Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen  (gelezen 16082 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Gepost op: 14-06-2011 15:00 u »
Net gezien op Omroep Brabant.

Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil vanaf volgend jaar trappistenbier gaan brouwen. De abdij heeft daarvoor een plan ingediend bij de gemeente.
De huisbrouwerij moet binnen de bestaande muren van het klooster komen. Volgens de abt van Maria Toevlucht, broeder DaniŽl, is de bierproductie belangrijk voor het bestaansrecht van het klooster en gaat het er niet om dat er veel wordt gemaakt. De brouwerij zal niet open staan voor bezoekers.
Wereldwijd zijn er tot nu toe zeven brouwende trappistenkloosters. In Nederland is dat abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. Als de gemeente akkoord gaat met de plannen dan kan er op zijn vroegst in de tweede helft van 2012 gebrouwen worden.
Abdij Maria Toevlucht behoort tot de Orde van de CisterciŽnzers van de Stricte Observantie, ook wel bekend als trappisten. Een bier mag zich uitsluitend trappistenbier noemen wanneer het gebrouwen is binnen de muren van een trappistenabdij.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #1 Gepost op: 14-06-2011 15:13 u »
't Lijkt wel of ze allemaal een voorbeeld nemen aan Westvleteren. Exclusief bier op kleine schaal brouwen, vervolgens voor grof geld verkopen (waarschijnlijk), zodat er geld in het laatje komt voor het behoud van het klooster. Zelfs de broeders zien geen uitweg meer in deze tijdens van recessie. :weetniet:

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #2 Gepost op: 14-06-2011 15:27 u »
't Lijkt wel of ze allemaal een voorbeeld nemen aan Westvleteren. Exclusief bier op kleine schaal brouwen,

Zo exclusief is Westvleteren ook niet meer zag ik gisteren.

Westvleteren

Even bij de Trappist bieren kijken.

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #3 Gepost op: 14-06-2011 15:41 u »
Vind een prijs van Ä7,40 toch nog steeds vrij exclusief voor een flesje van 33cl. Ik zou het er niet aan uitgeven. Neem nou bijvoorbeeld La Trappe, deze bieren zijn in vrijwel elke supermarkt in Nederland verkrijgbaar tegen normale prijzen, heel wat anders dan de bieren van Westvleteren.

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #4 Gepost op: 14-06-2011 15:46 u »
Vind een prijs van Ä7,40 toch nog steeds vrij exclusief voor een flesje van 33cl. Ik zou het er niet aan uitgeven. Neem nou bijvoorbeeld La Trappe, deze bieren zijn in vrijwel elke supermarkt in Nederland verkrijgbaar tegen normale prijzen, heel wat anders dan de bieren van Westvleteren.
Dat is ook zo maar ik bedoelde heel het verhaal van dat er moeilijk aan te komen is en je moet bellen en je nummerbord en type auto door moet geven en je dan voor een maand niet het terrein op mag kan ook de vuilnis bak in.
Deze mythe heeft geen stand gehouden.
7,40 is natuurlijk bizar voor een flesje.
De hond zou hem van tafel af kwispelen zeg!

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #5 Gepost op: 14-06-2011 16:19 u »
Daarnaast heb je ook nog kans dat als je belt naar de desbetreffende winkel dat ze 'm toevallig nŤt niet meer op voorraad hebben. Zo ben ik eens flink beetgenomen in een biercafť in Mechelen. Op de kaart stond dat ze Westvleteren 12 hadden en dit werd bevestigd door de uitbater. Vervolgens zag ik achter de bar dat hij een flesje St. Bernardus Abt 12 uit aan het schenken was. Flesje kregen we er niet bij, met de smoes: Er is toch niks te zien op de flesjes van Westvleteren. Ondanks dat ze een behoorlijk bierlijst hadden en we hier vooraf gezien wel langer wilde blijven, waren we snel weg na dit ene biertje.

Kortom, om klanten te lokken vermelden veel winkels en cafť's dat ze de Westvleteren op voorraad hebben, maar achteraf blijkt dit niet het geval te zijn.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #6 Gepost op: 14-06-2011 22:53 u »
Vind een prijs van Ä7,40 toch nog steeds vrij exclusief voor een flesje van 33cl. Ik zou het er niet aan uitgeven. Neem nou bijvoorbeeld La Trappe, deze bieren zijn in vrijwel elke supermarkt in Nederland verkrijgbaar tegen normale prijzen, heel wat anders dan de bieren van Westvleteren.

Bij de brouwerij betaal je heel veel minder (Ä 38 voor 24 fles = Ä 1,60 per fles!). Het is de tussenhandel die de prijzen opdrijft. Daar houden de paters niets van over, de tussenhandelaren des te meer. Dat kun je de trappisten niet aanrekenen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.408
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #7 Gepost op: 14-06-2011 23:02 u »
't Lijkt wel of ze allemaal een voorbeeld nemen aan Westvleteren. Exclusief bier op kleine schaal brouwen, vervolgens voor grof geld verkopen...

Sinds wanneer verkoopt Westvleteren haar bier voor grof geld?

Het zou wel op zijn plaats zijn als je je woorden terugneemt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #8 Gepost op: 14-06-2011 23:27 u »
Als ze met een eigen nieuw bier komen en bijvoorkeur een nieuwe gist, lijkt me dit geen slechte ontwikkeling. Kleinschalige productie zoals bij Achel is best leuk!

En uiteraard indien het goed loopt, is dat een opsteker voor de abdij en de gemeenschap. >50% van de winst gaat immers naar goede doelen. (=een vereiste voor ALLE trappisten)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.458
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #9 Gepost op: 14-06-2011 23:35 u »
en bijvoorkeur een nieuwe gist,

Waarom dat ?  :weetniet: Een bestaande gist gebruiken is toch niets verkeerd aan, ook niet voor een Abdij

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 645
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #10 Gepost op: 14-06-2011 23:40 u »
Sinds wanneer verkoopt Westvleteren haar bier voor grof geld?

Het zou wel op zijn plaats zijn als je je woorden terugneemt.


Hier hebben jullie gelijk in en een rectificatie is wel gepast. De prijzen aan de brouwerij zelf zijn heel schappelijk, echter de verkrijgbaarheid is minimaal aan de brouwerij. Onlangs hebben we met 3 personen 3 ochtenden lang geprobeerd om een kratje te reserveren, we kwamen er amper door. Daarnaast zegt Westvleteren dat het strafbaar is om de bieren door te verkopen aan derden en toch wordt dit massaal gedaan, waardoor de tussenhandelaren kunnen vragen wat ze willen, uiteindelijk is er toch wel iemand die de prijs ervoor over heeft.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #11 Gepost op: 14-06-2011 23:56 u »
Waarom dat ?  :weetniet: Een bestaande gist gebruiken is toch niets verkeerd aan, ook niet voor een Abdij

Dat is toch veel interessanter? Nog een "Westmalle kloon" erbij zit ik minder op te wachten.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.458
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #12 Gepost op: 15-06-2011 00:05 u »
Dat is toch veel interessanter?

Och... wellicht. Maar er zijn nog zoveel bestaande gisten die een bier interessant maken.

Nog een "Westmalle kloon" erbij zit ik minder op te wachten.

Niet ieder bier dat met een Westmalle gist gemaakt wordt is een Westmalle kloon. Laat zo'n Abdij maar eens met een mooi IPA komen met een Westmalle gist  :)  Of een RIS met een Westmalle gist  :) of een Export Porter met Westmallegist  :)

IdeeŽn genoeg... :brouwen:  Maar een korreltje mag ook hoor.  :)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #13 Gepost op: 15-06-2011 09:42 u »
Dat is toch veel interessanter? Nog een "Westmalle kloon" erbij zit ik minder op te wachten.

Nou, als je Westmalle, Westvleteren en Achel naast elkaar proeft, proef je behoorlijke verschillen in het gistprofiel. Dat komt omdat ze allemaal met verschillende vergistingstemperaturen en vergistingsvaten werken, waardoor de smaak toch niet op elkaar lijkt.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.923
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #14 Gepost op: 15-06-2011 09:44 u »
Ik ben het met Robin eens, maar met de insteek dat ik een nieuwe opkweekbare gist in de winkel kan kopen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #15 Gepost op: 15-06-2011 18:48 u »
Ik ben het met Robin eens, maar met de insteek dat ik een nieuwe opkweekbare gist in de winkel kan kopen.

Ook mijn gedachte inderdaad! :duimop:

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #16 Gepost op: 15-06-2011 19:16 u »
Het wordt tijd dat er 'like buttons' worden toegevoegd aan iedere post!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #17 Gepost op: 15-06-2011 19:35 u »
Niet ieder bier dat met een Westmalle gist gemaakt wordt is een Westmalle kloon. Laat zo'n Abdij maar eens met een mooi IPA komen met een Westmalle gist  :)  Of een RIS met een Westmalle gist  :) of een Export Porter met Westmallegist  :)

Correct, maar het ligt in de lijn der verwachting dat het "abdij-types" zoals blond, dubbel, tripel gaan worden.

Nou, als je Westmalle, Westvleteren en Achel naast elkaar proeft, proef je behoorlijke verschillen in het gistprofiel. Dat komt omdat ze allemaal met verschillende vergistingstemperaturen en vergistingsvaten werken, waardoor de smaak toch niet op elkaar lijkt.

Ze vertonen ook redelijke overeenkomsten, vooral de Achels met Westmalle. Van Westvleteren ken ik alleen de 12.

Ik vind de "Westmalle-cluster" meer intern overeenkomen qua gistprofiel dan vergeleken met Rochefort, Chimay, la Trappe en Orval (;))...
:)

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 691
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #18 Gepost op: 15-06-2011 21:43 u »
Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil vanaf volgend jaar trappistenbier gaan brouwen. De abdij heeft daarvoor een plan ingediend bij de gemeente.
De huisbrouwerij moet binnen de bestaande muren van het klooster komen. Volgens de abt van Maria Toevlucht, broeder DaniŽl, is de bierproductie belangrijk voor het bestaansrecht van het klooster en gaat het er niet om dat er veel wordt gemaakt. De brouwerij zal niet open staan voor bezoekers.
 Als de gemeente akkoord gaat met de plannen dan kan er op zijn vroegst in de tweede helft van 2012 gebrouwen worden.

Om het even 'On Topic' te houden...
Ik had dit anderhalf jaar geleden al eens gehoord. Gaat het nu dan eindelijk gebeuren? Duurt toch lang voor zoiets definitief is. Die paters laten zich niet jagen. Gelijk hebben ze.
Ik roep trouwens zelf ook al jaren dat ik commercieel ga en het komt er hier ook maar niet van.

Volgens mij gaat Brouwtechniek Nederland de installatie leveren.

Louis

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #19 Gepost op: 16-06-2011 06:22 u »
Het gaat dan wel snel met de trappistenbieren.
Van 7 naar 9 binnen korte tijd (Belgie ook ťťn erbij).




Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 691
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #20 Gepost op: 16-06-2011 10:46 u »
Het gaat dan wel snel met de trappistenbieren.
Van 7 naar 9 binnen korte tijd (BelgiŽ ook ťťn erbij).
Frankrijk zul je bedoelen... (Monts de Cats)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #21 Gepost op: 16-06-2011 13:48 u »
Frankrijk zul je bedoelen... (Monts de Cats)

Ah, ik dacht WalloniŽ.
Dan is een trappistbier niet meer typisch Belgisch.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #22 Gepost op: 16-06-2011 14:03 u »
Ah, ik dacht WalloniŽ.
Dan is een trappistbier niet meer typisch Belgisch.

Dat was het al niet! Er is immers ook al heel lang ook een Nederlandse trappistenbrouwerij.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #23 Gepost op: 16-06-2011 14:44 u »
Ja, buiten La Trappe om dan.
Maakt voor bijvoorbeeld de Amerikanen niets uit.
Die denken dat BelgiŽ en Nederland provincies van Oslo zijn.
Frankrijk is al weer wat anders.


Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #24 Gepost op: 16-06-2011 16:48 u »
Ik vind het wel wat, het spreekt me van Trappisten brouwerijen erg aan dat ze oog hebben voor meer dan enkel de commercie. Ik hoop wel dat ze een andere gist gaan gebruiken dan de Westmalle gist. Die kennen we nu wel.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #25 Gepost op: 16-06-2011 17:49 u »
Een echt nieuwe gist lijkt me niet mogelijk. Je kan niet een setje specificaties opsturen naar WhiteLabs of Wyeast of zo, en dan een compleet nieuwe gist laten ontwikkelen. Ze zullen uitgaan van een bestaande gist. Daar kan je natuurlijk in de loop der tijd een eigen gist uit ontwikkelen, maar dat kost wel wat tijd (en geld).

Voorlopig zullen ze het wel op een bestaande gist houden. En als ze dan de Orval-gist of de Rochefort-gist nemen kan het best interessant worden  :biersmile:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #26 Gepost op: 16-06-2011 19:08 u »
Je kan niet een setje specificaties opsturen naar WhiteLabs of Wyeast of zo, en dan een compleet nieuwe gist laten ontwikkelen.

De grap is; dat kan wel! :)
En natuurlijk niet naar Wyeast of white labs, maar naar de echte gistbanken van universiteiten en instituten!

Die hebben nog vele ongebruikte gisten met een eigen profiel op de plank liggen waarvan ruwe brouwspecificatiel bekend zijn. Uit een aantal kandidaten kan via proefbrouwsels dan een stam gekozen worden.

Een geheel nieuwe gist kweken via kruisingen kan ook wel, maar dat is inderdaad kostbaar en tijdrovend.
:gistsmile:

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #27 Gepost op: 16-06-2011 19:38 u »
GŰh, leuk om te horen  :)
Wordt daar ook wel eens gebruik van gemaakt door nieuwe, startende brouwerijen? Misschien laten ze wel een unieke en redelijk eenvoudige kans liggen om bieren met een eigen karakter te maken...

 :degroeten:


Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #28 Gepost op: 16-06-2011 23:13 u »
Ik heb er helemaal geen verstand van maar wat is daar moeilijk aan dan?
Bij brewmasters vloog hij naar Egypte en zette daar een paar glazen potjes in een amandel/wijngaard en hij had een nieuwe gist.
Kan dat niet?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #29 Gepost op: 17-06-2011 07:41 u »
Ik heb er helemaal geen verstand van maar wat is daar moeilijk aan dan?
Bij brewmasters vloog hij naar Egypte en zette daar een paar glazen potjes in een amandel/wijngaard en hij had een nieuwe gist.
Kan dat niet?

De kans is dan groot dat je een wijngist vangt.
Een biergist is van dezelfde soort als een wijngist (Saccharomyces cerevisiae),
maar heeft door de domesticatie in de brouwerijen gedurende een X aantal eeuwen
beter om leren gaan met maltose en maltotriose omzettingen.

Ik heb zelf overigens een prima bier gebrouwen met gist van druiven.
De gist had een vergistingsgraad van 60%, maar toch smaakte het bier redelijk droog.

Het kan dus wel.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.458
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #30 Gepost op: 17-06-2011 08:01 u »
Bij brewmasters vloog hij naar Egypte en zette daar een paar glazen potjes in een amandel/wijngaard en hij had een nieuwe gist

Televisie en sensatie natuurlijk....Zet je bier 's winters na het koken een nacht in je tuin en jij hebt waarschijnlijk ook een "nieuwe gist". Maar dan weet je nog niet wat voor een gist en met welke (en of de juiste) eigenschappen  :gistsmile:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #31 Gepost op: 17-06-2011 08:30 u »
Ik heb er helemaal geen verstand van maar wat is daar moeilijk aan dan?
Bij brewmasters vloog hij naar Egypte en zette daar een paar glazen potjes in een amandel/wijngaard en hij had een nieuwe gist.
Kan dat niet?

Dat kan wel, maar dan weet je de eigenschappen vd gist niet. Plus dat je een reŽel risico loopt op non-S. cerevisiae gisten ofwel wilde gist /besmetting.
En je hoeft daar helemaal niet zo moeilijk voor te doen; het kan ook gewoon thuis in de tuin inderdaad.
Of van een druif.

Punt is dat er gistbanken zijn met gekarakteriseerde gisten, waarvan slecht een minimale hoeveelheid dagelijks gebruikt wordt. Daar kan je relatief makkelijk aankloppen voor een gist op specificatie.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #32 Gepost op: 17-06-2011 11:06 u »
De kans is dan groot dat je een wijngist vangt.
Een biergist is van dezelfde soort als een wijngist (Saccharomyces cerevisiae),
maar heeft door de domesticatie in de brouwerijen gedurende een X aantal eeuwen
beter om leren gaan met maltose en maltotriose omzettingen.

Volgens de Amerikaanse professor Meilgaard is er een wezenlijk verschil tussen wijn- en biergist. Biergist maakt caprylzuur aan en wijngist niet. Dit zuur en de esters daarvan zijn kenmerkend voor bier.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #33 Gepost op: 17-06-2011 12:18 u »
Volgens de Amerikaanse professor Meilgaard is er een wezenlijk verschil tussen wijn- en biergist. Biergist maakt caprylzuur aan en wijngist niet. Dit zuur en de esters daarvan zijn kenmerkend voor bier.

Ik geloof dat eerlijk gezegd niet zo.
Er zal bij een biergist wat meer caprylzuur aangemaakt worden als bij een wijngist,
maar de gist is van dezelfde soort met dan die verschillen die ik reeds opnoemde.

Een bosjesman kan drie dagen zonder water, terwijl ik na een paar uur in de woestijn het loodje leg.
Toch zijn we van dezelfde soort, ondanks die 50 kilo verschil.

Met een wijngist kan je een prima potje bier brouwen.

Trouwens, wat zijn de kenmerken van bier?
Weet jij het nog met al die Nelson Huppeldepup, Japanse en Amerikaanse hoppen?
En alle kleur, geur en smaakstoffen?

Bier lijkt tegenwoordig meer op Bitterlemon of een andersoortige frisdrank dan op bier.
Sommigen smaken zelfs naar koffie en/of Chocolademelk.


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #34 Gepost op: 17-06-2011 13:48 u »
Volgens de Amerikaanse professor Meilgaard is er een wezenlijk verschil tussen wijn- en biergist. Biergist maakt caprylzuur aan en wijngist niet. Dit zuur en de esters daarvan zijn kenmerkend voor bier.
Laten we nou een forummer in ons midden hebben die onlangs de aroma's van een stuk of 50 wijnen, zowel rood als wit en met 7 verschillende gisten (6x S. Cerevisiae en 1x S. Bayanys), heeft geanalyseerd.
En deze forummer zit nu even door de resultaten te bladeren en heeft nog geen spectrum gevonden zonder caprylic acid=octanoic acid (octaanzuur). En ook methyl-, ethyl- en isopropyl octanoaat zijn aanwezig.

Dus als dat het wezenlijke verschil is, is er inderdaad geen verschil.  :D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #35 Gepost op: 17-06-2011 18:04 u »
Daarnaast zijn de bier- en wijngisten (indien S. cerevisiae) gewoon van dezelfde soort, onafhankelijk van welke gistingsproducten het maakt.

S. bayanus en S. pastorianus zijn andere soorten. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #36 Gepost op: 17-06-2011 20:23 u »
Laten we nou een forummer in ons midden hebben die onlangs de aroma's van een stuk of 50 wijnen, zowel rood als wit en met 7 verschillende gisten (6x S. Cerevisiae en 1x S. Bayanys), heeft geanalyseerd.
En deze forummer zit nu even door de resultaten te bladeren en heeft nog geen spectrum gevonden zonder caprylic acid=octanoic acid (octaanzuur). En ook methyl-, ethyl- en isopropyl octanoaat zijn aanwezig.

Dus als dat het wezenlijke verschil is, is er inderdaad geen verschil.  :D

Hmm, Meilgaard heeft heel veel onderzoek gedaan naar de smaak van bier. Ik ging er van uit dat deze autoriteit het bij het juiste eind had. Moet ik mijn kennis op dit gebied bijstellen.

Zat er misschien grote verschillen in de hoeveelheid? Het zou kunnen dat in de tijd van Meilgaard kleine hoeveelheden niet gedetecteerd konden worden.

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #37 Gepost op: 09-12-2013 13:03 u »
Hun bier is nog geen week op de markt maar nu al moeten de Zundertse trappisten 'nee' verkopen. 'De vraag is nog groter dan verwacht', zegt een broeder onaangenaam verrast in de winkel van de abdij Maria Toevlucht. 

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3559042/2013/12/09/Nieuw-trappistenbier-week-na-lancering-al-uitverkocht.dhtml

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 625
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #38 Gepost op: 09-12-2013 15:36 u »
Ik geloof dat eerlijk gezegd niet zo.
Er zal bij een biergist wat meer caprylzuur aangemaakt worden als bij een wijngist,
maar de gist is van dezelfde soort met dan die verschillen die ik reeds opnoemde.

Een bosjesman kan drie dagen zonder water, terwijl ik na een paar uur in de woestijn het loodje leg.
Toch zijn we van dezelfde soort, ondanks die 50 kilo verschil.

Met een wijngist kan je een prima potje bier brouwen.

Trouwens, wat zijn de kenmerken van bier?
Weet jij het nog met al die Nelson Huppeldepup, Japanse en Amerikaanse hoppen?
En alle kleur, geur en smaakstoffen?

Bier lijkt tegenwoordig meer op Bitterlemon of een andersoortige frisdrank dan op bier.
Sommigen smaken zelfs naar koffie en/of Chocolademelk.

En waarom is dat fout/verkeerd?

Offline 0180

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Maaswater Brouwerij
    • Maaswater brouwerij
Re: Abdij Maria Toevlucht in Zundert wil bier brouwen
« Reactie #39 Gepost op: 09-12-2013 15:42 u »
En waarom is dat fout/verkeerd?

Ssstttt, had ik het net zo mooi on-topic getrokken  ;)

Tags: