Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur  (gelezen 5806 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur
« Gepost op: 20-06-2011 20:11 u »
Wie heeft er ervaring met kunstmatig koolzuur toevoegen aan bier op fust? Ik heb gisteren een rookbier op fust gezet. Hoe zorg ik nou dat ik precies de juiste hoeveelheid koolzuur krijg opgelost? Ik stel me zo voor dat je een bepaalde druk/temperatuur aan moet houden?

gr. Johannes


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur
« Reactie #1 Gepost op: 20-06-2011 20:22 u »
Ik zet 2 bar druk op het vat en ga dan rollen, duurt een aantal minuten voordat de koolzuur stopt met stromen. Vervolgens koelen naar taptemperatuur en de procedure herhalen en later nogmaals herhalen (indien nodig).

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur
« Reactie #2 Gepost op: 20-06-2011 20:46 u »
Ok, met zo'n soort procedure was ik gisteren al begonnen. Ga ik daar zo mee verder.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur
« Reactie #3 Gepost op: 20-06-2011 21:37 u »
Als je voldoende tijd hebt, zou je in principe ook gewoon tijdens koelen je gewenste druk erop kunnen zetten en wachten.
Misschien nog ff via de bierleiding erin blazen (kegs) ipv de CO2 zodat je al een beetje mengt.

Tussendoor zal je waarschijnlijk nog wat moeten bij gassen, uiteindelijk ontstaat er een evenwicht.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur
« Reactie #4 Gepost op: 20-06-2011 21:40 u »
Tijd was juist de reden van de vraag. Morgen is er weer clubavond en dan wil ik het bier laten proeven. Al zullen ze niet in de rij staan... :D

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur
« Reactie #5 Gepost op: 20-06-2011 21:45 u »
Wat ik normaal doe is voor het vullen van het fust het bier koelen naar 6 ºC. Hiermee het fust vullen, dan 2 bar koolzuur erop zetten en 1 minuut schudden met het fust.

Hierna zit er voldoende koolzuur op om het fust weg te zetten. Je kan dan al gaan tappen maar het is beter voor het gebruik het fust nog een paar dagen op 6 ºC te brengen en er continue 1,3 bar op laten staan met de koolzuurkraan open.

Het fustje met witbier dat ik op het Onk bij me had heb ik de avond ervoor gevuld en van koolzuur voorzien.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur
« Reactie #6 Gepost op: 20-06-2011 21:58 u »
Ok, dan zit er vast genoeg koolzuur in om morgen goed te kunnen proeven. Het bier is gelagerd bij 5graden dus er zat al redelijk wat koolzuur in.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.181
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur
« Reactie #7 Gepost op: 21-06-2011 07:01 u »
Hier nog meer info, klik vooral ook op de link helemaal onderaan voor een pdf met meer info.

http://morebeer.com/content/kegging-homebrew

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur
« Reactie #8 Gepost op: 21-06-2011 09:30 u »
Ha Johannes,

Lees ff DIT. Met de daar te downloaden spreadsheet kun je precies berekenen bij welke temperatuur en druk je welke koolzuurspanning krijgt. Overigens is dit ook ingebouwd in BrouwHulp.  ;)

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur
« Reactie #9 Gepost op: 21-06-2011 09:51 u »
He Adrie,

Die had ik inmiddels ook gevonden, ik wist dat je iets had geschreven over leidinglengte en druk enz. ik wist alleen niet dat je hier ook wat over had gezegd (dom eigenlijk he ;-) )

Voor vanavond moeten we maar hopen dat er een goede druk op het vat zit.

BrouwHulp kan ik nog niet gebruiken op mijn nieuwe PC omdat ik een gratis versie heb van excel waarbij ik geen macro's kan gebruiken.

gr. Johannes

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur
« Reactie #10 Gepost op: 21-06-2011 10:01 u »
Voor vanavond moeten we maar hopen dat er een goede druk op het vat zit.

Ah, dus je komt op de clubavond? Leuk!

BrouwHulp kan ik nog niet gebruiken op mijn nieuwe PC omdat ik een gratis versie heb van excel waarbij ik geen macro's kan gebruiken.

Dan neem je toch gewoon OpenOffice of liever nog, de nieuwste versie van LibreOffice. Werkt perfect.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Bier op fust kunstmatig voorzien van koolzuur
« Reactie #11 Gepost op: 21-06-2011 14:22 u »
Citaat
Ah, dus je komt op de clubavond? Leuk!

Ik wil jullie mijnons (ook van Ben) rookbier niet onthouden  8) (en mezelf niet de fles smoking dog die ik van Jeroen kreeg aangeboden  :D Beiden zijn met 'mijn' rookmout gebrouwen.

Citaat
Dan neem je toch gewoon OpenOffice of liever nog, de nieuwste versie van LibreOffice. Werkt perfect.

Bedankt voor de tip, ik hoopte al op zoiets, maar ben nogal gewend aan pc's waar al een volledige office versie op zit...  ::)