Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mini-hydrometer  (gelezen 3407 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Mini-hydrometer
« Gepost op: 18-06-2011 21:24 u »
Ik heb net voor iets van 5 euro een mini-hydrometer aangeschaft bij Brouwland.
Er gaat 20 CC in, in tegenstelling tot mijn "normale" hydrometer die 200 CC nodig heeft.
Niet super nauwkeurig die minimeter, maar meer dan een paar SG puntjes zal je er toch niet naast zitten.

Dit opent wellicht perspectieven voor het  bepalen van het moment waarop te stoppen met het roeren van de starter.
Bij een gemeten SG=1010 is de tijd gekomen om te stoppen met roeren en te koelen naar 4 graden.
Gistjes blijven zo in topconditie voor het aanstaande grote werk.

Die 20 CC kan ik wel missen op een starter van (in mijn geval meestal) 1000- 1500CC.
Dus om de zoveel tijd een 20 CC sample nemen (mbv een gesteriliseerd) doseerspuitje/slangetje.

Dat steriliseren doe ik zelf overigens in zo'n plastic bakje waarmee babyflesjes worden "gesteriliseerd".
In de magnetron, met stoom dus. Een snelkookpan zou nog veiliger zijn natuurlijk.

Lijkt ook wel nuttig voor het checken van de vergistingsgraad van het jong bier: kost weinig (geld/bier).
Zie ik iets over het hoofd, of zijn deze mini-meters inderdaad zo handig?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: mini-hydrometer
« Reactie #1 Gepost op: 18-06-2011 21:30 u »
Zou je dat wel doen: monsters nemen van een starter? Dit is de basis van jouw bier. Juist met starters ga ik geen risico's nemen door monsters te nemen.

Ik zou me eerder laten leiden door de hoeveelheid koolzuurproductie (blubsnelheid) of door het roeren te stoppen en te kijken of je binnen een half uurtje sediment ziet ontstaan.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: mini-hydrometer
« Reactie #2 Gepost op: 18-06-2011 21:58 u »
Zou je dat wel doen: monsters nemen van een starter? Dit is de basis van jouw bier. Juist met starters ga ik geen risico's nemen door monsters te nemen.

Ik zou me eerder laten leiden door de hoeveelheid koolzuurproductie (blubsnelheid) of door het roeren te stoppen en te kijken of je binnen een half uurtje sediment ziet ontstaan.

Hoi William, ik snap je bedenkingen eigenlijk wel.
Het liefst zou ik alle risico's op besmetting van de starter willen uitsluiten EN de juiste kwaliteit van mijn startergist willen waarborgen. Maarja...

Wat betreft de sedimentvorming: het valt mij op dat de ene gist veel eerder sediment vormt dan de andere. Iets (alles) met verschillende flocculentie-eigenschappen van de gist, toch? Ik vind dat een lastige peilmethode. Wat betreft de koolzuurproduktie: ik heb geen waterslot op mijn erlenmeyer als ik roer, maar alufolie.

Maar misschien snap ik je niet helemaal: wat bedoel je precies met:
Ik zou me eerder laten leiden door . . . . te kijken of je binnen een half uurtje sediment ziet ontstaan.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Mini-hydrometer
« Reactie #3 Gepost op: 18-06-2011 22:11 u »
Maar misschien snap ik je niet helemaal: wat bedoel je precies met:

... door het roeren te stoppen en te kijken of je binnen een half uurtje sediment ziet ontstaan.

Mijn gevoel is dat een starter tegen het einde van z'n vergisting is als deze na ongeveer 30 minuten na het stoppen van het roeren zichtbare vlokvorming geeft. Als je bij sommige gisten te ver bent dan zie je vlokken ontstaan op het moment dat je de roerder stopt.

Dit is natuurlijk wel erg gistafhankelijk.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Mini-hydrometer
« Reactie #4 Gepost op: 18-06-2011 22:40 u »
William, okee, duidelijk.
Andere vraag, maar heeft er weer wel mee te maken:

Als ik een starter opschaal dan doe ik dat vaak door de boven het sediment liggende startervloeistof af te hevelen en er dan nieuw starterwort (1040) voor in de plaats te hevelen. Dat lijkt me net zo'n infectiegevoelige stap als het nemen van zo'n mini SGmonster. Doe jij dit anders?

Het lijkt me dat alleen een fed-batch systeem (of uberhaupt niet opschalen) dit risico kan voorkomen?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Mini-hydrometer
« Reactie #5 Gepost op: 18-06-2011 22:54 u »
Ik schaal alleen een depot uit een fles in meer dan één keer op maar dan niet afschenken maar aanvullen met moutextract.

Een Wyeast schaal ik in één keer op en giet ik alleen af op de dag van brouwen waarbij deze direct wordt doorgestart met verse wort. Dit is doorgaans zo snel aan het vergisten dat ik hier geen grote risico's zie.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Mini-hydrometer
« Reactie #6 Gepost op: 18-06-2011 23:08 u »
Ah, dan begrijp ik het.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mini-hydrometer
« Reactie #7 Gepost op: 18-06-2011 23:28 u »
Voor degenen die een hydrometer duur/onhandig vinden tijdens de vergisting, zou dit wel een mooie tussenoplossing zijn!

Tags: SG bepaling