Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kalk in warm water  (gelezen 5628 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Kalk in warm water
« Gepost op: 10-12-2004 10:46 u »
Morgen ga ik bijvoorbeeld brouwen en neem zoals altijd het warmste water wat ik uit de kraan kan krijgen om te beginnen.

Het schijnt dat warm water uit de kraan meer kalk bevat dan koud water om die reden begin ik altijd met koud water en verwarm dat in m´n ketel.

:degroeten:

Johannes


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Kalk in warm water
« Reactie #1 Gepost op: 10-12-2004 10:56 u »
Ha Johannes,

Volgens mij is het andersom. Waar zou dat kalk vandaan moeten komen dan? Volgens mij is het als volgt: in warm water verdwijnt koolzuurgas, waardoor kalk neerslaat (net als bij koken in een fluitketel). Warm water zou daardoor juist minder kalk bevatten dan koud water.

Groeten,

A3

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Kalk in warm water
« Reactie #2 Gepost op: 10-12-2004 11:09 u »
Hmm,

Tsja, ik hanteer deze ´wijsheid´ omdat ik het ooit eens ergens heb gelezen/gehoord. Waar zou dat kalk vandaan moeten komen dan? Volgens mij uit de waterleidingen geisers, boilers enz. In warm water zou kalk beter oplossen dan in koud. Het is een advies wat wordt gegeven ten aanzien van het gebruik van koffiezetapparaten e.d.

:degroeten:

Johannes

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Kalk in warm water
« Reactie #3 Gepost op: 10-12-2004 11:19 u »
Die kalk moet dan toch eerst zijn neergeslagen uit het water. Ik denk dat zich op een gegeven moment een nieuw evenwicht in zal stellen en dat er uiteindelijk minder kalk in het warme water zit dan in het koude. Maar goed, eens kijken wat onze doctor in de chemie erover te zeggen heeft...

Groeten,

A3

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Kalk in warm water
« Reactie #4 Gepost op: 10-12-2004 11:49 u »
Ik ben nog even aan het googlen geweest maar kan tot op heden niks vinden wat mijn ´wijsheid´ ondersteund noch tegenspreekt.
Het zou prettig zijn als ik mijn theorie niet van toepassing is, dat scheelt nogal wat flessengas.

:degroeten:

Johannes

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Kalk in warm water
« Reactie #5 Gepost op: 10-12-2004 11:53 u »
Ha Johannes,

Een praktische test kan zijn dat je de pH van je koude water en van je (afgekoelde) warme water meet. Degene met de hoogste kalkconcentratie heeft de hoogste pH.

Groeten,

A3

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Kalk in warm water
« Reactie #6 Gepost op: 10-12-2004 15:52 u »
kalk wordt niet gevormd door water dus het lijkt me dat A3 gelijk heeft.

warm water is in mijn ervaring wel basischer dan koud water maar dat betekent niet dat er meer kalk in zit maar wel meer carbonaat

Tags: