Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Werking CCT  (gelezen 3836 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rover8772

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • brouwerij 't Waepen van Helmont
    • Brouwerij 't waepen van Helmont
Werking CCT
« Gepost op: 20-06-2011 15:14 u »
Heb het hele forum al doorgespit, maar kan niet echt ergens terugvinden hoe een CCT nou precies gebruikt moet worden... :weetniet:
Ik begrijp dat de gist onderin verzameld wordt, maar als je de aftap kraan opendraait, loopt dan niet het gist, samen met het bier weg ?
Iemand misschien een summiere gebruiksaanwijzing voor deze leek? :nut:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline weed

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 546
  • Land: nl
Re: werking CCT
« Reactie #1 Gepost op: 20-06-2011 15:30 u »
Ik begrijp dat de gist onderin verzameld wordt, maar als je de aftap kraan opendraait, loopt dan niet het gist, samen met het bier weg ?

Bijna goed "...dat de gist onderin verzameld wordt, maar als je de aftap kraan opendraait, loopt het gist en daarna het bier weg"

Het gist kan een aardige prop pasta vormen waardoor deze door de druk naar buiten wordt geperst.
Hierna bevat de stroom steeds minder gist en meer bier, dan is het tijd om de kraan te dicht te draaien.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: werking CCT
« Reactie #2 Gepost op: 20-06-2011 16:56 u »
Deze handeling hoor je drie keer te doen.
Je krijgt namelijk een trechtertje in de gistslurrie.
De gist op de wanden zakt dan weer naar beneden.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: werking CCT
« Reactie #3 Gepost op: 20-06-2011 17:01 u »
De schuine onderkant van een CCT heeft een bepaalde hoek zodat optimaal gist/hop/eiwit rommel wegstroomt bij zo min mogelijk bierverlies.

Offline rover8772

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • brouwerij 't Waepen van Helmont
    • Brouwerij 't waepen van Helmont
Re: werking CCT
« Reactie #4 Gepost op: 20-06-2011 17:30 u »
Zo'n 60 graden meen ik... dus gisten, nagisten en lageren gaat in één tank ?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: werking CCT
« Reactie #5 Gepost op: 20-06-2011 19:10 u »
Precies, dat is het idee en tussendoor regelmatig gist aftappen.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: werking CCT
« Reactie #6 Gepost op: 20-06-2011 20:11 u »
Precies, dat is het idee en tussendoor regelmatig gist aftappen.

Wat is regelmatig? Ttz doe je dat ook al tijdens de primaire vergisting? Intuitief zou ik denken pas na de hoofdvergisting af te tappen?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: werking CCT
« Reactie #7 Gepost op: 20-06-2011 20:46 u »
Intuitief zou ik denken pas na de hoofdvergisting af te tappen?
Klopt.
3x na de hoofdvergisting.


Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: werking CCT
« Reactie #8 Gepost op: 20-06-2011 20:52 u »
Klopt.
3x na de hoofdvergisting.

Hoeveel tijd moet er dan ongeveer tussen zitten :weetniet:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.209
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Werking CCT
« Reactie #10 Gepost op: 20-06-2011 22:16 u »
Het mooiste is het als je de CCT in een grote koelkast hebt staan. Dan kun je de temperatuur controleren. Als je wilt kun je dan ook koud lageren.

Een groot voordeel van een CCT is dat deze meestal van roestvast staal is gemaakt en dat betekent geen lichtinval en geen zuurstofdoorlating zoals bij kunststof.