Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een Belgische Rooie...  (gelezen 3055 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 705
  • Land: nl
Een Belgische Rooie...
« Gepost op: 15-06-2011 17:26 u »
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDeventer rood
Kenmerk2011-7 Deventer rood
Brouwdatum13-6-2011
BiertypePale ale (Belgisch)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1053 (5,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,6 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater16,9 liter
Spoelwater11,0 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur26 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC88,5 %4284 gr3 EBC
Caramunich6,2 %300 gr123 EBC
Ambermout 50 EBC5,3 %257 gr49 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz4,0 %24 gr60 minuten13 EBU
Saaz4,0 %50 gr10 minuten10 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C
OpmerkingenWestmalle opkweekgist. Vergisting op 19 graden.


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
160C35 minuten3,5 l/kg
270C20 minuten3,5 l/kg
375C5 minuten3,5 l/kg


Ik had na een paar verfrissende palmpjes zin om eens zelf zoiets te maken. Niet te moeilijk en en hopelijk wordt ie lekker. Hoop met de Westmalle gist een strakke smaak te krijgen die iets kruidig is. Heb nog even zitten denken om wat Palemout toe te voegen, maar laat het momenteel zo. Misschien dat anderen ideen hebben?

Gr Sjaak

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Een Belgische Rooie...
« Reactie #1 Gepost op: 16-06-2011 10:21 u »
De Westmalle gist is nogal een malotriose snoeperd, dus je krijgt er snel een droog bier. Misschien dus wat zoeter maischen (korter op 60), evt nog 20% munchener toevoegen voor meer body of eventueel een andere gist kiezen. Alhoewel de Westmalle natuurlijk wel een topgist is.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Een Belgische Rooie...
« Reactie #2 Gepost op: 16-06-2011 19:51 u »
Als je d'r nog aan kan komen is de Wyeast 3655 ideaal voor dit type, namelijk de gist van de Koninck! :duimop:

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 705
  • Land: nl
Re: Een Belgische Rooie...
« Reactie #3 Gepost op: 16-06-2011 20:24 u »
Als je d'r nog aan kan komen is de Wyeast 3655 ideaal voor dit type, namelijk de gist van de Koninck! :duimop:

Heb eraan zitten denken, maar vind een gist uit een flesje leuker! En er is makkelijker aan te komen!

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 705
  • Land: nl
Re: Een Belgische Rooie...
« Reactie #4 Gepost op: 20-07-2011 20:20 u »
Westmalle gist staat lekker te pruttelen en is dus goed aangeslagen. Ga zondag lekker brouwen!  :)

Offline dr.see

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: be
  • Brouwerij Santvliet
Re: Een Belgische Rooie...
« Reactie #5 Gepost op: 23-07-2011 18:38 u »
Klassiek gaat er in een special Belge ook de special B mout, (vandaar de naam van de mout). Ik denk dat je met deze stort ook wel een eind in de richting zit.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 705
  • Land: nl
Re: Een Belgische Rooie...
« Reactie #6 Gepost op: 23-07-2011 19:09 u »
klassiek gaat er in een special Belge ook de special B mout,( vandaar de naam van de mout). ik denk dat je met deze stort ook wel een eind in de richting zit.

Bedankt voor de tip.  :)

Wordt de volgende keer..Heb net geschroot. Ga morgenochtend brouwen. Zal zonder de special B ook lekker worden!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een Belgische Rooie...
« Reactie #7 Gepost op: 23-07-2011 22:07 u »
Klassiek gaat er in een special Belge ook de special B mout, (vandaar de naam van de mout). Ik denk dat je met deze stort ook wel een eind in de richting zit.

Of Special B in de Belgische Pale Ale, ook special Belge genoemd, wordt gebruikt betwijfel ik. Bij dat biertype worden geen hele donkere bieren gebruikt. Met een combinatie van pils-/palemout en ambermout kom je een heel eind.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 705
  • Land: nl
Re: Een Belgische Rooie...
« Reactie #8 Gepost op: 05-08-2011 20:37 u »
Twee weken geleden gebrouwen en vandaag gebotteld. Vergisting met de Westmalle ging lekker vlot. Binnen een week van 1049 naar 1012. Verder wilde die niet. Ruikt lekker... Nu afwachten... :P

Tags: