Gepost op: 30-10-2018 12:25 u »
Even dit:

Ik heb zelf via AliExpress een paar termperatuursensortjes gekocht (4 voor € 8 of zo) die ik ook in de koelkast heb hangen.
Het verschil tussen de STC-sensor dat achter een spons tegen het vat zit en de Ali-sensor die los bij het vat hangt is minimaal.
Een halve tot hele graad.
Dan zou je, met de halve graad differentie meegerekend, anderhalve graad verschil kunnen hebben met vergisten.
Ja dat is inderdaad niet de bedoeling maar als je dit consequent doet maakt het geen verschil, als jouw bier gewoon goed smaakt.
Is hetzelfde als de klok 5 minuten vooruit zetten: je went er aan en past je schema er op aan.

Ja dat klopt. Zolang het een constant verschil is kun je ervoor compenseren. Wat er feitelijk gebeurt is dat dat de temperatuur die de sensor meet (in 'steady state' dus als de zaak ingeregeld is/ uitgestabiliseerd) een gewogen gemiddelde is tussen de omgevingstemperatuur en de temperatuur in het gistingsvat. 

Tsensor=A x Tomgeving =B x Twort. In de ideale situatie is A=0 en B=1 dan is de temperatuur van je sensor dus altijd gelijk aan die van je wort.
Met een sponsje en sensor daaronder zal er bv gelden: A=0.2 en B=0.8
 Dus bij omgevingstemperatuur van bijvoorbeeld 17 graden en wort temperatuur van 20 graden meet de sensor dan 17 x 0.2 +20 x 0.8=19.4 graden
dan is er dus een verschil van 0.6 graden. Als je omgevingstemperatuur dan schommelt tussen 15 en 20 graden dan meet je sensor 15 x 0.2+20x0.8=19 en 20 x 0.8+20 x 0.2=20 Dan heb je dus 1 graad variatie die je niet kunt compenseren. Met de laatste 10cm draad onder het sponsje krijg je misschien een halve graad variatie.

Online Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.163
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #961 Gepost op: 30-10-2018 12:33 u »
Optimalisatie is altijd het streven, maar misschien maken we ons allemaal te druk om sommige zaken. Bedoel ik niet persoonlijk nu, Hans, want ik kan nog heel veel van jou leren heb ik het idee... Denk dat het belangrijker is dat een biertje de juiste smaak heeft dan dat het iets te donker is, om maar wat te noemen.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 911
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #962 Gepost op: 30-10-2018 13:26 u »
Als je een nauwkeurige meting wilt hebben dan ligt een digitale sensor (bv de DS18B20) met bijbehorend display meer voor de hand, lijkt me.  :weetniet:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.449
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #963 Gepost op: 30-10-2018 16:00 u »
Als je een nauwkeurige meting wilt hebben dan ligt een digitale sensor (bv de DS18B20) met bijbehorend display meer voor de hand, lijkt me.  :weetniet:
De nauwkeurigheid van de sensor is hier niet het probleem.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.449
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #964 Gepost op: 30-10-2018 16:10 u »
Denk dat het belangrijker is dat een biertje de juiste smaak heeft.

Daarom is dit toch wel belangrijk. de reden is alsvolgt:
Tijdens de felle gistingspiek produceert het gistingsvat veel warmte. Die warmte kan alleen afgevoerd worden door de temperatuur in de gistingskast te laten zakken. Maar omdat de sensor een gewogen gemiddelde aanneemt zal de sensor vooral bij de felle gistingspiek een extra verschil geven immers
Tsensor=A x Tomgeving =B x Twort terwijl Tomgeving sterk omlaag moet om al die warmte af te kunnen voeren, dus gaat Tsensor verder omlaat tov Twort.
De regeling regelt Tsensor, dus dat betekent dat de temperatuur tijdens de gistingspiek verder oploopt als je slecht contact hebt tussen je sensor en je vat (A groot en B klein) en oplopen van de temperatuur geeft zowel smaakeffecten (meer esters en hogere alcoholen, maar ook slechter schuim)

Dus wel zaak dat de afwijking niet te groot wordt, bij voorkeur niet meer dan 1 of 2 graden. Natuurlijk kun je ook daar wel weer voor compenseren door tijdens de gisitngspiek de temperatuur bv 2 graden lager in te stellen, dus alles is op te lossen als je je er maar van bewust bent.

Offline Swissbrewer

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: ch
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #965 Gepost op: 04-12-2018 19:04 u »
Ook hier een ‘temperatuur’-doosje klaar :)




Zier er netjes uit!
Ik ga dat ook maken  :)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.099
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: STC-1000, Het Chinese alternatief
« Reactie #966 Gepost op: 04-12-2018 19:24 u »
Bestaan er geen draadloze temperatuur sensor die je in je gistvat kunt gooien, en dan aan sluit op de stc-1000?

In de iSpindel zit een draadloze temperatuursensor echter deze aansluiten op een STC-1000 is bijna niet mogelijk.

Ja, die bestaan ook. Maar ik weet niet of dat werkt door een afgesloten koelkast.
Ehh, aansluiten op een STC-1000 waarschijnlijk niet.

Een afgesloten koelkast heeft twee hoogfrequent lekken namelijk het deurrubber en de achterzijde. Hierdoor gaat genoeg hoogfrequent energie om een iSpindel (wifi) te laten communiceren met een router die 10 meter en een paar muren verderop staat.

Voor mijn gevoel valt dat in de praktijk wel mee. Eerder isoleerde ik de sensor met een theedoek en en dan schoot de temperatuur altijd (ver) door met koelen. Met alleen een sponsje minder (zal ook een deel van de temperatuur van de koelkast zijn die dan gemeten wordt).

Als er minder hard gekoeld hoeft te worden op het eind van de vergisting is de temperatuur van gistvat en koelkast toch gelijk en zo niet dan kan het geen kwaad als de temperatuur voor het grootste deel op koelkasttemperatuur geregeld wordt omdat er toch zo goed als geen warmteontwikkeling meer is.

Om goed te werken zou je een master slave regeling met koelkast en biertemperatuur moeten hebben.

Groet,
Hans

Het idee van het sponsje over de temperatuursensor is inderdaad het voorkomen van doorschieten van de regeling door wat van de koelkasttemperatuur mee te meten (feedforward). Dit is juist de bedoeling van dit sponsje, deels isoleren maar zeker ook deels de koelkasttemperatuur meten.