Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Extractie van alfazuren  (gelezen 5399 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline david.vanavermaete

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Extractie van alfazuren
« Gepost op: 01-06-2011 20:46 u »
Hey,
Ik zoek een manier om alfazuren te kunnen extrageren. Ik heb al gedacht aan gaschromatografie maar ik zoek naar een simpelere manier.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.178
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Extractie van alfazuren
« Reactie #1 Gepost op: 01-06-2011 20:51 u »
Wat dacht je van simpel hop koken met water...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Extractie van alfazuren
« Reactie #2 Gepost op: 01-06-2011 20:58 u »
Ik zoek een manier om alfazuren te kunnen extrageren. Ik heb al gedacht aan gaschromatografie maar ik zoek naar een simpelere manier.

Met gaschromatochrafie gaat je oorspongkelijke hop verloren, en met hopkoken vrijwel ook. Alfazuren worden in de industrie geaxtraheert in vloeibaar koolzuur volgens mij, dat zal voor jou niet haalbaar zijn. Iso-alfazuren (ik weet het je raagt het niet.. :)) kunnen worden geaxtraheert met iso-octaan. Al met al geen gemakkelijke experimenten voor een eind opdracht. En zeker neit zoals je voostelde in je vorige topic (De originele hop zou behouden moeten blijven voor het brouwen van een bitterloos bier).

Ik zoek een manier om alfazuren te kunnen extragheren.
;)  Voor de vrouwen:  Verwar dit niet met Extra heren... ;D ;D ;D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.168
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Extractie van alfazuren
« Reactie #3 Gepost op: 01-06-2011 21:17 u »
Je zou kunnen proberen de hop te koken of macereren in vloeistoffen met verschillende polariteit. Zeg van water,  water/alcohol mengels, tot alcohol, ........

Je neemt dan zowel de behandelde hop als de verkregen vloeistoffen waarbij je voornoemde hop / vloeistoffen gebruikt als hop tijdens de bierbereiding. Dan ga je kijken welke de minste bitterheid geeft (als dat het doel is).


Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Extractie van alfazuren
« Reactie #4 Gepost op: 01-06-2011 23:31 u »
Alfazuur is verantwoordelijk voor de bitterheid; misschien heb je hier iets aan:
werkvoorschrift van een MLO.

Spectrometrische bepaling van de bitterheid van bier

Inleiding

De bittere smaak van bier wordt voornamelijk bepaald door de aanwezigheid van zogeheten
iso-α-zuren. Deze kunnen na extractie met iso-oktaan (2,2,3-trimethylbutaan) spectrometrisch
bij een golflengte van 275 nm worden bepaald.


Benodigdheden

iso-oktaan ( 2,2,3trimethylpentaan)
stoperlenmeyers 300 ml

Apparatuur en hulpmiddelen

ultrasoonbad
centrifugebuizen 50 ml
centrifuge ( 3000 rpm)
spectrofotometer (geschikt voor metingen bij golflengte 275 nm)
cuvet (kwarts)

Voorschrift

Monstervoorbereiding:

Het monster (50 ml van je eigen gemaakt bier) moet bij kamertemperatuur zonder verlies van
schuim ontgast worden.
Aanbevolen wordt om het monster langdurig m.b.v. twee stoperlenmeyers te schudden en
heen en weer te schenken en vervolgens een nacht te laten staan.
Ontgassen kan ook heel goed door de kolven te plaatsen in een ultrasoonbad en het
aansluitend m.b.v. een plooifilter te filtreren..
Trillingen met een zeer hoge frequentie verdrijven de gasmoleculen uit de vloeistoffen die
zich in de kolven bevinden .
Het gebruik van anti-schuimmiddelen en plastic monsterflessen wordt afgeraden!

Controlemonster:

Standaardbier: Dit is door de fabrikant gemaakt bier dat aan alle productie- en smaakeisen
voldoet. Wij gebruiken hiervoor bier (pils) van ’s-lands grootste bierbrouwer. 50 ml van het
controle monster wordt op dezelfde manier ontgast als het monster.

Extractie

10 ml ontgast bier (zie monstervoorbereiding)wordt in een 35 ml centrifugebuis
gebracht.
Na toevoegen van 0,5 ml zoutzuuroplossing (6M) , 20 ml iso-oktaan en 3 glasparels wordt 15
minuten (rustig!) geschud in een schudmachine.
Als te heftig wordt geschud treed er emulsievorming op en is meting van de extinctie
onmogelijk.
Dit doe je voor je eigengemaakte bier (=monster)
en het controle bier (=Controlemonster)

Centrifugeren
Centrifugeer monster en controle monster gedurende 3 minuten bij 3000 rpm.

Meten van de extinctie

Meet de extinctie van de iso-oktaanlaag bij 275 nm tegen zuiver iso-oktaan als blanco.

Berekening:

Bereken de bitterheid van het monster en controle monster volgens:

Bitterheid (BU) = 50 x E275

Waarin:

E275 = de gemeten extinctie bij 275 nm met zuiver iso-oktaan als

referentie.

Vergelijk de gevonden BU-waarde van je eigen bier met die van het controle
monster.

Milieu

Alle iso-oktaanresten moeten worden verzameld in een groot bekerglas welke in
een zuurkast dient te staan, afgedekt met een horlogeglas

Veiligheid

Een ultrasoonbad produceert een voor jonge mensen uitermate irriterende en
schadelijke pieptoon.
Het horen van deze pieptoon is afhankelijk van de “gehoorgrens”.
Bij ouderen ligt die grens zo laag dat de pieptoon niet meer wordt gehoord.
Jongeren hebben (nog) een hoge gehoorgrens en horen het gepiep wel.
Bij gebruik van een ultrasoonbad dient deze geplaatst te zijn in een aparte ruimte, d.w.z. een
ruimte waar verder door niemand werkzaamheden worden uitgevoerd

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Extractie van alfazuren
« Reactie #5 Gepost op: 01-06-2011 23:35 u »
misschien heb je hier iets aan:


Spectrometrische bepaling van de bitterheid van bier

De bedoeling was, volgens mij, om het alfazuur uit de hop te halen en dan met de achterblijvende hop nog een bier te brouwen. Dus de methode van william (Extractie met alcohol/water mengsels), zou een leuke proef zijn.

Echter wel een mooi voorschrift voor bitterheid bepaling  :)

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Extractie van alfazuren
« Reactie #6 Gepost op: 01-06-2011 23:40 u »
Ja maar je wilt wel een totaal bitterheid weten van het begin (met alfa-zuur), midden (hop zonder alfazuur) en bier na afloop. Dan zou het MLO voorschrift iets zijn.

Maar als David over een GC beschikt zal hij zeker dit soort voorschriften ook kunnen vinden.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Extractie van alfazuren
« Reactie #7 Gepost op: 01-06-2011 23:46 u »
He, dat had ik nog ff niet bedacht. :) Goeie!  ;)

Tags: