Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: US Saison  (gelezen 13469 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
US Saison
« Gepost op: 20-06-2011 20:18 u »
Anders neem ik wel wat voor je mee volgende week. Zullen we hetzelfde recept brouwen om goed te kunnen vergelijken? Nieuw onderwerp aanmaken? We hebben ook een andere gist natuurlijk.

Goed plan.

Hier een receptvoorstel. Een simpele eenstapsmaisch speciaal voor jou en ik gebruik gewoon lekker hard Veghels water.

En ik heb nog precies genoeg Columbus hop. Is deze wel geschikt voor aroma?


US Saison

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          15.00    Wort Size (L):     15.00
Total Grain (kg):         3.10
Anticipated OG:          1.056    Plato:             13.69
Anticipated EBC:          11.2
Anticipated IBU:          40
Brewhouse Efficiency:       82 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 72.6     2.25 kg.  Pilsener 3                    Weyerm.        1.037      3
  8.1     0.25 kg.  Munichmout 15                 Weyerm.        1.037     15
  8.1     0.25 kg.  Tarwemout licht               Weyerm.        1.038      4
 11.3     0.35 kg.  Witte kandijsuiker                           1.047      0

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  7.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00  20.2  90 min.
  7.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00   3.7  5 min.
 30.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00  16.1  dry


Yeast
-----
Saison Dupont depot
 


Mash Schedule
-------------
Mash Type: Single Step

Grain kg:     2.75
Water Qts:   12.02 - Before Additional Infusions
Water L:     11.37 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.14 - Before Additional Infusions

Saccharification Rest Temp :   67  Time:   60
Mash-out Rest Temp :           75  Time:   10
Sparge Temp :                  0  Time:   0




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: US Saison
« Reactie #1 Gepost op: 20-06-2011 21:04 u »
Poeh, ik zou toch veel anders willen doen. Geen suiker, deze gist is toch een doorvergister? Geen munchener, hoort er niet in volgens mij. 88% pils, 10% tarwe en 2% cara120 voor een mooie goudblonde kleur zou mijn voorstel zijn.
1056 - 1005 geeft 7% zonder hergisting, is dat nog een licht bier? Misschien wat lager gaan zitten.

Overigens hoeven we natuurlijk niet hetzelfde te brouwen. Ik heb 1 keer een 100% columbus hop gebrouwen, gaf veel aroma bij het koudhoppen. Of dat bij deze gist past is natuurlijk het hele experiment.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: US Saison
« Reactie #2 Gepost op: 20-06-2011 21:17 u »
Ik heb wel eens een saison met munchener gemaakt die ik erg geslaagd vond maar ik wil ook best meegaan met jouw cara120 stort.
De 10% suiker wil ik er wel in houden. Die zie je eigenlijk in elk saisonrecept. Dat zal één van de redenen zijn dat ie zo droog wordt ook bij een eenstapsmaisch.

Zoiets dan;

US Saison


Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          15.00    Wort Size (L):     15.00
Total Grain (kg):         3.00
Anticipated OG:          1.053    Plato:             13.16
Anticipated EBC:          12.6
Anticipated IBU:          40.5
Brewhouse Efficiency:       82 %
Wort Boil Time:             90    Minutes



Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 76.7     2.30 kg.  Pilsener 3                    Weyerm.        1.037      3
 10.0     0.30 kg.  Witte kandijsuiker                           1.047      0
 10.0     0.30 kg.  Tarwemout licht               Weyerm.        1.038      4
  3.3     0.10 kg.  Cara Crystal 120              Weyerm.        1.034    120


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  7.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00  20.5  90 min.
  7.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00   3.8  5 min.
 30.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00  16.2  0 min.


Yeast
-----
Dupont Saison depot
 


Mash Schedule
-------------
Mash Type: Single Step

Grain kg:     2.70
Water Qts:   12.02 - Before Additional Infusions
Water L:     11.37 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.21 - Before Additional Infusions

Saccharification Rest Temp :   0  Time:   0
Mash-out Rest Temp :           67  Time:   60
Sparge Temp :                  75  Time:   10





Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: US Saison
« Reactie #3 Gepost op: 20-06-2011 22:09 u »
Ik snap je punt en de biertypengids spreekt ook over 10% suiker, ook bij een lichte saison, maar bij 40 IBU zo'n dun bier maken? Ik zou toch graag voor volmout willen gaan. Lijkt me in de balans beter. OF zou de gist dan niet zo mooi uitkomen en wordt het te wild met veel mout, veel gistsmaken en veel hop?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: US Saison
« Reactie #4 Gepost op: 20-06-2011 22:24 u »
Ik snap je punt en de biertypengids spreekt ook over 10% suiker, ook bij een lichte aaison, maar bij 40 IBU zo'n dun bier maken? Ik zou toch graag voor volmout willen gaan. Lijkt me in de balans beter. OF zou de gist dan niet zo mooi uitkomen en wordt het te wild met veel mout, veel gistsmaken en veel hop?

Om juist het saisonkarakter te behouden zou ik voor de 10% suiker willen gaan. Om dan de droogheid een beetje te compenseren met een beetje moutigheid had ik de munich in gedachten maar een beetje cara120 lijkt me ook prima. Misschien de IBU's bijstellen naar 35?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: US Saison
« Reactie #5 Gepost op: 22-06-2011 10:12 u »
Niemand bemoeit zich met deze William-MO discussie. Grappig. Ik blijf erbij: ik ga dit bier volmout brouwen. 40 IBU zeker. 2 g/L koudhop, ook. Centennial zal het worden. Zullen we gewoon ons eigen recept aanhouden, jij jouw originele met munchener en al en suiker, ik de mijne met C120 (alleen voor kleur eigenlijk, niet voor body).
We eindigen in ieder geval beide met genoeg gist voor de Bon Voeux.

Ik ga hem pas op zijn vroegst in augustus brouwen, heel misschien in juli maar dan kan ik de vergisting niet volgen wegens vakantie.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: US Saison
« Reactie #6 Gepost op: 22-06-2011 13:51 u »
Niemand bemoeit zich met deze William-MO discussie.
Tsja, het is toch een beetje een onderonsje he.  :)

Maar vooruit dan maar.
Ik zou grofweg <1053 zonder suiker doen en erboven met. Als je naar de etiketten kijkt kan je concluderen dat de Dupont bio Saison (5.5%) geen suiker heeft en de normale (6.5%) wel.
Voor een hoge vergistingsgraad zou ik niet afmaischen.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: US Saison
« Reactie #7 Gepost op: 22-06-2011 18:42 u »
Als je de 3711 French saison gebruik kan je gerust volmout brouwen. Bij de 3724 en 3726 zou ik 10% suiker gebruiken bij een saison en 15% bij een sterke saison.
Dat is mijn ervaring met ongeveer 20 keer een saison brouwen. ;)

Met een opkweek van Dupont heb ik (nog) geen ervaring mee.

Als ik de albv ga brouwen wordt het 100% pilsmout tot een sg van 1072 en hoppen tot 40 ibu met East-kent en Styrian Goldings.
Vergisten met 3711 French saison op 25 graden.

 :brouwen:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: US Saison
« Reactie #8 Gepost op: 22-06-2011 19:35 u »
Zullen we gewoon ons eigen recept aanhouden, jij jouw originele met munchener en al en suiker, ik de mijne met C120 (alleen voor kleur eigenlijk, niet voor body).

Laten we dat maar doen.

Ik zou grofweg <1053 zonder suiker doen en erboven met. Als je naar de etiketten kijkt kan je concluderen dat de Dupont bio Saison (5.5%) geen suiker heeft en de normale (6.5%) wel.
Voor een hoge vergistingsgraad zou ik niet afmaischen.

Dan voldoe ik ook weer aan jouw advies en ga dan niet afmaischen. ;D

Als je de 3711 French saison gebruik kan je gerust volmout brouwen. Bij de 3724 en 3726 zou ik 10% suiker gebruiken bij een saison en 15% bij een sterke saison.
Dat is mijn ervaring met ongeveer 20 keer een saison brouwen. ;)

Met een opkweek van Dupont heb ik (nog) geen ervaring mee.

En ook voldoe ik aan dit advies ;)
Plus ik heb straks wel ervaring met de Dupont gist uit de fles. Trouwens Dennis heeft dat nu al wel. Hoe gaat ie?

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: US Saison
« Reactie #9 Gepost op: 22-06-2011 21:21 u »
Plus ik heb straks wel ervaring met de Dupont gist uit de fles. Trouwens Dennis heeft dat nu al wel. Hoe gaat ie?
Nou wordt het wel druk in dit draadje hoor ;)
Hij gaat goed. De Saison staat nu te lageren. In twee weken tijd (1 week 34 graden, 1 week 20 graden) heb ik de volgende dichtheden gemeten (5% suiker):


Niet zo laag als ik gedacht had, in ieder geval niet in de buurt van de gemeten ALBV dichtheid. Ik denk dat ik het een makkelijke gist vind, tot nog toe.

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: US Saison
« Reactie #10 Gepost op: 22-06-2011 21:34 u »
Niet zo laag als ik gedacht had, in ieder geval niet in de buurt van de gemeten ALBV dichtheid.
Nouja, wel in de buurt: 1006.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: US Saison
« Reactie #11 Gepost op: 02-07-2011 16:55 u »
Vandaag heb ik deze gebrouwen. Hij is met een sg van 1054 het vat ingegaan. Vandaag heb ik expres minder gespoeld en het kraanwater niet verdund met demiwater.

De vergisting is zoals altijd via TControl te volgen, nu ook met bellenteller. De absolute waarde van het sg en de hoeveelheid koolzuur zullen nog niet correct zijn omdat de kieper nog niet geijkt is. Ik zal elders een plaatje van de opstelling plaatsen.

Uiteindelijk heb ik het eerste recept gebrouwen en niet uitgemaischt.


US Saison

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          15.00    Wort Size (L):     15.00
Total Grain (kg):         3.10
Anticipated OG:          1.056    Plato:             13.69
Anticipated EBC:          11.2
Anticipated IBU:          40
Brewhouse Efficiency:       82 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 72.6     2.25 kg.  Pilsener 3                    Weyerm.        1.037      3
  8.1     0.25 kg.  Munichmout 15                 Weyerm.        1.037     15
  8.1     0.25 kg.  Tarwemout licht               Weyerm.        1.038      4
 11.3     0.35 kg.  Witte kandijsuiker                           1.047      0

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  7.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00  20.2  90 min.
  7.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00   3.7  5 min.
 30.00 g.     Columbus                          Pellet  15.00  16.1  dry


Yeast
-----
Saison Dupont depot
 


Mash Schedule
-------------
Mash Type: Single Step

Grain kg:     2.75
Water Qts:   12.02 - Before Additional Infusions
Water L:     11.37 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.14 - Before Additional Infusions

Saccharification Rest Temp :   67  Time:   60
Mash-out Rest Temp :           75  Time:   10
Sparge Temp :                  0  Time:   0





Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: US Saison
« Reactie #12 Gepost op: 04-07-2011 09:35 u »
1054 met 11% suiker, wie weet haal je de 1000. Ik zal dit bier niet eerder dan eind augustus brouwen, het zit nu even vol allemaal.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: US Saison
« Reactie #13 Gepost op: 04-07-2011 19:52 u »
1054 met 11% suiker, wie weet haal je de 1000. Ik zal dit bier niet eerder dan eind augustus brouwen, het zit nu even vol allemaal.

Ik denk het niet. Ik schat een eind SG van 1005 (svg=90%).

Net heb ik een sg monster genomen om straks te bellenteller te kunnen bijstellen. Volgens de brix-waarde zit ik op een vergistingsgraad van 54% (na twee dagen) terwijl de TControl met de huidige ijkfactor 74.5% geeft. Dit betekent dat het aantal ml/puls moet worden bijgesteld tot ongeveer 33 ml/puls.
Henielma: kan ik dit direct veranderen of blijft TControl rekenen met eerder geproduceerde liters koolzuur en vergistingsgraad.

De bellenteller geeft nu een mooie constante (foute) stroom van 5.4 liter koolzuur/uur. In dit tempo zit ik over 41 uur op een svg van 90%.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.134
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: US Saison
« Reactie #14 Gepost op: 04-07-2011 21:09 u »
Die parameter L CO2/puls kan je direct aanpassen. De getallen worden dan direct bijgewerkt en je kan direct zien of het juist is. Anders net zo lang aanpassen tot het veld SVG 54% wordt. Je zal een sprong in de grafiek zien maar dat is niet anders.

Oh ja, het verbinden van het contact is een puls en het verbreken is weer een puls. Iedere kiep is dus een puls.

Mooie vergistingscurve.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: US Saison
« Reactie #15 Gepost op: 06-07-2011 22:10 u »
Even een update van deze vergisting die nu twee dagen bij 32 °C staat. Het sg is inmiddels gedaald tot 1005 en er is nog een klein beetje activiteit. Hij zal waarschijnlijk wel op 1002 uikomen. Ik denk dat de Dupontgist morgen klaar is.

Hij smaakt trouwens prima: lekker fris zonder rare bijsmaken.

Het TControl plaatje laat de vergistingsactiviteit netjes zien als functie van temperatuur / tijd (paarse curve). Een vlotte start bij 23°C waarbij de snelheid alweer snel inzakt. Dat is bij een sg van 1030. Vanaf zo'n 28°C lijkt de vergistingsnelheid weer licht toe te nemen. Na een dag bij 32°C neemt de snelheid snel af maar dan zijn er ook niet veel suikertjes meer over.

De plotse verandering in de curves bij 5-07-2011 komt door de aanpassingen van het aantal ml/puls naar een lagere waarde. Deze waarde moet nog iets verder verlaagd worden want volgens TControl zit ik nu op een sg van 1000




Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.134
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: US Saison
« Reactie #16 Gepost op: 06-07-2011 22:54 u »


Volgens mij is je verwarmingslamp defect als ik dat zo zie in je Tcontrol link.

De vergisting gaat best snel zo te zien met de Dupont gist

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: US Saison
« Reactie #17 Gepost op: 07-07-2011 08:59 u »
Volgens mij is je verwarmingslamp defect als ik dat zo zie in je Tcontrol link.

Dat zou je denken maar was toch niet zo. Vanochtend als de sodemieter de lamp vervangen maar geen enkele lamp ging aan. Toen maar de USB stekker losgemaakt en weer aangesloten waarna deze het weer deed.

Blijkbaar is een reset van het relayboard voldoende.
Misschien kun je een routine inbouwen waar, bij de conditie van lamp aan en dalende temperatuur over een periode van een uur, het relay board automatisch wordt gereset  >:D  ;) .

Je ziet wel dat de gist snel reageert op een temperatuursverandering.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.134
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: US Saison
« Reactie #18 Gepost op: 07-07-2011 19:19 u »
Dan wordt het toch tijd voor een nieuw type Relay board die slechts uit 1 print bestaat, die heeft deze problemen niet.

Resetten helpt niet, de windows driver moet opnieuw geïnitialiseerd worden. Daarvoor moet je de USB steker loshalen en weer plaatsen of de PC opnieuw opstarten.

Zoals je weet helpt het uit elkaar leggen van de bekabeling, ontstoring en het plaatsen van ferieten om de USB kabel ook wel wat. Maar ik zou toch dat betere relay board aanschaffen.

Had je nog een email gekregen van Tcontrol over de temperatuurfout?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: US Saison
« Reactie #19 Gepost op: 07-07-2011 19:26 u »
Ja, vanaf 23.32 hr elk uur een e-mail met een temperatuuralarm. Gelukkig lag ik toen in bed. Eigenlijk zou dan direct mijn wekkerradio aan moeten springen.

Ik denk dat de storing te maken heeft met inschakelen van het licht in dezelfde ruimte. De schakelaar zit op hetzelfde blok als het stekkerblok met de TControl-spulletjes. Ik hou het toch even bij dit board.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: US Saison
« Reactie #20 Gepost op: 09-07-2011 11:13 u »
Zojuist heb ik het  jongbier van de gist verwijderd. Het werkelijk gemeten sg is 1006 ofwel een vergistingsgraad van 92%.

Ook heb ik koudhop aan het jongbier toegevoegd. Helaas was ik niet helemaal wakker en was dit 40 gram Centennial i.p.v. de geplande 22 gram Colombus (15 liter bier). Nou ja, het blijft een US Saison en iets intenser gekoudhopt dan de bedoeling was. Er zijn ergere dingen.

De smaak van het jongbier heeft heel duidelijk het kararakter van de Dupont Saison: kruidig, fris (citrus) en een beetje "grondig" en absoluut geen vervelende esters.

Deze vergisting heeft een mooi gistdepot opgeleverd waar ik komend weekend de ALBV mee ga vergisten.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.134
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: US Saison
« Reactie #21 Gepost op: 09-07-2011 12:22 u »
Dat is snel gegaan met die Dupont gist. In 6 dagen naar de 1006 zag ik gisteren.

Interessant die vergistingstemperatuur die je gebruikt hebt. Bij 23 ºC beginnen en dan met iets van 5 ºC per dag naar de 32 ºC.

Heb je die al eerder gebruik?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: US Saison
« Reactie #22 Gepost op: 09-07-2011 12:33 u »
Met de Dupont-gist uit de fles niet maar wel twee keer met de Wyeast Belgian Saison. De ene keer was die ook binnen een week klaar terwijl de andere keer het veel langer duurde. In het laatste geval had ik de gist niet opgekweekt maar direct uit het smackpack toegevoegd. Ik hoorde pas dat je deze gist eigenlijk een aantal keren gebruikt moet hebben om hem snel te laten werken. Misschien is een aantal keren opschalen ook positief?

Ik was eigenlijk al te laat met het verhogen van de temperatuur gezien het moment van de vergistingspiek. Met de ALBV ga ik hem na 8 uur al doorverhitten.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: US Saison
« Reactie #23 Gepost op: 21-07-2011 22:39 u »
Zojuist dit bier gebotteld op een sg van 1005 (svg= 92%). Tijdens de lagering is er niet veel meer afgegaan.

De Centennial koudhop heeft een heerlijk aroma aan dit bier gegeven. Het gistkarakter is hierdoor wel iets naar de achtergrond gedrukt maar nog wel steeds aanwezig, vooral in de smaak. Het gistkarakter zal tijdens het bewaren wel weer naar voren komen.

Dit lijkt een geslaagd bier te worden.

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: US Saison
« Reactie #24 Gepost op: 22-07-2011 22:09 u »
Ik ben wel benieuwd!

Tags: