Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?  (gelezen 11616 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #25 Gepost op: 20-07-2011 11:16 u »
Ik bedoel niet per se dat de vergisting na 1 week voor 100% klaar moet zijn, maar toch wel de het grootste deel (90-95%).
Misschien dat in die 3 weken ook dat laatste stukje zit?  :weetniet:

Van Dupont (niet specifiek voor de Bons Voeux):
Citaat
Het gistingsproces van de suikers wordt dagelijks gecontroleerd maar na ongeveer vijf dagen wordt dit proces onderbroken (door afkoeling van de gisttank). Dit gebeurt om nog suikerresidu in het bier te behouden. Het gekoelde bier wordt naar een bewaartank gepompt voor een rijping van minstens 1 tot 2 weken.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #26 Gepost op: 20-07-2011 15:45 u »
Dit zijn puzzelwoorden, geen synoniemen.

Bovendien, we reinigen niks en zuiveren ook niet. We tappen gewoon af.

Juist jij Jacques, die zo op Nederlands bent, wil nu een fout vertaald Engels leenwoord gaan gebruiken, waar een prima Nederlands woord bestaat.

Nee, dit is geen modieus leenwoord, al ruim 25 jaar geleden hoorde ik deze term voor het eerst in een brouwerij. Maar gist aflaten kan natuurlijk ook gewoon. We bedoelen gewoon hetzelfde we zetten het kanaal open waardoor de gist uit de CCT komt. Daarna sluiten we het kanaal en reinigen de uitmonding.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #27 Gepost op: 20-07-2011 21:12 u »
Zijn er echt mensen die op 1 week met de 3724 klaar zijn? Het kortste dat ik ben tegengekomen (op internet) is 3 weken...

Met de vergisting die ik nu heb lopen voor de ALBV (start sg 1072) zit ik op ongeveer op een vergistingsgraad van 91% na 5 dagen vergisten (zie TControl link). Die is in ieder geval voor meer dan 90% klaar in 7 dagen.

Citaat
Het gistingsproces van de suikers wordt dagelijks gecontroleerd maar na ongeveer vijf dagen wordt dit proces onderbroken (door afkoeling van de gisttank). Dit gebeurt om nog suikerresidu in het bier te behouden.
Het gekoelde bier wordt naar een bewaartank gepompt voor een rijping van minstens 1 tot 2 weken.
Het Dupont-schema lijk ik met het Dupontdepot (=3724 :weetniet:) goed te halen.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #28 Gepost op: 20-07-2011 21:22 u »
Dupontdepot (=3724 :weetniet:)

Ik dacht altijd van wel, gewoon gebaseerd op wat ik her en der las. Echter als ik zie dat zowel jij en Dennis op 4 a 5 dagen enorm ver staan in de vergisting en er niet echt een 1035 plateau is ben ik nu toch meer geneigd om te denken dat de 3724 niet de Dupont gist is.

In een andere draad las ik trouwens dat Dupont een bottelgist zou gebruiken?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #29 Gepost op: 20-07-2011 21:25 u »
Ik vind dat we het woord 'purgeren' maar niet meer moeten gebruiken.

Oftewel; laten we maar gewoon niks meer doen wat jou niet zint?
Wordt het wel veel saaier hoor... ;)

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #30 Gepost op: 21-07-2011 10:33 u »
Met de vergisting die ik nu heb lopen voor de ALBV (start sg 1072) zit ik op ongeveer op een vergistingsgraad van 91% na 5 dagen vergisten (zie TControl link). Die is in ieder geval voor meer dan 90% klaar in 7 dagen.

Het Dupont-schema lijk ik met het Dupontdepot (=3724 :weetniet:) goed te halen.
Da's mooi om te zien, William. Je had ook een flinke slurry gepitch, toch? Hoeveel was dat?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.018
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #31 Gepost op: 21-07-2011 11:08 u »
Oftewel; laten we maar gewoon niks meer doen wat jou niet zint?
Wordt het wel veel saaier hoor... ;)

Ik dacht eigenlijk dat jij als arts wel een bijdrage kon leveren aan de betekenis van het woord purgeren, maar nee, juist over een medisch woord blijf je stil  :-\

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.018
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #32 Gepost op: 21-07-2011 11:14 u »
Da's mooi om te zien, William. Je had ook een flinke slurry gepitched, toch? Hoeveel was dat?

Pitchen, als Nederlands woord, zit in het 'kofschip' of 'fokschaap' of 'xtc-koffieshop' zoals je wilt. Daarom zou het 'gepitcht' moeten zijn.

Het gist is gepitcht.
William pitchte het gist (Robin heeft laatst bewezen dat gist onzijdig is ).

Jacques purgeerde de CCT. Want gist kan je niet purgeren, een CCT wel.
Gist aftappen, kan daarentegen weer wel.
 ;D ;D ;D

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #33 Gepost op: 21-07-2011 11:48 u »
Thanx, Jacques Jasper!  :D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #34 Gepost op: 21-07-2011 12:17 u »
Pitchen, als Nederlands woord, zit in het 'kofschip' of 'fokschaap' of 'xtc-koffieshop' zoals je wilt. Daarom zou het 'gepitcht' moeten zijn.

Het gist is gepitcht.
William pitchte het gist (Robin heeft laatst bewezen dat gist onzijdig is ).

Pitchen is natuurlijk geen Nederlands woord. Het is in gebruik geraakt doordat Nederlandse hobbybrouwers op het internet Engelstalige literatuur gingen lezen. 15 jaar geleden wist maar een enkeling wat hiermee bedoeld werd. Maar ook toen ging er gist bij het wort.
Waarom juist dit woord zo populair is geworden is mij een raadsel. We hebben het toch ook over gist en vergisten en niet over yeast en fermenting. Al heel veel jaren voeg ik gist gewoon toe. Enten kan ook, maar als ik tegen mijn buurman zegt ik de gist gepitsht heb kijkt hij mij raar aan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #35 Gepost op: 21-07-2011 12:19 u »
Jacques purgeerde de CCT. Want gist kan je niet purgeren, een CCT wel.
Gist aftappen, kan daarentegen weer wel.
 ;D ;D ;D

Hier heb je wel een punt.
Ik zal voortaan de gist purgeren (uit mijn CCT  :) ),

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.018
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #36 Gepost op: 21-07-2011 12:51 u »
Purgeren is dan wel een Nederlands woord, maar met een andere betekenis.

Het purgeren dat jij bedoelt komt van het Engelse 'to purge'. En dat is vernederlandst naar purgeren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #37 Gepost op: 21-07-2011 13:22 u »
Purgeren is dan wel een Nederlands woord, maar met een andere betekenis.

Het purgeren dat jij bedoelt komt van het Engelse 'to purge'. En dat is vernederlandst naar purgeren.

Volgens mij hebben wij het over hetzelfde. Ook het Engelse begrip dekt het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #38 Gepost op: 21-07-2011 13:23 u »
Zucht. Waarom volg ik dit onderwerp eigenlijk nog?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #39 Gepost op: 21-07-2011 13:24 u »
Da's mooi om te zien, William. Je had ook een flinke slurry gepitched, toch? Hoeveel was dat?
Ik denk dat ik William beter persoonlijk kan vragen, want met al die taalkunde is het onderwerp nauwelijks nog terug te vinden. :nut:


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #40 Gepost op: 21-07-2011 18:41 u »
Da's mooi om te zien, William. Je had ook een flinke slurry gepitch, toch? Hoeveel was dat?

Ik denk dat ik William beter persoonlijk kan vragen, want met al die taalkunde is het onderwerp nauwelijks nog terug te vinden. :nut:

Ik ben d'r weer ;D . In totaal heb ik ongeveer 250 ml slurry in 16 liter wort, SG 1072, gegooid.

Voor de US Saison met dezelfde gist heb ik ongeveer 100 ml slurry gebruikt op 16 liter wort, SG 1053.

Beide vergistingen gaan even snel.

Zo, het p-woord heb ik niet gebruikt  ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Depot nuttig voor (hoofd)vergisting?
« Reactie #41 Gepost op: 21-07-2011 18:46 u »
Ik dacht eigenlijk dat jij als arts wel een bijdrage kon leveren aan de betekenis van het woord purgeren, maar nee, juist over een medisch woord blijf je stil  :-\

Ik hanteer de brouwersterm in dezen en ben geen neerlandicus! :)

Tags: