ONK 11 B3 Vlaams Rood

Gestart door TVERSCH, 02-06-2011 19:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TVERSCH

Recept Vlaams Rood ONK 11- cat. B-3e prijs (90 punten)

Dit bier is in 2 keer gebrouwen met de Braumeister Speidel, in batches van ca. 22 ltr.in mei/juni 2010.
Het rendement was niet hoog omdat de hoeveelheid mout  teveel is voor de Braumeister, waardoor het filterbed soms vastsloeg en omgeroerd moest worden.

ingrediënten per batch:

3750 gr. Palemout 7 ebc
1000 gr. Melanoiden mout 75 ebc
  500 gr Aromamout 150 ebc
  700 gr. Cara Münich 150 ebc / 2e batch Cara Vienna 60 ebc
  300 gr. Special B 350 ebc
    50 gr. Zwartmout ontb. 1200 ebc

16 gr, Hallertau Safir 4,5%  na 15 min.

Maischschema:

inmaischen 52ºC  ca. 25 Ltr met 5 ml fosforzuur
direkt door naar 62ºC / 10 min.(pH 5,3)
in 8 min naar 67º / 30 min. (pH 5,4)
in 10 min naar 72º/30 min.
uitmaischen  78º / 3 min. dan spoelen met  ca. 5 ltr water 85ºC

Koken: 90 min.


Gisting bij 17/19ºC
1 batch met Saflager T-58
1 batch met Saflager S-04

Na hoofdgisting alles ca. 2 maanden in 1 vat met Wyeast Roeselare Blend op ca. 16ºC

Daarna 20 Ltr in eiken vat ±4 maanden = 3e prijs ONK 2011
Begin sg 1057
Eind sg 1012

Na bottelen is de verzuring nog flink doorgegaan.


Opmerkingen keurmeester Hans van Meenen:
Mooie Vlaams Rood
Mag iets meer zoetigheid/moutigheid/body hebben om zuurheid te compenseren. Maar is toch een prachtig zuiver bier.

Hier ben ik het helemaal mee eens.
 Bij het volgende brouwsel sla ik de 62º stap helemaal over en na 15 min op 67º door naar 72ºC
tot alle zetmeel is opgelost.

Met de rest van het brouwsel heb ik het volgende gedaan:

10 ltr in mandfles met blik Brewferm Krieken.
10 ltr in mandfles met  3200 g verse Morellen.

1 van de kersenbieren wordt ingezonden naar het OBBK 2011 omdat ze pas zijn gebotteld na de inschrijving van het ONK. (en dat belooft wat ;))
 :proost:

 :degroeten:

Jacques

Theo,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

Heb je nog problemen gehad met latere bieren? Veel hobbybrouwers die een keer Roeselaere blend gebruikt hebben kregen daarna ongewenst verzuurde bieren...

toon van den broek

Beste Theo,
Ga je recept tzt/ deze herfst gebruiken. Zelf houd ik er wel van dat in zulk bier niet teveel body zit, want het zijn in West Vlaanderen  doordrinkbieren.  En het zure spreekt me wel aan.
Gefeliciteerd en groetjes, Toon.

TVERSCH

Citaat van: Jacques op 02-06-2011  20:04 uHeb je nog problemen gehad met latere bieren? Veel hobbybrouwers die een keer Roeselaere blend gebruikt hebben kregen daarna ongewenst verzuurde bieren...

Helaas wel >:D
3 bieren zelfs, waarvan 1 twijfelachtig is of het Orval of Roeselare  besmetting is geweest.

Mijn bokbier van vorig jaar is waarschijnlijk  besmet tijdens het overhevelen/bottelen in dezelfde kamer waar 2 mandflessen van dit brouwsel volop stonden te vergisten met krieken/morellen en het 20 ltr vat.
Dit bier heb ik ingezonden als Vlaams Bruin en kreeg 74 punten. In eerste instantie dacht ik dat dit bier de 3e prijs had gewonnen, maar gelukkig is het bier waar ik het meeste aandacht aan heb besteed als beste geeindigd.
Het is een taai gistje wat gemakkelijk een besmetting veroorzaakt.

Dus Toon je bent gewaarschuwd ^-^ Zelf vind ik dat het zure bier ook wel iets body mag hebben om het zuur wat te compenseren. Maar ieder zijn smaak :proost:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.