Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga  (gelezen 8090 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Gepost op: 04-06-2011 19:03 u »
Wort voor koken 45 liter
Hoeveelheid gent wort 43 liter
Begin SG 1075
Bitterheid (Tinseth) 48 IBU
Brouwzaalrendement 80%
Kooktijd: 60 minuten
Vergistingstemperatuur: 10 C

13500 g Duitse pilsmout

160 g Spalt Select hopbloemen 4,1% 60 min
140 g Saaz hopbloemen 3.1 % 60 min
 80 g Golding hopbloemen 7,5 % 10 min
125 g Braming Cross 5.1% niet meegekookt

pH beslag 5,2

Decoctie maischschema
54 C    10 min
65 C   10 min
Deelbeslag uitgenomen en gekookt, benodigde tijd 40 min
Teruggebracht waardoor het totale beslag 72 C werd
72 C   10 min
UItgemaischt bij 78 C  8 min


1e vergisting 1 week - 10 graden,
2e vergisting 7 weken - 4 graden,
daarna nog 2 weken drooghoppen met 125 gr East Kent Goldings 4,5%
totaal 10 weken

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #1 Gepost op: 04-06-2011 19:08 u »
Ben heel benieuwd naar dit bier!

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.778
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #2 Gepost op: 04-06-2011 20:39 u »
Gerard,

IK heb geprobeerd de xml in te lezen in BV maar ik mis een begin SG en kooktijd. Uit welk programma komt deze xml ?

 :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.679
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #3 Gepost op: 04-06-2011 22:54 u »
Hoi Gerard,

Zou je zo vriendelijk willen zijn om het recept een tekst in het eerste bericht te plaatsen. Dat is voor de meesten van ons een stuk handiger.

Offline Maarten_L

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Geniet, drink met Maarten.
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #4 Gepost op: 04-06-2011 23:43 u »
Gerard,

IK heb geprobeerd de xml in te lezen in BV maar ik mis een begin SG en kooktijd. Uit welk programma komt deze xml ?

 :degroeten:

<BOIL_TIME>60</BOIL_TIME>

zou dat de kooktijd zijn?
sg kon ik zo snel niet vinden..

Maarten


Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #5 Gepost op: 05-06-2011 16:19 u »
Gerard,
IK heb geprobeerd de xml in te lezen in BV maar ik mis een begin SG en kooktijd. Uit welk programma komt deze xml ?

Het programma is BeerAlchemy, kooktijd is inderdaad 60 minuten, begin SG is 1075, eind is 1017.
Vergist met Gulpener gist tot 1030 (ging niet verder) en daarna tijdens dryhoppen nog een korrelgist Nottingham gebruikt met een temp van 14 graden voor twee weken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.679
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #6 Gepost op: 05-06-2011 17:04 u »
Gerard,

Bedankt voor deze info maar nu is het gehele recept nog niet bekend voor degenen die BeerAlchemy niet gebruken.
Daarom nogmaals het vriendelijke verzoek om het gehele recept als tekst in het eerste bericht te plaatsen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.679
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #7 Gepost op: 05-06-2011 17:14 u »
Ik heb net het recept ingelezen in Notepad++
Dat maakt het recept wel iets duidelijker maar het blijft nog steeds wat gissen.
De kleur van de pilsmout bijvoorbeeld. Ik neem aan dat dit 3 EBC is maar waarom er 1.300000 staat weet ik niet.

----------------


<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>
<RECIPES>
    <RECIPE>
        <FERMENTABLES>
            <FERMENTABLE>
                <NAME>German Pilsner Malt</NAME>
                <VERSION>1</VERSION>
                <YIELD>81.000000</YIELD>
                <COLOR>1.300000</COLOR>
                <AMOUNT>13.500000</AMOUNT>
                <NOTES>In Mash/Steeped</NOTES>
                <TYPE>Grain</TYPE>
            </FERMENTABLE>
        </FERMENTABLES>
        <HOPS>
            <HOP>
                <NAME>German Spalt Select</NAME>
                <VERSION>1</VERSION>
                <ALPHA>4.100000</ALPHA>
                <AMOUNT>0.160000</AMOUNT>
                <NOTES>60 Min From End</NOTES>
                <USE>Boil</USE>
                <TIME>60</TIME>
                <FORM>Leaf</FORM>
            </HOP>
            <HOP>
                <NAME>Czech Saaz</NAME>
                <VERSION>1</VERSION>
                <ALPHA>3.100000</ALPHA>
                <AMOUNT>0.140000</AMOUNT>
                <NOTES>60 Min From End</NOTES>
                <USE>Boil</USE>
                <TIME>60</TIME>
                <FORM>Leaf</FORM>
            </HOP>
            <HOP>
                <NAME>UK Golding</NAME>
                <VERSION>1</VERSION>
                <ALPHA>7.500000</ALPHA>
                <AMOUNT>0.080000</AMOUNT>
                <NOTES>10 Min From End</NOTES>
                <USE>Boil</USE>
                <TIME>10</TIME>
                <FORM>Leaf</FORM>
            </HOP>
            <HOP>
                <NAME>UK Bramling Cross</NAME>
                <VERSION>1</VERSION>
                <ALPHA>5.100000</ALPHA>
                <AMOUNT>0.125000</AMOUNT>
                <NOTES>In Hop-Back</NOTES>
                <USE>Aroma</USE>
                <TIME>0</TIME>
                <FORM>Leaf</FORM>
            </HOP>
        </HOPS>
        <YEASTS>
            <YEAST>
                <NAME>Live Brewery Yeast</NAME>
                <VERSION>1</VERSION>
                <ATTENUATION>75.000000</ATTENUATION>
                <FORM>Liquid</FORM>
                <TYPE>Ale</TYPE>
                <AMOUNT>0.010000</AMOUNT>
                <AMOUNT_IS_WEIGHT>TRUE</AMOUNT_IS_WEIGHT>
            </YEAST>
        </YEASTS>
        <MISCS></MISCS>
        <STYLE>
            <CATEGORY> No Style Chosen</CATEGORY>
            <NAME></NAME>
            <VERSION>1</VERSION>
            <TYPE> None</TYPE>
            <CATEGORY_NUMBER>0</CATEGORY_NUMBER>
            <STYLE_LETTER></STYLE_LETTER>
            <OG_MIN>0</OG_MIN>
            <OG_MAX>0</OG_MAX>
            <IBU_MIN>0</IBU_MIN>
            <IBU_MAX>0</IBU_MAX>
            <COLOR_MIN>0</COLOR_MIN>
            <COLOR_MAX>0</COLOR_MAX>
            <FG_MIN>0.750</FG_MIN>
            <FG_MAX>0.750</FG_MAX>
        </STYLE>
        <WATERS>
            <WATER>
                <NAME>The brewer's water</NAME>
                <VERSION>1</VERSION>
                <AMOUNT>58.500000</AMOUNT>
                <SULFATE>28.000000</SULFATE>
                <CALCIUM>45.000000</CALCIUM>
                <MAGNESIUM>7.500000</MAGNESIUM>
                <CHLORIDE>76.000000</CHLORIDE>
                <SODIUM>58.000000</SODIUM>
                <BICARBONATE>176.000000</BICARBONATE>
            </WATER>
        </WATERS>
        <MASH>
            <NAME>Christoffel Nobel Kloon Decoctie</NAME>
            <VERSION>1</VERSION>
            <GRAIN_TEMP>20</GRAIN_TEMP>
            <MASH_STEPS>
                <MASH_STEP>
                    <NAME>Rest at</NAME>
                    <VERSION>1</VERSION>
                    <TYPE>Infusion</TYPE>
                    <INFUSE_AMOUNT>0.0</INFUSE_AMOUNT>
                    <STEP_TEMP>54.000000</STEP_TEMP>
                    <STEP_TIME>10.000000</STEP_TIME>
                    <RAMP_TIME>0</RAMP_TIME>
                </MASH_STEP>
                <MASH_STEP>
                    <NAME>Raise by direct heating to</NAME>
                    <VERSION>1</VERSION>
                    <TYPE>Temperature</TYPE>
                    <INFUSE_AMOUNT>0.0</INFUSE_AMOUNT>
                    <STEP_TEMP>63.000000</STEP_TEMP>
                    <RAMP_TIME>9.000000</RAMP_TIME>
                    <STEP_TIME>0</STEP_TIME>
                    <TYPE>Temperature</TYPE>
                    <INFUSE_AMOUNT>0.0</INFUSE_AMOUNT>
                    <STEP_TEMP>63.000000</STEP_TEMP>
                    <RAMP_TIME>9.000000</RAMP_TIME>
                    <STEP_TIME>0</STEP_TIME>
                </MASH_STEP>
                <MASH_STEP>
                    <NAME>Rest at</NAME>
                    <VERSION>1</VERSION>
                    <TYPE>Infusion</TYPE>
                    <INFUSE_AMOUNT>0.0</INFUSE_AMOUNT>
                    <STEP_TEMP>63.000000</STEP_TEMP>
                    <STEP_TIME>10.000000</STEP_TIME>
                    <RAMP_TIME>0</RAMP_TIME>
                </MASH_STEP>
                <MASH_STEP>
                    <NAME>Pull decoction, boil, add back raising mash to</NAME>
                    <VERSION>1</VERSION>
                    <INFUSE_AMOUNT>7.861621</INFUSE_AMOUNT>
                    <TYPE>Decoction</TYPE>
                    <STEP_TEMP>72.000000</STEP_TEMP>
                    <STEP_TIME>40.000000</STEP_TIME>
                    <RAMP_TIME>0</RAMP_TIME>
                </MASH_STEP>
                <MASH_STEP>
                    <NAME>Rest at</NAME>
                    <VERSION>1</VERSION>
                    <TYPE>Infusion</TYPE>
                    <INFUSE_AMOUNT>0.0</INFUSE_AMOUNT>
                    <STEP_TEMP>72.000000</STEP_TEMP>
                    <STEP_TIME>10.000000</STEP_TIME>
                    <RAMP_TIME>0</RAMP_TIME>
                </MASH_STEP>
                <MASH_STEP>
                    <NAME>Raise to and Mash out at</NAME>
                    <VERSION>1</VERSION>
                </MASH_STEP>
            </MASH_STEPS>
        </MASH>
        <NAME>Promoted from Batch 3 of Christoffel Nobel Kloon</NAME>
        <VERSION>1</VERSION>
        <TYPE>All Grain</TYPE>
        <BREWER>Gerard Ypenga</BREWER>
        <BATCH_SIZE>40.000000</BATCH_SIZE>
        <BOIL_SIZE>45.000000</BOIL_SIZE>
        <BOIL_TIME>60</BOIL_TIME>
        <EFFICIENCY>80.000000</EFFICIENCY>
        <NOTES>1e vergisting 1 week - 10 graden,
2e vergisting 7 weken - 8 graden,
daarna nog 2 weken drooghoppen met 20 gr UK goldings 4,8%
totaal 10 weken</NOTES>
        <PRIMARY_TEMP>10.000000</PRIMARY_TEMP>
    </RECIPE>
</RECIPES>

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #8 Gepost op: 05-06-2011 17:36 u »
Beer Alchemy is een beetje rommelig met de xml-uitvoer. Het is met Beer Alchemy wel mogelijk om een promash export (rec) of een pdf export te doen. Als je dat doet wil een ander hem vast wel naar forumformaat converteren.

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #9 Gepost op: 05-06-2011 18:35 u »
Heb het nu ook als pdf toegevoegd.
Hoe krijg ik het in hemelsnaam als tekst in het eerste bericht.
Ben al blij dat ik de export knop heb gevonden...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.679
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #10 Gepost op: 05-06-2011 20:03 u »
Het pdf bestand is een stuk duidelijker.
Bedankt voor jouw inspanningen om het recept op het forum te krijgen.

Het eerste bericht is nu door mij aangepast.
Mochten er nog foutjes zitten in de tekst dan kun je dat aanpassen.


Het is een heerlijk simpel recept op de decoctie na. Het heeft in ieder geval een goed bier opgeleverd!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #11 Gepost op: 05-06-2011 22:36 u »
Die gulpener gist, hoe kom je daar aan?
Heb je er nog meer van en wil je ruilen?
:)

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #12 Gepost op: 07-06-2011 21:59 u »
Ik heb nog wat afgetapt vanuit de CCT, dat staat echter al meer dan 2 maand in de koelkast. Kun je wel wat van hebben, dat is geen probleem, maar hoe wisselen we dat uit?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #13 Gepost op: 13-06-2011 18:14 u »
Sorry voor de late reactie!

In principe kan je gewoon wat verse uitgegiste opkweek in een schroefdop-epje doen en op de post ermee!
Ik kan je ook wel wat epjes sturen?

PM me anders maar ff!
:duimop:

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #14 Gepost op: 13-06-2011 21:09 u »
Uuhh? Wat is een epje?

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.778
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #15 Gepost op: 13-06-2011 21:22 u »

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #16 Gepost op: 13-06-2011 21:22 u »
Dit:


Maar dan dus met een schroefdop. :)

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
Re: ONK 11 E1 Christoffel Nobel - Gerard Ypenga
« Reactie #17 Gepost op: 13-06-2011 21:27 u »
OOOhh een Eppendorftube  ;D
Bedankt, Oscar en RobinB

Wel handig zo'n epje.

Tags: