La Chouffe 2e kloonpoging

Gestart door MO, 04-11-2004 09:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gio

ja ik weet dat het 2 verschillende mouten zijn....

maar de thuisbrouwwinkel had afgelopen zaterdag geen cara 50 meer (en trouwens ook geen Wyeast Belgisch ardennen :weetniet:)

ik las trouwens in het recept van www.zjoef.nl dat hij ook amber 50 gebruikt !
hoewel dit recept wel sterk afwijkt van bovenstaande.

ik ben nog in dubio over de cara, maar proef zelf geen caramout in Chouff en gaat het m.i. om het kleurtje.


Gio

Vandaag m´n Zeeuwse gist Chouffe binnen, 2 buisjes
Ga ´m nu opstarten in 3 liter wort sg 1040, Fermaid erbij en continu beluchting.

Zondag Choufje broouwen! :elifant:

Mijn schoonmoeder heeft gelukkig nog wat cara 50 mee kunnen nemen uit Oss
wel handig, vind ´t opeens leuk als ze langskomt...
 :-X

recept gaat nu steeds meer lijken op bovenstaande kloon.
ben nog wel met hop aan het stoeien.



gelfling

Mijn bier gemeten: ik zat zaterdag op 1017. Dus nog een paar dagen staan laten en hopenlijk dit weekeind met 1010 bottelen.
Zijn er nog anderen die het exact via het laatste kloon recept gebrouwen hebben, of is dit langzaam aan het verwateren?

Gio


Ja ik heb afgelopen zondag de kloon volgens bovenstaand recept gebrouwen
echter tijdens het brouwen bleek dat ik te weinig Saaz in huis had (wilde aanvankelijk kleinere hh maken).

Ik heb toen Tettnanger gebruikt als aanvulling.

50 gr Saaz FWH pellets
75 gr Saaz 60 min pellets
25 gr Styr. Gold. 60 min bloem
25 gr Styr Gold 2 min. bloem
20 gr Tettnanger 2 min. bloem

Begin SG is 1.072, staat nu 3 dagen te gisten bij 26 gr.
Ruikt goed, mooie rustige gisting, koriander duidelijk waarneembaar.



 

 

Gio

ik heb onlangs een knetter verse La Chouffe gedronken

en ben er heilig van overtuigd dat ik zoethout proefde

zeker weten 

MO

de kruiderij in de La Chouffe. Een eeuwige discussie. Lachen met dit bier. Bijna onkloonbaar.

petjez

Hoi, ik heb dit recept toevallig gevonden op de site van 't Wort Wat. Het idee is om dit te gaan brouwen. Maar klopt het wel dat de begin temperatuur 60gr. is. Moeten we niet altijd ergens rond de 53gr. beginnen?

Patrick


Citaat van: MO op 04-11-2004  09:08 uIk hoop dat Herman nog steeds leider van de kloon wil zijn, maar ik heb wat meer tijd voor het forum, dus bij deze de aanzet voor het nieuwe recept. De Pimpeltjes willen over 10 dagen al brouwen, dus we zullen snel tot een consensus moeten komen. Graag zoveel mogelijk discussie dus.

Veranderd is:

- Nadruk op Saaz in hopping leek het meest op origineel. Het bier was nog te bitter. ik heb de Goldings gift gehalveerd
- Ik heb 3.6% Cara50 toegevoegd voor een donkere kleur en de lichte carameltoets die doorkomt
- Ik heb begin en eind SG en maischschema aangepast om uit te komen op het eind SG van het oringeel
- Ik heb donkere kandij suiker vervangen door normale suiker

La Chouffe – Kloon 2

Schaal:    10 L
SG's       1068-1010
IBU      32
Efficiency   80%

Mout
Pils       3 EBC      2.5 kg      89.3%
caravienne   50 EBC   0.1 kg       3.6%
Kristalsuiker         0.2 kg      7.1%
Totaal            2.8

Hops
  5.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20  5.0  60 min.
  5.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20   0.9  2 min.
13.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00   9.6  First WH
20.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00  15.9  60 min.
  5.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.00   0.7  2 min.

Extra
  8 g   gekneusde koriander bolletjes
Gist
Wyeast 3522 Belgian Ardennes/La Chouffe/Kwelchouffe

Maischschema
L Water Per kg graan: 3.50
60 °C   45 min
70 °C  30 min
75 °C   5 min

Bottelen met 7 a 8 g suiker per liter.


Jacques

Citaat van: petjez op 22-02-2008  20:06 uHoi, ik heb dit recept toevallig gevonden op de site van 't Wort Wat. Het idee is om dit te gaan brouwen. Maar klopt het wel dat de begintemperatuur 60gr. is. Moeten we niet altijd ergens rond de 53gr. beginnen?

Nee hoor. Een start bij 60 ºC is prima!

Door op een hogere temperatuur te beginnen krijgt de ontwikkeling van de oxidatiesmaak minder kans en krijg je een iets betere schuimhoudbaarheid. Nadeel is dat je bier misschien iets troebeler is. Maar wat nu belangrijk? Een betere smaak of het uiterlijk?

Oscar

Citaat van: Jacques op 22-02-2008  22:17 uMaar wat nu belangrijk? Een betere smaak of het uiterlijk?

De relatie met bier is als een one night stand  ;D De keuze wordt in eerste instantie gemaakt op uiterlijke kenmerken, maar als de smaak tegenvalt is het een enorme afknapper. Dus besteed aandacht aan uiterlijk en smaak !!  :D :D   ;)

Jacques

Te vaak heb ik tijdens keuringen perfect ogende blondjes gehad die compleet niet smaakte. Uiterlijke schijn is niet iets wat altijd nagestreefd moet worden.

Overigens worden bieren waarbij het maischen bij 60 ºC is gestart toch wel helder. Het duurt alleen wat langer. Wat langer lageren helpt daarbij.

petjez

Het is inderdaad een vrij troebele substantie geworden. Het lijkt een beetje op bruinebonen soep. Intussen zit het lekker in een gistvat te gisten. Overigens 'plopt' het als een dolle, de deksel van mijn waterslot schiet af en toe omhoog.

Het is me niet helemaal duidelijk hoelang dit nou in het vat moet blijven? Als het uitgeplopt is? Of zal ik het gewoon na een week of zo in een gistfles overhevelen?

Groetjes van een trotse brouwer.
Patrick

Citaat van: Jacques op 23-02-2008  01:20 uTe vaak heb ik tijdens keuringen perfect ogende blondjes gehad die compleet niet smaakte. Uiterlijke schijn is niet iets wat altijd nagestreefd moet worden.

Overigens worden bieren waarbij het maischen bij 60 ºC is gestart toch wel helder. Het duurt alleen wat langer. Wat langer lageren helpt daarbij.

MO

Als de activiteit nagenoeg is ingezakt, moet je hevelen naar een nieuw gistvat. Bij bv 2 "blupjes" per minuut.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.